28-06-2021 - Nieuws, Wielrenblad

Perfecte Zeem voor Stealth Zadel

Shimano, Pro en Bikefitting.com maken samen een zeem dat perfect past bij het Stealth zadel.

  • Bikefitting.com pressure mapping laboratoriumtests en in real-world scenario’s leidden tot de ontwikkeling van de nieuwe Tenku-koersbroek die past bij PRO’s Stealth-zadel met korte neus
  • Shimano’s customized bibshort-selector biedt meer advies om de beste fietsbroeken te kiezen

De heilige drie-eenheid van contactpunten – voeten, handen en het achterwerk – staat al vele jaren in het middelpunt van de belangstelling van fietsenbouwers, fietsmonteurs en fietsontwerpers. Fietsers maken zich zorgen over hun schoenenkeuze en hun stuurafstelling, maar hun keuze voor een koersbroek en zeemcomfort wordt vaak onderschat.

Bib Short Shimano

Om het belang van de koersbroek te onderstrepen, heeft Shimano het ontwerp van zijn nieuwe Tenku-koersbroek gecombineerd met de karakteristieken van het PRO Stealth-zadel. Door het hele assortiment in kaart te brengen, heeft Shimano ook een unieke bib short selector voor koersbroeken ontwikkeld om rijders te helpen bij het vinden van hun perfecte pasvorm.

Tenku x Stealth

De Tenku-fietsbroek van Shimano is precies ontworpen om te passen bij de vorm van het Stealth-zadel van het merk PRO, ook eigendom van Shimano, dankzij laboratoriummetingen en veeleisende tests van bikefitting.com en een groep testrijders.

Shimano-productmanager Giovanna Dominicus: “We zijn gestart door ons op het PRO Stealth-zadel te focussen, een zadel met een korte neus voor snel en hard rijden. Het stelt andere eisen aan een zeem die de fietser niet onmiddellijk merkt, maar belangrijker wordt naarmate men langer in het zadel zit. Door zeer specifiek te zijn over de maat, vorm en het materiaal van het zadel, konden we een geoptimaliseerde koersbroek creëren.“

“De Stealth is voor agressiever rijden, hij kantelt de rijder meer naar voren, verschuift de drukpunten en maakt de renner aerodynamischer. Omdat dit ontwerp niet nieuw was voor ons, konden we nauwkeuriger zijn in de constructie van de padding. We hebben de zeem opnieuw vormgegeven en nieuwe supermicrovezel antibacteriële honingraatstructuurmaterialen ontwikkeld die speciaal zijn gemaakt voor langere ritten in een hoger tempo. Zweet wordt beter afgevoerd en het zorgt zelfs voor microventilatie in de fietsbroek waar de broek het Stealth-zadel raakt. We konden de vorm van het zadel precies afstemmen op de zeem, waardoor het verschuiven en schuren wordt verminderd, zo ontwikkelden we een perfecte pasvorm in een superieur kledingstuk.“

Bib Short Shimano

Niels Boon van Bikefitting.com: “In de laatste fase van de ontwikkeling van deze unieke koersbroek toonde het onderzoek van bikefitting.com aan dat de Tenku koersbroek een hoger comfortniveau en een lagere algehele druk biedt aan de voorkant van het zadel in vergelijking met traditionele koersbroeken. Dit werd bevestigd door een representatieve groep ervaren wielrenners, zowel in laboratoriumtests als tijdens veldtesten onder reële omstandigheden.”

Bib short selector

Het is niet alleen op het hoogste niveau van wielrennen waar de keuze van het zadel en de fietsbroek belangrijk is. Ook op het instapniveau kan een koersbroek van lage kwaliteit en een verkeerde zadelkeuze een ritje verpesten voor de beginnende fietser. Om te helpen bij de broekkeuze heeft Shimano een unieke keuzehulp, de bib short selector ontwikkeld.

De bib short selector stelt een paar eenvoudige vragen over het type rit en het intensiteitsniveau voordat de keuze voor de meest geschikte koersbroek wordt teruggestuurd over drie verschillende soorten rijstijlen:

Easy riding – Op zoek naar een ontspannen rit op middelhoog tempo? Bibshorts uit de instapselectie van Shimano zijn dan de beste optie. Kodama-bretels of Shimano-bretels voor mannelijke rijders en Mizuki-shorts of Mizuki ¾-broeken voor vrouwelijke rijders zijn perfect voor dagelijks tot drie uur fietsen, zowel op de weg als off-road. Deze modellen hebben allemaal een zeem dat veel comfort en effectieve prestaties biedt tijdens de rit.

Medium riding – Voor meer avontuurlijke doelen, zoals off-road rijden of snellere, meer veeleisende ritten, zijn fietsbroeken uit Shimano’s Medium-selectie een geweldige aanvulling op het comfort. Hikari, Nozomi en Evolve bibshorts voor mannelijke rijders of Sumire-broeken voor vrouwelijke rijders zijn gemaakt van snel absorberende materialen en zijn ontworpen om fietsers te ondersteunen tijdens hun langste en lastigste ritten.

Professional riding – Shimano’s pro-selectie koersbroeken is gemaakt om elite rijders te ondersteunen bij hun meest intense, snelle ritten. S-PHYRE Leggera, S-PHYRE Flash en Tenku fietsbroeken voor mannelijke rijders en Flash Yuri Shorts voor de vrouwelijke rijders hebben merkbare aerodynamische voordelen om renners koel te houden, de snelheid te verbeteren en de spieren te ondersteunen voor een maximale krachtoverdracht.

Giovanna Dominicus: “Ons onderzoek en onze ervaring laten zien hoe vaak zadel- of zitproblemen het plezier van een rit kunnen beïnvloeden, vooral voor beginnende fietsers. Wij zijn van mening dat wielrenners hun kleding zorgvuldig moeten overwegen op basis van het type rit dat ze gaan maken, omdat het kiezen van de juiste fietsbroek niet alleen belangrijk is voor het plezier, ze kunnen ook de prestaties verbeteren.”

Het maakt niet uit welk type rit je kiest en hoe geavanceerd je fietsprestaties ook zijn, het is altijd de moeite waard om je fietsbroek zorgvuldig te kiezen, vooral als je veel kilometers rijdt en langer in het zadel doorbrengt.”

Gebruik de shimano-bib-selector.web.app om de broekkeuze gemakkelijker te maken.

Tenku bibshorts en PRO Stealth zadels zijn momenteel verkrijgbaar via Shimano- en PRO-retailers. De PRO Saddle Selector helpt fietsers de juiste keuze te maken uit de verschillende zadels in het PRO-assortiment. Bikefitting.com-services zijn te vinden bij geselecteerde dealers over de hele wereld.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van