Ontdekkingstocht door Zuid-Stiermarken

Ontspanning tussen de wijngaarden

Zuid-Stiermarken, of eigenlijk Südsteiermark, is een regio in het zuidoosten van Oostenrijk. Het gebied staat bekend om zijn schilderachtige heuvellandschappen en wijngaarden. Voor ons reden om te polsen of het een mooie bestemming is voor een volgende fietsvakantie. We geven je vijf redenen om Zuid-Stiermarken per e-bike te ontdekken.

Wijn

Wie Zuid-Stiermarken aandoet kan het niet ontgaan: de aanwezigheid van een levendige wijnbouwsector. De regio, gelegen in de deelstaat Stiermarken, wordt met name geroemd om de productie van witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc en Welschriesling. De befaamde Weinstrasse, de ‘wijnroute’ van Südsteiermark, leidt langs talloze wijngaarden, waar vriendelijke wijnmakers graag hun wijnen delen. Er zijn verschillende uitgestippelde routes beschikbaar die je laten kennismaken met de wijncultuur van Zuid-Stiermarken.

Cultuur en historie

Zuid-Stiermarken is waarschijnlijk het meest bekend om de stad Graz, met zijn historische allure en bruisende sfeer. Maar het gebied kent ook vele charmante dorpjes, kastelen en historische bezienswaardigheden. De gele huizen langs de wegen geven een authentieke impressie. En toegegeven, ze voegen een vleugje kleur toe aan het landschap.

Uitzichten

Naast de wijnbouw is de regio bekend om zijn heuvelachtige terrein en groene landschappen. In het charmante stadje Gamlitz kijk je uit over de wijngaarden. Zeker vanaf de middeleeuwse burcht bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht op het glooiende landschap.
Met de extra kracht van de e-bike beklim je gemakkelijk de mooie heuvels en rijd je van het ene mooie uitzichtpunt naar het andere. Waan je even ontdekkingsreiziger in deze prachtige omgeving.

Rust op de weg

De wegen in Südsteiermark zijn bijzonder rustig, met weinig verkeer. Dus niets – zoals we in ons land gewend zijn – dat de rust en sereniteit verstoort. Je bent al snel geneigd om naast elkaar te gaan fietsen, wat in Oostenrijk overigens niet gebruikelijk is. Hier fietsen mensen altijd achter elkaar voor de veiligheid.

Buschenschänke

Een ‘Buschenschank’ is een traditioneel Oostenrijks etablissement, vooral te vinden in de regio’s Stiermarken en Burgenland. Het is een soort proeflokaal annex wijnbar waar lokale boeren hun eigen wijn, sap en soms ook eenvoudige gerechten direct aan bezoekers verkopen. Het idee is dat bezoekers huisgemaakte producten als kaas, vers brood en augurken kunnen proeven terwijl ze genieten van de wijnen van de boer.

Het concept van een Buschenschank vindt haar oorsprong in de lokale wijnbouwtraditie. In Zuid-Stiermarken bijvoorbeeld, bieden wijnmakers vaak gedurende een specifieke periode hun eigen wijnen en lokale gerechten aan. Deze periodes worden vaak aangeduid als ‘Ausschank’ en zijn meestal beperkt tot enkele weken in het voorjaar en de herfst.

Een bezoek aan een Buschenschank is een ideale manier om de lokale sfeer en de gastvrijheid van de mensen te ervaren. Het woord ‘Buschenschank’ staat voor een ‘taverne met een takje’ en verwijst naar het gebruik van een tak of een bosje bladeren boven de ingang. Hiermee wordt aangegeven dat de locatie toegankelijk is voor bezoekers. Een goede optie is om eens langs te gaan bij Weingut Hack-Gebell. De eigenaresse is slager en biedt met het boerenbedrijf een hele fijne Buschenschank aan.

Tip: hotelgasten kunnen gratis gebruikmaken van een taxi- service. Mocht je een dag de fiets willen laten staan en optimaal willen genieten van de lokale heerlijke wijnen in een van de Buschenschänke dan is deze taxiservice een uitkomst.

Weinlandhof

Het viersterrenhotel Weinlandhof van de familie Pichler in Gamlitz diende als ons start- en eindpunt. Weinlandhof is een officiële partner van Velontour, specialist in fietsvakanties. Deze organisatie staat garant voor kwaliteit op alle gebieden die essentieel zijn voor een geslaagde fietsvakantie. Denk in het geval van Weinlandhof aan een eersteklas fietsenservice, persoonlijke betrokkenheid, deskundig advies, speciale hoteldiensten en een uitgebreide selectie fietsroutes. Bovendien zijn extra faciliteiten beschikbaar voor fietsers, zoals een afgesloten fietsenstalling, gereedschapskisten, informatiekiosken met kaarten en route-updates, en een wasservice. Eigenaar Thomas Pichler zou zelfs als gids kunnen fungeren.


Wil je geen eigen fiets meenemen? Dan kun je ter plaatse in Gamlitz een e-bike huren. Weinlandhof biedt verschillende fietsvakantiepakketten gedurende het hele jaar, zodat je alleen nog hoeft te beslissen wanneer je wilt gaan. Weinlandhof Gamlitz is gecertificeerd als Velontour-bestemming. Dit betekent persoonlijke betrokkenheid, deskundigheid, individueel advies, speciale hoteldiensten en een uitgebreide selectie fietsroutes.
> weinlandhof.at <

Handige links;

Algemene info Zuid-Stiermarken

Gratis taxiservice

Buschenschank Weingut Hack-Gebell websiteInstagram

Velontour –Specialist in fietsvakanties


Dit artikel “Ontspanning tussen de wijngaarden” komt uit Electrified #3 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer electrified nieuws en reviews, leesvoer en de andere magazines op Ebike magazine. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified magazine en volg ons op Facebook en Instagram.

 van