29-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Review Airush Lithium 8m 2011

Freeriden op Vrouwenpolder
Op de Zeeuwse Vrouwenpolder wissel ik mijn twintip voor mijn surfboard en weer terug. Ik merk dat ik met hetzelfde gemak strapless een lage bottomturn draai als dat ik een sprong maak op mijn twintip. Ik vaar met de Airush Lithium 8meter. Sinds de komst van de delta hebben de meeste grote merken inmiddels een delta of afgeleide van een deltakite op de markt gebracht.

Lithium volgens Airush
Bescheidenheid lijkt Airush vreemd. Volgens Airush is de Lithium ultiem superieur en ultiem precies. Hoogdravende woorden, zeker in combinatie met dat er gesteld wordt dat de Lithium precies datgene levert waar en wanneer je het nodig hebt. De kite heeft een delta-vorm wat zoveel inhoudt als dat de tips naar achteren weglopen. Opvallend in vergelijking met andere delta’s die drie of vijf struts tellen, zijn de vier struts die het profiel van de kite ondersteunen zonder strut in het midden.

Uit de tas
De Airush Lithium wordt geleverd in een compacte tas die je makkelijk meeneemt. De bar zit in een apart tasje met eigen gebruiksaanwijzing. Dit past overigens wel in de kiteboardtas en Bas Koole wees mij er op dat je deze ook aan de zijkant van de tas kan bevestigen. De bar is in lengte verstelbaar en de chickenloop is groot genoeg om makkelijk in- en uit te haken. De bar ligt goed in de hand, al vond een enkeling het metalen stukje in het midden van de bar niet prettig. De power- en depowerstraps zitten boven de stopper en zijn eenvoudig te bedienen. De stopper blijft goed zitten en bij het doorduwen schuif je hem ook weer makkelijk van plek. Op de kite zitten afstelmogelijkheden om de bardruk te verhogen of te verlagen. Bij het testen stond de bardruk op medium.

Op het water
Een eenvoudig te controleren vlieger, zo blijkt al snel als ik de kite aan mijn broer geef die nog beginnend is in de kiteboardsport. Ook ik kan er vervolgens meteen mee uit de voeten. De kite springt eenvoudig en blijft stabiel staan op het moment dat ik een backroll linksom en rechtsom draai. Bij het uithaken valt de grote chickenloop op. Weer inhaken is eenvoudig. De chickendick is soepel doch stug en de safety werkt snel en eenvoudig. Herstarten is makkelijk, ook voor mijn beginnende broer. Voor de gevorderden is het fijn dat de eigenschappen ook te veranderen zijn door de knoopjes op de vlieger om te zetten naar meer en minder bardruk.

Conclusie
De vlieger presteert bovengemiddeld goed qua vliegeigenschappen. De bar is één van de nettere op de markt en heeft een fijne chickeloop die in- en uithaken makkelijker maakt. Een prima vlieger voor beginners, vanwege de stabiliteit en herstartbaarheid. Een goede vlieger voor gevorderden vanwege de afstelopties op de vlieger en de snelle besturing.

Door: Stefan van der Kamp

 van