13-01-2016 - Skiën, Nieuws, Leesvoer

Poeder alarm

Dit weekend kan het wel eens het beste poederweekend van het seizoen worden. Er wordt vooral in het westen en noorden van de Alpen veel sneeuw verwacht. Zoek je nog een paar ski’s om met je mee te gaan op poedertocht? Wij hebben verschillende poeder ski’s getest en voor je onder elkaar gezet.

 

Vokl Three

Völkl Three

Ja, dat lees je goed, 50 meter(!) radius voor de 186cm-versie van de Völkl Three. Waarom, vraag je je misschien af? Het antwoord is vrij simpel: dit moet de ski zijn voor iedereen die op zoek is naar een wijde ski, voor iedereen die grote lijnen wil knallen in échte poeder. Voor iets anders dan verse poef is hij te stijf en te breed om lekker mee weg te komen. Deze ‘tank’ vraagt om door een heli op de top gedropt te worden. Hij geeft je op snelheid en in echte poeder stabiliteit, hij flowt en knalt. Neem je hem een maatje kleiner dan normaal dan is hij ook buiten Alaska nog te handelen en zoals Dennis E. zegt: DzJe kan er wel mee naar de lift komen en met een glimlach aansluiten, want je haalt iedereen in en hij ziet er gewoon vet uit.dz Gelukkig zijn er ook nog de One en Two… Lees het hele verslag hier.

Solomon Rocker 2 -108

Salomon Rocker 2

De Rocker 2-serie draait nu al een paar jaartjes mee en heeft inmiddels ook de Honeycomb Tip & Tail gekregen, wat maakt dat hij wat lichter is geworden dan twee jaar geleden. De montage van de bindingen is vrij centraal, een speel-positie die hoort bij het Twin Rocker-profiel. Joep moest hier even aan wennen en de rest van de mannen vond al snel de weg naar hobbeltjes, switch-gedeeltes. Paul merkte dat hij iets door de tailrocker trapte bij het landen na cliffjes en zou eerder de Q105 pakken, maar de anderen hadden hier geen last van. DzNo brainer, je gaat gewoon zo de poeder in en kunt daar spelen, smeren en draaien tot je scheel ziet.dz Alleen bij harde prut moet je uit de buurt blijven. Voor wie minder op freestyle georiënteerd is hebben we het advies om hem wat verder naar achter dan ‘recommended’ te monteren. Lees het hele verslag hier.

Elan Boomerang

Elan Boomerang

De Boomerang heeft dit jaar een update gekregen en de Triple Base Technologie is vervangen door een BC Rocker-profiel met meer tailkick (nog steeds geen twin). Dit maakt dat hij in de poeder wat meer freestyle-eigenschappen krijgt en voor de meeste skiërs beter te begrijpen is dan zijn voorganger. Hij voelt echter wel (torsie)stijver aan dan je bij het zien van de rocker zou verwachten. Dit is het gevolg van de toepassing van de glasvezelmatten. Het zorgt ervoor dat hij vooral gericht is op de sterke skiërs die echt de diepe poeder induiken en lange lijnen willen rijden. De sterke rocker maakt dat je hem in de diepe poeder best eens met een lekkere butter kan wegzetten, maar dat hij in verspoorde, hardere sneeuw met z’n aangrijppunt aan de trage kant is. Lees het hele verslag hier.

Atomic Automic 117

Atomic Automatic 117

Een ski die door vele Atomic-teamrijders meegenomen wordt naar Alaska, maakt ons toch wel nieuwsgierig. De flinke rocker maakt zelfs voor je de sneeuw in gaat duidelijk dat hij bedoeld is voor de diepe sneeuw. Hij voelt stabiel dankzij de Titanium Sprocket Power Boosters (twee titanium strips voor en achter de binding richting uiteinden), maar opvallend is dat de tail een stuk korter en zachter voelt dan de tip en dat hij voor het gevoel niet helemaal klopt. In de praktijk betekent dit dat hij makkelijk slipt en vergevensgezind is voor wie nog wat achterop skiet: hij geeft ruimte om te corrigeren. Maar wie wat power in z’n benen heeft en met snelheid rijdt zal wat stabiliteit missen en kan beter een maatje groter skiën dan normaal. Maar zelfs in een korte lengte blijft de voorkeur voor lange lijnen gehandhaafd. Dus voor het spelen tussen de bomen kun je hem beter achterwege laten. Leer het hele verslag hier.

Zoek je iets een iets meer allround paar ski’s denk dan eens aan de volgende ski’s

Armada Kufo 108

Armada Kufo

De Kufo 108 is de opvolger van de Kufo van vorig jaar. Met een nieuw ontwikkelde Hybrid Tour Light Core wil je hem, zelfs volgens Dennis E, zo mee uit touren nemen. “Ik snap hem!”De lichte kern is gelukkig niet slap (een ‘yes’ voor ‘carbon fiber’), wat samen met de AR Nose Rocker zorgt voor een grote range van sneeuwcondities en terrein waarin je je met deze ski zult vermaken. Hij skiet volgens Joep “lichtvoetig en laat ruimte om aan je techniek te werken, echt heel goed!”Ananda knalde met de lengte van 178 centimeter heerlijk naar beneden, Lees verder.

K2 PinnacleK2 Pinacle

De Pinnacle 95 heeft net als de iKonic in het pistesegment, de nieuwe Konic-technologie meegekregen. Dit betekent dat er een highperformance, lichgewicht ‘Nanolite center core’ in verwerkt is. Samen met een houten kern, levert dit een ski op die licht skiet en een fijne pop heeft. Gedachten over eropuit gaan in het voorjaar –als de sneeuw wat zachter wordt –passeren de revue. Dit komt ook doordat hij, ondanks dat hij wel op een fijne manier spoorvast is, Lees verder..

Movement Buzz

Movement Buzz

De Movement-ski’s vallen ons direct op door het geringe gewicht, zo ook de Buzz. Dit lichte gewicht maakt dat je er zeker wel over denkt om hem mee te nemen op een mooie tour, maar vooral als beginnende freerider/dame. Hij is namelijk makkelijk te skiën en heeft met zijn breedte een duidelijke voorkeur voor het terrein. Op de piste zal je namelijk eerder aan een limit zitten en de mannen merkten dan ook dat hij ging uitbreken. Een “easy rider”die makkelijk slipt en je lekker je ding laat doen en je laat oefenen. Lees verder.

Lees de hele skitest in White #1 2015 of bezoek de ski-test pagina.

 

 van