Team Olympia
Sam Aben en Roderick Pijls, twee allround kitesurfers, willen meedoen aan de Olympische Spelen kitesurfen. Daar zullen ze op de foil proberen zo snel mogelijk de finishlijn te halen. Roderick geeft ons een kleine update van hoe de zaken ervoor staan.
Van Valencia naar Tarifa
Wij trainen, samen met de rest van TeamNLkitefoilen, voor het Olympische kitefoilen. Kort door de bocht betekent het eigenlijk dat wij heel hard over het water scheuren met de meest geavanceerde hydrofoils en foilkites. Na een geslaagde trainingsstage in Valencia (najaar 2020) was het duidelijk dat wij onze progressie door wilde zetten. Wij zijn beide wel van de spontane acties en zoals het wel vaker gaat, werd pas een weekje van tevoren de knoop doorgehakt om twee weken te gaan trainen in Tarifa.
Na verschillende PCR-testen, controles en ondervragingen kwamen wij in Tarifa en vertrokken wij met onze auto richting ons verblijf. Eenmaal aangekomen in Tarifa reden wij naar onze AirBnB die net buiten de stad lag.
Een gemiddelde dag
Normaliter begonnen wij de dag meestal met wat werk en schoolwerk (Sam doet op dit moment nog op het vwo). Op dagen met goede wind stonden wij om 9 uur al klaar om het water op te gaan. Gemiddeld genomen deden wij een racesessie van 2 tot 3 uur. Als de wind nog goed was, plakten wij er een wave- of wingsessie achteraan. Helaas is Tarifa niet zoals het windzekere Brazilië en ook hier hebben wij wat dagen gehad zonder wind. Niet eens de benodigde 6 knopen waar wij normaal mee zouden kunnen racen. Op soort dagen pakten we een surf- of surf-foilboard om de golven in te gaan. Het verbaasde ons hoe goed Tarifa kan zijn voor het golfsurfen. Daar hoor je weinig over.
De beste condities
In Tarifa hebben wij in 2 weken veel verschillende condities gehad. Van 6 tot 30 knopen en van spiegelvlak water tot dikke swell. Om in al deze verschillende condities te excelleren is veel training nodig. Voordat wij begonnen met racen waren wij al echte ‘allround’ riders: big air, wave, freestyle, en tegenwoordig ook beide verslaafd aan het wing-foilen. Die veelzijdigheid is zonder twijfel waar onze kracht ligt.
Misschien is in het racen wel het allerbelangrijkste dat je jezelf goed weet aan te passen aan de condities. Door onze ervaring in de golven kunnen wij de swell goed lezen en zo de snelste weg tussen de pieken en dalen van de swell zoeken. Als het verschil tussen de golven meer dan een meter is, kan je niet alleen maar rechtdoor racen. De kunst zit hem dan in de juiste weg vinden door de swell. Ook het wingen bevat bepaalde aspecten die heel goed te gebruiken zijn in het racen. Het wingfoilen met weinig wind is fysiek heel zwaar, eigenlijk is het één grote cardiomachine. Daarnaast is net als bij het windsurfen (en dus ook het kitefoilen) het aflezen van de windvlagen aan het water onmisbaar.
Dankzij de discipline big air leer je goed overpowered te varen en ook dit komt terug tijdens het kitefoilen. Kortom wij proberen al onze skills van de verschillende disciplines samen te brengen in het kitefoilen en hiermee extra voorsprong te kunnen pakken op de concurrenten.
Genoeg progressie?
Terugkijkend zijn wij beide erg tevreden met de progressie die is geboekt in het racen. Verder was het een supergezellige tijd. Behalve spierpijn van het trainen hadden we regelmatig ook spierpijn van het lachen. Als je samen kunt trainen en ondertussen de grootste lol hebt, wordt het bijna gemakkelijk om beter te worden.
Deze dit artikel ‘’Team olympia” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!