29-12-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

Schwalbe Aerothan Review

Precies als tubeless definitief door lijkt te breken in de racefietsmarkt, introduceert Schwalbe een revolutionaire binnenband: Aerothan. Blijkbaar wil Schwalbe de tubeless-twijfelaars die nog over zijn toch een alternatief bieden.

Aerothan belooft qua gewicht vergelijkbaar te zijn met tubeless-sealant en qua lekbestendigheid alle bestaande binnenbanden met een factor twee te overtreffen. De racefietsversie weegt 41 gram, zo’n beetje de helft van een lichtgewicht butyl binnenbandje, waarmee je dus zo’n 100 gram roterende massa kunt besparen. Ze zijn gemaakt van thermoplastisch polyurethaan dat erg hittebestendig is en dus beter geschikt is voor velgremmen dan sealant, dat kan stollen als het heet wordt. Opvallend is dat Aerothan volgens Schwalbe zo goed bestand is tegen stootlekken dat je dezelfde bandenspanning aan kunt houden als met tubeless het geval zou zijn. Ook de rolweerstand zou ‘erg vergelijkbaar’ zijn met tubeless rijden. We kregen vlak voor de launchdatum een pakketje met wat testexemplaren, dus die konden mooi in de crossfiets. Montage gaat net zo makkelijk als normale binnenbanden, met de kanttekening dat ze minder rekbaar zijn dan butyl of latex, dus je kunt bij hergebruik alleen dezelfde maat buitenband of breder gebruiken, maar niet een maatje kleiner. Om die reden mag je ze ook slechts een klein beetje oppompen voor montage. Ermee rijden is zeker veelbelovend. De lekbestendigheid zal moeten blijken, maar ze voelen soepel en snel aan, mede door het lage gewicht natuurlijk. Als de beloftes waargemaakt worden is eigenlijk het enige obstakel de prijs. Plakken doe je door er een speciale sticker op te plakken, lijm is niet nodig. Als de claims van Schwalbe kloppen, biedt Aerothan alle voordelen van tubeless, minus de zelfdichtende werking, plus de eenvoudigere montage.

Vanaf € 27,90 | schwalbe.com

Beeld door Gijs Ferkanus


Deze review van de Schwalbe Aerothan komt uit de nieuwste uitgave van Wielrenblad #4 2020. kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad.  Dan ontvang je alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van