Switch Tack: How 2

Kitefoilen is meer dan hard heen en weer varen, je kunt ook gave tricks doen. Matthias Larsen weet er alles van. Hij doet regelmatig een switch tack om te keren. Leuk om te doen en redelijk makkelijk om te leren.

Eerst moet je voor deze trick switch leren varen. Draai hiervoor het board met de wind mee totdat je hakken op de lijkant staan van het board en de wind in je gezicht. Als je zou omstappen is het een gewone gijp, maar nu blijf je staan. Het lastige is dat de kite je achterover wil trekken. Om dit tegen te gaan stuur je de kite naar 12 uur en depower de die door de bar van je af te drukken.
Laat vervolgens je achterste hand los om meer ruimte te creëren voor je lichaam. Het depowerkoord mag tegen je schouder aankomen. Je kan er zelfs wat tegenaan hangen, maar blijf wel snelheid houden want snelheid is key in deze trick.


Stuur het board tegen de wind in. Inmiddels stuur je de kite weer naar 1 of 11 uur met de voorste hand (die je nog op de bar hebt zitten). Als de wind harder is kun je de kite ook loopen bovenin. Kijk over je achterste schouder waar je naartoe wilt en plaats je gewicht op je achterste voet. Hierdoor hou je snelheid en daardoor ook je balans. Stuur de neus van het board door de wind heen. Het moeilijkste heb je nu gehad.


Het board staat weer in de nieuwe vaarrichting. Verdeel je gewicht weer op beide voeten en pak de bar weer met beide handen vast en stuur de kite naar 10 uur om snelheid te maken. Je bent er! Op naar de volgende trick!

switch tack

Dit artikel “Switch Tack: How 2” komt uit Access #2 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van