05-12-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Digital Nomad – Ferry

Deze digital-nomads, remote workers, flexwerkers en freelancers kom je overal tegen. Van Kaapstad tot Kalpitiya en Kralendijk. Dit keer spraken we civiel ingenieur Ferry Kager.

Veel kitesurfende digital nomads werken in de marketing, als content creators, influencers of bloggers bijvoorbeeld. Dit zijn de bekendste bezigheden onder zelfstandigen die hun werk met kitesurfen en reizen combineren. Maar ook in andere branches staan steeds meer opdrachtgevers open voor reizende flexwerkers: het blijkt namelijk lang niet altijd nodig te zijn fysiek op kantoor aanwezig te zijn. Dat ontdekte civiel ingenieur en landmeetkundige Ferry Kager ook: het ontwerpen en uittekenen gebeurt digitaal vanachter een scherm… en in Ferry’s geval staat dat scherm ergens aan de Zuid-Spaanse kust, meestal in de KiteFinca: zijn guesthouse.


Avonturen in het werkleven

een kleine vier jaar geleden ruilde Ferry vaste contracten in voor een nieuw leven in de regio Huelva in Spanje. Sindsdien is hij in de lente- en zomermaanden gastheer van zijn kleinschalige guesthouse en geeft hij kitesurflessen. Via professionele netwerken en publieke media hield hij goed contact met zijn voormalige collega’s en ingenieursbureaus en andere bedrijven in de weg- en waterbouw. ‘Toen ik naar Spanje vertrok, merkte ik dat ik in de winter wat vrije tijd had. Dat deelde ik op LinkedIn en met mensen met wie ik over werk sprak. Niet veel later werd ik door verschillende mensen gebeld die wel wat extra handen konden gebruiken. Sommigen kozen voor lokale krachten als ze die konden vinden, maar anderen wilden het avontuur wel aangaan! In de civiele techniek is remote werken namelijk nog niet zo gebruikelijk.’


Ferry heeft het geluk dat er veel vraag is naar personeel in zijn branche. Bovendien is het, mede dankzij de positieve ervaringen met thuiswerken tijdens de pandemie, een goede tijd om flexibel werken uit te proberen. Maar het brengt voor hem ook extra druk met zich mee, omdat hij graag wil laten zien dat het écht mogelijk is en dat de resultaten goed zijn.


Dit werkt ook

Naast het avontuurlijke aspect is het verrichten van civieltechnisch werk op afstand ook comfortabel en plezierig, zowel voor Ferry als voor zijn opdrachtgevers. Een extra inkomen naast zijn seizoensgebonden project in Spanje (guesthouse plus kiteschool) is waardevol. Bovendien biedt het hebben van collega’s waarmee je kunt sparren voor projecten die soms maanden duren, niet alleen noodzakelijke ondersteuning maar ook gezelligheid. ‘Op dit moment werk ik veel aan 3D-modellering in de weg- en waterbouw. Ik heb gewerkt aan het ontwerpen van de ondergrondse infrastructuur van een datacenter, maar ook aan het modelleren van wegenbouwprojecten in 3D. Dit doe ik nu samen met een team, variërend van werknemers met vaste contracten tot flex- of remoteworkers. We spreken elkaar meerdere keren per week, via telefoon of Teams. Fysiek aanwezig zijn heeft in deze branche nog steeds de voorkeur, maar ja, Spanje is niet om de hoek en dit werkt.’


Dit artikel “Digital Nomad – Ferry” komt uit Access #4 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van