24-08-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Nieuw frame Cube Litening AIR C:68X

Van oorsprong is het Duitse fietsmerk CUBE een fabrikant van mountainbikes, maar tegenwoordig produceren ze veel meer dan dat. CUBE is al 7 jaar verbonden aan het pro-team Intermaché-Wanty-Gobert en heeft recent aangekondigd dit met nog minstens 3 jaar te verlengen. Door deze samenwerking heeft CUBE veel nieuwe fietsen, accessoires, onderdelen en kleding ontwikkeld. Met vele overwinningen door de jaren heen, was 2022 een beter en succesvoller jaar dan ooit voor het team en Cube. Met al 21 overwinningen tot vandaag en 4 World Tour-overwinningen – met de opmerkelijke overwinningen van Biniam Girmay in Gent Wevelgem en de Giro.

Voor de echte Fans was het al langere tijd opgevallen en hebben ze  het team misschien al zien rijden op een prototype van de Litening AIR C:68X op het Critérium du Dauphiné in 2021. Het prototype is ook in gebruik geweest bij meerdere eendaagse klassiekers en etappekoersen in 2021 en 2022. ritzeges in de Ronde van België, de Ethias-Tour de Wallonie, de Giro dell’Appennino en de Sazka Tour, de bekroning van de testfase voor de nieuwe fiets was de zegetocht van Jan Hirt in de koninginnenrit van de Giro d 2022 ‘Italië.

Nog lichter, nog stijver

De Litening C:68X was al een fantastisch frame met aerodynamische eigenschappen voor de sprint en om watts te besparen. Maar de wens en behoefte ontstond om een ​​lichter frame voor klimmen te creëren met dezelfde aerodynamische basismogelijkheden als de Litening C:68X SLT. De ontwerpers van CUBE wilden een gloednieuw, ultralichte racefiets ontwikkelen met een duidelijke visie op wat ze wilden bereiken met de Litening AIR C:68X: een rasechte racer die extreem licht en ongelooflijk aerodynamisch is, maar toch comfortabel genoeg om lange dagen in het zadel door te brengen.

De Litening AIR C:68X weegt ongeveer 271 gram minder dan zijn aero-broer (maat 56). De fiets komt in 3 verschillende kleuren uit voor seizoen 2023 namelijk: Carbon ‘n’ rainbow – Electric ‘n’ blue – Liquidred ‘n’ carbon . De Air zal worden uitgerust met het bekende ICR Aero Cockpit System en geïntegreerde kabelgeleiding zoals we zagen op de Litening C:68X

Deze superlichte klimfiets wordt de volgende gamechanger in de lijn van winnende en snelle CUBE-fietsen. Het past helemaal bij de filosofie van CUBE om de beste fietsen ter wereld te maken en om de zwaartekracht uit te dagen.

Meer weten over de nieuwe 2023 LITENING AIR bike van CUBE? Ga dan naar de website van Cube en gebruik de hashtag #challenginggravity.

 van