16-05-2018 - Mountainbiken, Leesvoer

Review: IBIS 938 – Wielset

Wielen hebben de laatste jaren flink wat meegemaakt. Eerst werden ze (veel) groter, toen weer wat kleiner, maar nog steeds groter. En breder, door de Boost-standaard konden fabrikanten ineens op een heel andere manier spelen met geometrie. Wij namen de 938-wielset van Ibis onder de loep, de IBIS 938. 

Ook carbon won langzaam het vertrouwen en is tegenwoordig niet meer weg te denken. Je moet er alleen het budget voor in huis hebben. Maar allemaal veranderingen die het rijden ten goede zijn gekomen, waarbij je ook nog eens helemaal zelf kunt kiezen wat bij jouw rijstijl past.

Een van de meest verrassende ontwikkelingen vinden wij die van de breedte van de velgen. Mede dankzij de opkomst van de fatbikes (zijn ze toch nog ergens goed voor geweest) zijn velgen een stuk breder verkrijgbaar. Wij namen de 938-wielset van Ibis onder de loep. De 9 staat hier voor de 29-versie van de velgen, 38 voor het aantal millimeters van de buitenmaat van de velg. Wij zijn meer geïnteresseerd in de binnenmaat, te weten 34 millimeter groter. Deze brede velg van de IBIS 938 zorgt ervoor dat de band een ander rijgedrag krijgt, hij wordt immers breder, dus je rijdt meer op het profiel. En meer profiel is meer grip, toch?

 IBIS 938 wielen

Waar je direct op moet letten is of het geheel in je fiets past, hierbij is het ook goed om te kijken naar de verschillende casings van de banden die je monteert, dit kan het verschil maken tussen net wel en net niet passend.
Wat meteen opvalt is de grip die deze velgbreedte oplevert, bijna te vergelijken met een plusbike. Met name in de bochten, maar ook tijdens het klimmen, afdalen, overal eigenlijk, merk je een extra “sticky-ness”, puur door het andere bandenprofiel in deze velg. Op harde gravel of asfalt voelen de banden wel wat slomer, maar dat is een kleine prijs die je betaalt voor het plezier en het vertrouwen dat deze bredere velg biedt.

En extra leuk is de prijs van de IBIS 938 wielen , voor 669 euro koop je deze complete aluminium wielset met Shimano- of Sram-hub naar keuze. Na de dropper is dit misschien wel de leukste upgrade voor je bakkie.

Meer informatie over de IBIS 938 wielen, vind je op website van ibis cycles.

 van