05-12-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Jaws Alert – Patri McLaughlin

Als de spot Jaws aan gaat probeert Patri McLaughlin erbij te zijn. Ook als de golven hoger blijken dan ze de afgelopen tien jaar geweest zijn en hij eigenlijk nog moet herstellen van een levensreddende operatie.

De swell was bijzonder en angstaanjagend tegelijk. Ik had vier weken voor deze de komst van deze golven een gescheurde blindedarm en moest een levensreddende spoedoperatie ondergaan. Dagen voor de sessie wist ik niet zeker of ik wel zou gaan. Toen we eenmaal wisten dat het de grootste swell in tien jaar zou worden, kon ik op geen enkele manier aan de zijlijn blijven zitten. Dit zijn de dagen waar ik voor leef, dus wat heeft een levensreddende operatie voor zin als ik zo’n dag mis.


‘Ik durfde niet te kijken’
Toen we op de jetski bij Jaws stapten, zag ik een van de engste, krachtigste golven die ik ooit heb gezien. Ik kon er nauwelijks naar kijken. Als ik er te lang naar zou kijken, zou er twijfel en angst in mijn hoofd komen. Ik moest gewoon mijn kite optuigen en eropuit gaan. Ik kreeg een paar opwarmgolven voordat ik iets echt groots probeerde te pakken. Elke dertig minuten ongeveer kwamen er gigantische sets binnen. De omstandigheden waren heel uitdagend met de tricky wind. De wind was oostelijk en de deining was westelijk, waardoor het positioneren van de kite erg lastig was. Als die echt grote sets door zouden komen, was het bijna onmogelijk om op de golf te komen. Toch kreeg ik het voor elkaar om een paar wat lagere golven te rijden. Tegen het einde van de sessie werd de wind minder en kwam de grootste set van de dag door. Een monsterset. Ik zag mensen wijzen en surfers met open mond kijken.

Jaws


Monstergolf van de dag
Ik weet niet hoe ik het precies deed, maar op de een of andere manier kreeg ik het voor elkaar om de hoogste golf van de set te pakken. Op dat moment zat ik in een flow en realiseerde me niet helemaal waar ik mee bezig was. Ik besefte niet hoe reusachtig de golf was totdat ik die avond foto’s zag. Het is maar goed dat ik niet gevallen ben. Ik denk niet dat ik dat had kunnen overleven gezien de nog kwetsbare toestand van mijn lichaam.

“ALS IK ER TE LANG NAAR ZOU KIJKEN, ZOU ER TWIJFEL
EN ANGST IN MIJN HOOFD KOMEN. IK MOEST GEWOON
MIJN KITE OPTUIGEN EN EROPUIT GAAN.”


Na zo’n dag val ik een paar dagen daarna in een halve depressie. Het is zo’n intense ervaring dat al je adrenaline en serotonine maximaal worden benut. Nadat het voorbij is, voel ik me een beetje uitgeput. Net als met drugs. Ik vermoed dat als je het brein van een extreme sporter zou bestuderen, je overeenkomsten zou zien met verslaafden. Ook extreme sporters raken verslaafd aan dat gevoel. Terwijl ik hier dit artikel zit te schrijven, krijg ik weer vlinders in mijn buik. Ik kan niet wachten om weer met mijn kite tussen die monstergolven terecht te komen. Die angst, die rush… ik heb het nodig.

Jaws

Dit artikel “Jaws Alert – Patri McLaughlin” komt uit Access #2 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van