16-12-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

Silca Super Secret Chain Lube Review

Weerstand in de de aandrijflijn minimaliseren is een populaire marginal gain. Veel profs rijden met in was ‘gedipte’ kettingen, wat algemeen bekend staat als de beste en meest duurzame manier om een ketting soepel te laten lopen. En dus staan veel amateurs ook regelmatig achter een pan met hete was hun ketting te prepareren, een effectieve maar nogal bewerkelijke manier van je ketting smeren. Echter zijn veel moderne kettingen niet zomaar te demonteren zonder de quicklink te vervangen. Het Amerikaanse Silca zocht naar een oplossing in de Indycar racerij (Silca is gevestigd in Indianapolis) en vond deze in de vorm van was in poedervorm die wordt opgelost in een applicatievloeistof. Het resultaat is eigenlijk een Hot Wax Dip, maar dan met het gemak van druppelsgewijze applicatie, zoals het zo mooi heet. Bovendien bevat het wolfraamdisulfide, een extreem glibberig goedje dat voor maximale smering moet zorgen. Het resultaat zou een ketting moeten zijn die vergelijkbaar is met in was gedipte kettingen qua wrijvingsweerstand, net zo stil is en net zo langdurig soepel loopt.

Silca Super Secret Chain Lube

Het aanbrengen is wel wat bewerkelijker dan bij een normale kettingolie, in die zin dat de ketting 100% schoon moet zijn van tevoren. Daarna breng je een a twee druppels per rolletje aan die je er met je vingers goed in werkt. Silca adviseert de ketting goed schuin te schakelen zodat hij ‘opent’ en het spulletje dieper kan doordingen. Dan een half uurtje laten drogen en je hebt een gewaxte ketting! Dat merk je meteen tijdens het rijden, want hij voelt aanmerkelijk stiller en soepeler. In de periode die we ermee reden bleef de smering consistent, hoewel we moeten toegeven dat het niet regende niet gedurende die tijd. Het is geen goedkope optie, maar als je voor minimale weerstand gaat en niet wilt dippen, is dit je lube.

Prijs €40,-
silca.cc


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #4 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van