12-03-2024 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer, Magazines

North Kiteboarding betreedt de race om Olympisch Goud

North Kiteboarding bundelt de krachten met een toonaangevende paraglider-ontwerper om deel te nemen aan de race om Olympisch goud in de One Design Formula Kite Class.

In samenwerking met Hannes Papesh zal North volgende maand haar eerste RAM-Air vliegerontwerp indienen voor registratie bij de International Kiteboarding Association (IKA) ter voorbereiding op het Quadrennium van 2028 in Los Angeles.

“Hannes benaderde hen met deze unieke kans om gebruik te maken van hun gecombineerde decennia aan data-gedreven ervaring en gezamenlijk de Olympische arena te betreden. Ze zijn vol vertrouwen, en ze hebben de juiste kaarten,” zegt North Brand Director Mike Raper.

“Het North Formula vliegerontwerp is super licht, uiterst stabiel, en heeft een iets ander bridle-systeem, verfijnd om snelheid en prestaties te leveren tot aan de uiterste grens van snelheid. Ze zijn trots om hun zeilhistorie te vieren en zich aan te sluiten bij de andere North Sails-klassen die wereldwijd de racepodia domineren.”

Hannes Papesh begon in 1986 met het vliegen met paragliders. Komende vanuit de zeilwereld, probeerde hij meteen de trim van zijn geleende paraglider aan te passen. “Ik ontwierp mijn eigen computerprogramma, kreeg materiaal en banden, en maakte mijn eerste vleugel,” zegt Hannes.

Vanaf dat eerste paragliderontwerp in 1988 gebruikte hij zelf geprogrammeerde software om de zeilsnede en 3D-geometrieën te berekenen en later deed hij veel simulaties (CFD, FSI). Tegenwoordig wordt deze softwareworkflow door andere merken gebruikt om toonaangevende producten te ontwikkelen.

“Uitdagingen zijn onze kracht, ondersteund door moderne digitale oplossingen,” zegt Hannes, voor wie het Formula Kite speciale project al enige tijd een droom is. “Deze samenwerking met North zorgt ervoor dat we buitengewone nieuwe normen kunnen stellen in de wereld van Formula Kite.”


Formula Kite, een high-performance hydrofoilklasse die gebruikmaakt van gereguleerde productieapparatuur, is door World Sailing gekozen voor het kiteboard-evenement van de Olympische Spelen van Parijs 2024 en Los Angeles 2028. Formula Kite is ook een klasse in Regionale Spelen (zoals de Panamerikaanse en Aziatische Spelen), de Wereld- en Continentale Strandspelen, de Wereldkampioenschappen Zeilen van World Sailing, de Wereldkampioenschappen Jeugdzeilen van World Sailing, en de Jeugd Olympische Spelen.

Sinds 2012 komt alleen geregistreerde productieapparatuur in aanmerking voor alle Formula Kite-course racing-evenementen. Fabrikanten moeten uiterlijk 15 maart 2024 uitrustingslicentieaanvragen indienen voor de Olympische Spelen van Los Angeles 2028.

Formula Kite racing heeft een ‘Box rule’ waarbij rijders kunnen kiezen uit geregistreerde uitrusting. In de klasse kan elke atleet vier verschillende vliegermaten registreren. Je mag een van de vier meenemen en je kunt binnenkomen om van maat te veranderen, afhankelijk van de windkracht. De vliegers lijken meer op paragliders dan op je klassieke opgeblazen “buis” vliegers. Bekend als RAM-Air vliegers, vult de lucht de zakken wanneer je ze uithaalt – je hoeft ze niet op te pompen. Vier lijnen verbinden de vliegers met de bar, en de bar verbindt met jou via een harnas.


North zal de nieuwe Formula-vlieger (toepasselijk de “North Formula” genoemd) registreren in maten 8, 9, 10, 11, 13, 15, 17, 19 en 21m, waarbij het vertrouwde NS-logo wordt toegevoegd aan wat naar verwachting weer een winnende klasse zal zijn. North Kiteboarding maakt deel uit van North Sails Group, een pionierskracht in de zeilmakerij. North Sails heeft een indrukwekkende erfenis met baanbrekende innovaties die het zeilen hebben gerevolutioneerd. Erkend als de voorkeurszeilmaker voor prestigieuze evenementen zoals de America’s Cup en onder de Grand Prix, Ocean Racing, Olympische Spelen en Superyachten, biedt North Sails een uitgebreid assortiment zeilen ondersteund door een onwrikbare toewijding aan alle zeilers.

Verder versterkend hun positie als ‘s werelds toonaangevende zeilmaker, houdt North Sails trots een ongeëvenaard trackrecord bij van nationale, wereld- en Olympische klasse overwinningen in één ontwerp, waarbij alle concurrenten samen worden overtroffen.

North Sails is gekozen als de officiële leverancier van zeilen voor de 49er en 49erFX klassen, en North 3Di zal zijn Olympisch debuut maken in Parijs 2024.

 van