Op verkenning door het Stubaital

Van wintersport naat fiets-bestemming

Het Oostenrijkse Stubai staat met name bekend om de Stubaier Gletscher. In de winter is het gebied populair als wintersportbestemming. Maar ook als er geen sneeuw ligt, is het hier goed toeven. Want je kunt in dit stukje Tirol prima fietsen. Zo loopt er een fietspad door vrijwel het gehele dal. Aan de laatste stukken wordt nog gewerkt, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je vanaf Innsbruck tot aan de gletsjer kunt fietsen over een fietspad.

Met de auto is het vanaf Innsbruck een half uurtje rijden naar het Stubaital. Er gaan ook bussen (zelfs ‘s nachts) die je in elk dorp kunnen afzetten en de trein gaat tot Fulpmes in het begin van het dal. Bus en trein zijn gratis als je verblijft in het Stubaital. Bij aankomst ontvang je dan een Stubai Super Card. Deze krijg je als je verblijft bij een van de deelnemende accommodaties. Met deze kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer, de binnen- en buitenzwembaden en de liften in het gebied. Daarnaast krijg je dertig procent korting op tal van uitjes en activiteiten – zoals bioscoop, musea, Airparc, roofvogelpark en raften – maar ook de taxi. Verblijf je niet in een van de deelnemende accommodaties dan kun je deze kaart aanschaffen voor 92 euro (46 euro voor kinderen onder de veertien jaar). De Stubai Super Card is geldig in de periode 17 mei tot en met 30 oktober. Deze Stubai Super Card maakt duidelijk dat in het gebied veel te beleven is. Wij zijn hier om te fietsen en gaan per e-bike op verkenningstocht, met als uitvalsbasis Neustift, een van de grotere dorpen ongeveer halverwege het dal.

Hoogtemeters

De eerste dag verkennen we de omgeving met een fietstocht naar Fulpmes. Een mooie en glooiende rit langs beekjes, weilanden en door dorpjes. De eerste halte: het Adventurepark met zijn klimparcours tussen de bomen. Van makkelijk tot zeer uitdagend. Een aanrader om te doen. En vergeet hier ook niet de naastgelegen Kraxlhütte aan te doen voor een heerlijke lunch.

Op dag twee wordt de e-bike wat meer uitgedaagd. Een tocht naar de Starkenburger Hütte (op 2238 meter hoogte) staat op het programma. Deze start bij de Schlick 2000-lift in Fulpmes. Het blijkt een zware en moeilijke route van elf kilometer met 1231 hoogtemeters; ervaring en conditie is zeker gewenst. Fijn dat de e-bike ondersteuning geeft, maar hij gaat wel in een lage stand, want je doet beter zuinig aan met de energie. We fietsen rustig naar boven over gravelpaden en door alpenweiden. Onderweg zijn de uitzichten adembenemend. Niet alleen qua schoonheid, maar ook qua vermoeidheid. Gelukkig is daar de Starkenburger Hütte, waar je weer op adem komt en kunt genieten van het eten en een prachtig panorama. De weg naar beneden vergt enige stuurmanskunst, maar is niet te extreem. Vanaf hier rijden we naar de Serlesbahnen in Mieders, om vervolgens met de lift naar de Koppeneck te gaan. Bovenaan bevindt zich een prachtig meer met dito uitzicht. Bij de Stubai Super Card is één gratis afdaling met de rodelbaan (tobogganing) inbegrepen. Deze baan loopt soepel over een rail en je kunt de snelheid prima doseren. Al geeft keihard gaan stiekem wel een extra kick.

“Een pittige klim, maar de moeite waard.”

Waterval

Dag drie fietsen we naar het begin van de Wilde Wasser Weg. Deze loopt langs de Ruetz Katarakt en hier kun je een mooie wandeling maken langs wild stromend water en watervallen. Met als hoogtepunt de Grawa-waterval, de breedste van de oostelijke Alpen. Er zijn een paar platforms gebouwd vanaf waar je de waterval kunt aanschouwen. Zelfs op een ligbed. Je kunt ook naar boven klimmen aan de zijkant van de waterval. Een pittige klim, maar de moeite waard. Eveneens de moeite waard is een bezoek aan de Tschangelair Alm in de buurt, waar je vers gevangen forel kunt eten. Ze vissen ze zo voor je uit de vijver. Ook een leuke rit is de tocht naar het panoramarestaurant Elfer op 1795 meter hoogte, tevens een startplaats voor paragliders. Op een goede dag gaan hier veel paragliders naar beneden. Mooi om te zien, maar wellicht ook om te doen. Je kunt ter plekke een tandemsprong boeken. Wij houden het voor nu bij de fiets. De tocht naar de top is een pittige klim van 7 kilometer (met 875 hoogtemeters), maar op de e-bike is het te doen.

“Het maakt eens temeer duidelijk dat Stubai goed is ingericht op fietsbeleving.”

Deze route loopt over een gravelweg. Met daarnaast een dik downhill-parcours met jumps, kombochten en north shores. Het maakt eens temeer duidelijk dat Stubai goed is ingericht op fietsbeleving. Zij het e-biken, wielrennen of mountainbiken, en wat je niveau ook is. Blijf je in het dal dan glooit het landschap, wil je meer uitdaging ga dan de flanken op. Op de website van Stubai staan voldoende downloadbare routes. Met vermelding van de afstand, alsmede het vertrek- en eindpunt, de ondergrond, welke uitrusting je moet hebben, de gemiddelde tijd, de hoogtemeters bergop en bergaf, het hoogste punt, de moeilijkheid, wat voor conditie je moet hebben en over welke vaardigheden je moet beschikken. Kortom, staat een fietsvakantie op de planning, maar je hebt nog geen idee wat de bestemming wordt? Kijk dan vooral ook eens naar het Oostenrijkse Stubai.

Meer informatie vind je op stubai.at.


Dit artikel “Van wintersport naar fiets-bestemming” komt uit Electrified #1 van 2024. Kijk voor meer artikelen of voor meer electrified nieuws en reviews, leesvoer en de andere magazines op Ebike magazine. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified magazine en volg ons op Facebook en Instagram.

 van