NIEUWE CUBE 2022 (E-)MOUNTAINBIKES: HIGHLIGHTS

Cube nieuwe frames, meer maten en een overzichtelijke collectie

Het Duitse fietsmerk CUBE is in 1993 begonnen als echt mountainbikemerk. In het Duitse Fichtel Mountains gebied, waar het merk is gesitueerd, ademen de mensen mountainbiken. Inmiddels produceren zij veel meer dan alleen mountainbikes, denk bijvoorbeeld aan de CUBE Litening C:68X racefiets waarmee het World Tour wielerteam Intermarché-Wanty-Gobert rondrijdt. Maar na al die jaren zit het zeer uitgebreide (e-)mountainbike assortiment van CUBE nog steeds vol prachtige paradepaardjes. Hieronder nemen we je even vliegensvlug door de nieuwe 2022 (e-)mountainbike highlights.

Hardtail A-serie

Dit jaar geeft CUBE de volledige hardtail A-serie mountainbikes een upgrade. De Aim, Analog, Attention, Acid en het instapmodel van de Reaction krijgen een nieuw frame met een verbeterde standover height. De bovenbuis loopt sneller af en biedt dus meer ruimte, wat ideaal is voor de kleinere rijders onder ons. Daarnaast krijgen deze fietsen allemaal een nieuw bevestigingspunt voor een flat mount kickstand. Dit is een mooi vlak en onopvallend bevestigingspunt voor een fietsstandaard. Een andere grote upgrade binnen het hardtail segment van CUBE heeft te maken met de vering. De Attention, Acid en Reaction modellen krijgen allemaal een luchtgeveerde voorvork.

Full Suspension

Op het full-suspension gebied zien we ook veel ontwikkelen bij de CUBE mountainbikes. Zo verschijnt er een nieuw en lichter frame voor de AMS serie. Er zijn twee verschillende modellen in deze serie: de AMS ZERO99 C:68X en de AMS ONE11 C:68X. De AMS ZERO99 heeft een iets korter frame dan de AMS ONE11 en is daarmee ideaal voor snelle cross country wedstrijden. De AMS ONE11 is dus iets langer en heeft ook meer travel aan de voorkant en iets bredere banden. Hiermee is de fiets meer gericht op agressieve down country ritten.

Het is geen understatement als we zeggen dat CUBE een zeer uitgebreide collectie aan mountainbikes voert. Dit jaar hebben ze besloten om het iets overzichtelijker te maken door de Women Specific Sting serie op te nemen in de Stereo 120 serie. Hierdoor zijn er meer Stereo 120 modellen en is er ook een verbeterde maatvoering voor vrouwen binnen deze serie.

De welbekende full-suspension Stereo 150 zal dit jaar verschijnen met een C:62 carbon frame. Dit bestaat voor 62% uit carbon.

En last but zeker not least, zien we een verbeterde geometrie bij de Stereo 170 modellen en krijgen ze ook nog een nieuwe naam. De nieuwe Stereo ONE77 modellen hebben een kortere zadelbuis en een geoptimaliseerd frame voor zowel lucht- als coilvering. En voor de langere rijders onder ons is er nog meer goed nieuws, want vanaf dit jaar is de Stereo ONE77 ook verkrijgbaar in maat XXL.

AMS ONE11 C:68X TM 29
Extreem licht of juist zeer capabel? Bij de nieuwe CUBE AMS ONE11 C:68X hoef je niet meer te kiezen; deze trailbike is het namelijk allebei. Z’n frame heeft een kaal gewicht van net iets meer dan 1.600 gram en levert 110 mm efficiënte veerweg aan de achterkant en 120 vooraan. De achtertrein is wat langer dan die van de AMS ZER099 C:68X, waardoor de bike niet alleen nog zekerder afdaalt, maar ook banden tot 2.4 inch probleemloos passen. De geometrie biedt een uitgebalanceerde mix van dynamiek, snelheid en controle. En dankzij de geïntegreerde angle-set laat de balhoofdbuishoek zich aan het terrein of je rijstijl aanpassen.

De CUBE AMS ONE11 C:68X TM 29 is een wolf in schaapskleren. Dankzij een pakket doordachte aanpassingen is deze lichtgewicht xc-knaller namelijk geëvolueerd tot een rasechte trail-killer. Hoe? Onder andere door een potent Fox Factory onderstel toe te passen, met 120 mm veerweg aan de voorkant en 110 achteraan. Met brede en nagenoeg onverwoestbare Newmen Evolution-velgen, zodat de grip van de stevige Maxxis Rekon-banden geoptimaliseerd wordt. Een Shimano XT 1×12-aandrijflijn (met carbon cranks van Praxis), dito schijfremmen en een dropper-post maken het plaatje rond. Een optimale balans tussen ‘up’ en ‘down’? Moet je deze bike hebben.

STEREO ONE77 RACE 29
Met jarenlange ervaring in het verfijnen van ons befaamde vierpuntsveersysteem, sleutelden onze ingenieurs net zo lang aan de positie van de weggewerkte draaipunten van de 2022 CUBE Stereo ONE77 29 tot ze helemaal tevreden waren. Dat betekent dat de zitbuis korter is geworden, voor meer bewegingsvrijheid. TYerwijl in de grotere maten de reach juist is gegroeid. Bovendien is het veersysteem is nog wat progressiever gemaakt, voor meer pop en respons. Gebleven is de praktische angle-set, waarmee je zelf de balhoofdbuishoek kunt instellen. Lucht- of spiraalveer; het frame kan het allebei prima hebben, met dank aan de afzonderlijke montagepunten. Big travel, big wheels: CUBE Stereo ONE77.

Nog niet eens zo heel lang geleden werd je uitgelachen als je met een 29er kwam aanzetten. Nou, met de nieuwe CUBE Stereo ONE77 Race 29 valt er niks meer te lachen. Zo is er een superdikke RockShox Zeb Ultimate de balhoofdbuis gestoken, met achter een Super Deluxe Ultimate-demper. Ook de rest van de componenten is geselecteerd op sterkte en belastbaarheid. Zoals Shimano XT-schijfremmen, een dito 1×12-aandrijflijn en onverwoestbare Newman Evolution-wielen met de Assegai/ Minion DHR II-combi van Maxxis. Is dit een bike voor iedereen? Zeker niet. Maar als de trails die jij graag rijdt snel, steil en ongenadig zijn, dan moet je deze CUBE Stereo zeker hebben.

E-Hardtrails

Binnen het mountainbiken is de e-bike nog steeds bezig met een opmars. Ook binnen dit segment heeft CUBE heel veel te bieden. Zij hebben al sinds 2014 een hele goede samenwerking met Bosch. Je zal dan ook altijd Bosch motoren bij CUBE e-bikes zien. Dit jaar zijn er opvallende ontwikkelingen binnen zowel de e-hardtail als e-full suspension collectie van CUBE. Laten we beginnen met de e-hardtails.

Dit jaar brengt CUBE 7 Reaction Hybrid e-hardtails uit. Binnen deze serie maakt CUBE gebruik van 3 verschillende Bosch motoren. Alle Reaction Hybrids zijn makkelijk om te bouwen naar een zogeheten Allroad versie. Dit houdt in dat de fiets afgemonteerd is met spatborden, verlichting, een bagagedrager en standaard. Ook heeft CUBE een nieuwe zadelpenklem gemaakt met een geïntegreerde inbussleutel. Naast dat het ontzettend handig is biedt het ook een stukje extra veiligheid. Door de inbussleutel eruit te halen kan de zadelpen en het zadel niet zo maar van de fiets gehaald worden. De Reaction Hybrids krijgen ook het nieuwe vlakke bevestigingspunt voor de flat mount kickstand.

E-Fullsuspension

Binnen het e-full suspension gamma van CUBE zien we dit jaar een aantal algemene verbeteringen. Zo is er een nieuwe kapje voor het oplaadpunt en krijgen alle SL en SLT modellen een strakkere kabelgeleiding die mooi via de balhoofdbuis loopt. Bij de Stereo Hybrid 120 en 140 zien we kleinere maten met split wheel sizes. De Stereo Hybrid 140 krijgt daarnaast een lichter frame waarbij wel 14% aan gewicht is bespaard. De Stereo Hybrid 160 heeft ook een verbeterde geometrie met een langere reach en een geoptimaliseerd wielpad.

Benieuwd naar alle nieuwe (e-)mountainbikes van CUBE? Kijk dan snel op www.cube.eu.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van