Op pad met gidsen… in Nederland?

Bij een fietstocht met een gids denk je hoogstwaarschijnlijk aan een tocht in het buitenland. In nieuw, ruig en onbekend gebied waar je zonder gids geen idee hebt wat te doen. Wie eerder een gids heeft geboekt, weet dat het om veel meer draait dan enkel iemand die de route weet. Want uiteraard kom je met een gids op de fijnste plekjes, maar intussen leer je ook over de lokale cultuur, lunch je op bijzondere plekken en heb je eigenlijk een perfecte, onbezorgde dag op de dikste trails in de omgeving. Dat totaalplaatje is wat je krijgt wanneer je een goede gids boekt. En dat is precies wat de broers Menno en Floris met hun gidsenbureau Off Trails in Zuid-Limburg willen bieden. Ja, gewoon in Nederland.

Wanneer Menno en Floris een dagje fietsen in het Duitse Winterberg, valt alles zomaar op zijn plek. De beide mannen zijn al van kinds af aan fietsfanaten en kennen de Limburgse omgeving inmiddels op hun duimpje. Hoewel ze hier zelf enorm genieten willen ze dit genot graag delen en andere mountainbikers laten zien hoe mooi Nederland kan zijn. Onbewust spelen ze al langer met dit idee, maar de drops en jumps in Winterberg weten deze gedachten blijkbaar om te zetten in concrete ideeën.

En voilà, niet veel later bieden ze onder de naam Off Trails MTB Tours drie soorten mountainbiketochten aan in het zuiden van Nederland. Een tour geschikt voor de XC- en marathonrijders, een tour voor families en eentje voor de op trail en enduro gerichte rijders. Maar, geeft Menno aan, dit is een grove splitsing. ‘We stemmen elke tour speciaal af op de wensen van de rijders. Wil je bijvoorbeeld een maximale hoeveelheid hoogtemeters pakken, dan nemen we dat op in de route, wil je liever wat minder klimmen dan kan dat ook.’

‘Wat bij ons voorop staat is een onbezorgde dag, gewoon lekker mountainbiken in prachtige natuur met voldoende ruimte voor innerlijke verzorging. Want dat zit in ons bloed, wij willen onze gasten dezelfde ervaring geven als bijvoorbeeld in een restaurant: ontvangen en verzorgd worden met aandacht.’ Dat de link met een restaurant zo duidelijk is, weten we op dat moment nog niet. Want Menno is naast zijn job als gids tevens kok en hij zorgt ervoor dat het ons aan lekkere hapjes onderweg niet ontbreekt.

Flink druk

De lokale kennis maakt dat de broers in het heuvelachtige Limburg heel veel verschillende trails aan elkaar kunnen lussen. Deze routes zijn allemaal uniek en maken ook geen deel uit van de vaste routes in de omgeving. Menno: ‘Er liggen zo enorm veel trails in deze omgeving, sommige echt on-Nederlands technisch en steil. Maar die moet je wel weten te vinden, want het is soms echt zoeken. Het is echt geweldig om een paar ervaren trailbikers mee te nemen en de verbazing te horen wanneer we de trails hier laten zien.’

Sinds corona is het ook bij de broers flink druk geworden. ‘We zien een flinke toename in het aantal boekingen, met name van families. Veel mensen die van plan waren op reis te gaan kiezen er nu voor om een of meerdere dagen op pad te gaan in Nederland. Bij kinderen is het extra tof om de stoke te zien tijdens het rijden.’

Off Trails timmert dus mooi aan de weg en is ook met lokale instanties aan het kijken hoe ze nog meer mensen kunnen laten genieten van al het moois dat Limburg te bieden heeft. Tipje van de sluier: ze hebben ter afsluiting van elke tour een mini-bikeparkje aangelegd, waar je nog even wat airtime kunt pakken voor je weer huiswaarts gaat. Alleen al op deze plek kun je je makkelijk een dag of misschien wel een weekend vermaken. Daarover lees je mogelijk meer in een komende editie, voor nu is het tijd om in de auto te springen en zelf te ervaren hoe het is om een rondje met Menno en Floris op pad te gaan in Berg en Terblijt, een dorpje nabij Maastricht.

Vlaai

Wanneer we onze fietsen hebben uitgeladen en onze helmen opzetten wenkt Floris ons naar hun bus, waar koffie en vlaai klaarstaat. Bam, dat is nog eens een puike start van de dag! Helmen gaan snel weer af en we nemen plaats met een bakkie en vlaai. Ook al zijn we maar met vier man, het voelt als een mini-event. Je ziet direct dat de mannen van Off Trails snappen hoe ze het de deelnemers naar de zin kunnen maken. Je wordt goed in de watten gelegd. en dat doen ze heel goed. Menno en Floris leggen ons uit wat de bedoeling is van de dagen vragen ons wat wij graag zouden willen zien. Dit blijkt goed overeen te komen met wat de mannen in petto hebben: zoveel mogelijk echt ruige trails rijden!

Met de vlaai als bodem klikken we onze helmen vast en we zijn gereed voor de dag. De parkeerplaats ligt op 120 meter hoogte dus we duiken direct een lekkere off-camber downhill in. Menno en Floris rijden voorop en blijken capabele mountainbikers waar we gedurende de dag waarschijnlijk ook nog wel wat van kunnen leren. De afdalingen liggen bezaaid met bladeren in bonte kleuren, prachtig om naar te kijken, maar ook verraderlijk, aangezien we de werkelijke ondergrond zo niet kunnen zien. Zo blijken er ook spekgladde wortels onder verscholen te liggen, wat het allemaal net even spannender maakt.

De dag is een aaneenschakeling van klimmen en dalen. De heuvels hier zijn net hoog genoeg om je al rustig naar boven trappend klaar te maken voor wat gaat komen. Eenmaal boven knal je dan direct de lijnen naar beneden in, die variëren van flowy tot uitdagend. Er zijn stukken dat we blij zijn met onze 160 millimeter voorvorken. Het dalen duurt voor Nederlandse begrippen best lang en we rijden dan ook een aantal keer dezelfde heuvel opnieuw op om dezelfde afdaling nog een keer te doen. Hoewel, niet exact hetzelfde, de wirwar van trails zorgt ervoor dat elke afdaling net even anders is.

De kleuren in het bos geven het geheel een Scandinavische sfeer en het ontbreken van andere bikers geeft ons echt het gevoel even helemaal weg te zijn. Floris en Menno laten ons alles zien en het zorgeloze gevoel van gewoon achter de gids aan rijden maakt de vakantiebeleving compleet. We rijden over heuse heuvelkammen (is dat een woord?) met aan beide zijdes uitzichten over het dal, maar ook steile afdalingen voorzien van drops en technische secties.

Bananenbrood en pannenkoeken

Onderweg stoppen we voor een lunch, op een mooie plek met boomstammen. En een prachtig uitzicht over Valkenburg, zo meldt Menno. Uit zijn tas tovert hij voor iedereen een zelfgebakken lunch tevoorschijn met vers bananenbrood en pannenkoeken. Geloof ons, die hapjes zijn lekker! En precies wat je qua voedingsstoffen nodig hebt op een lange dag in het zadel.

Met een verse bodem in de maag vervolgen we onze dag. Wat voor ons als Utrechtse Heuvelrug-rijders heel prettig is, is dat we nagenoeg alleen rijden. In de huidige coronatijd stapt (logischerwijs) heel Nederland op de fiets, waardoor het regelmatig filerijden is op de Utrechtse trails. Daar is hier geen sprake van, we hebben alle paden voor onszelf. Gedurende de dag leggen we zo’n 25 kilometer af met bijna 600 hoogtemeters. En dat is inclusief stoppen voor honderden foto’s.

Mini-bikepark

De trails zijn echt bijzonder, zeker als je weet op welke beperkte hoogte we hier rijden. We vergeten met regelmaat dat we gewoon in Nederland rijden. Tussendoor krijgen we steeds uitleg over wat eraan gaat komen, het scheelt wanneer je weet dat het nog twintig minuten klimmen is of dat er een uber-technische sectie aankomt. Ook daarom is een gids bijzonder relaxed.

We eindigen de dag in hun eigen mini-bikepark, waar vier lijnen liggen. De loamy trails liggen bezaaid met dennennaalden en kombochten, tables en road gaps voor beginnende tot gevorderde mountainbikers. Het kan er altijd hoger, verder, steiler en technischer. Voor elk niveau wat wils. Vanuit het bikepark rijden we via de reguliere mountainbikeroute van Valkenburg naar de auto en we worden getrakteerd op een bloedrode avondzon. Voor ons was het zeker niet de laatste ontmoeting met deze mannen én de toffe Limburgse trails.

Op pad met Menno en Floris boek je al vanaf 60 euro, voor elke extra persoon betaal je 20 euro. Het fietsen zelf duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Vooraf, tussendoor en nadien kun je rekenen op wat versnaperingen uit de keuken van Menno. Voor meer informatie en boekingen kijk je op: www.offtrailstours.com


Op pad met gidsen… in Nederland? staat in het laatst gepubliceerde Magazine; Wielrenblad en UP/DOWN #5 2020. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad of UP/DOWN. Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van