01-07-2016 - Surfen, Nieuws

Surftrip naar Engeland?

Het Verenigd Koninkrijk staat op het punt om de Europese Unie verlaten! Nu de koers van de Pond op een bijna historisch dieptepunt staat is dit misschien wel het ideale moment om hier een slaatje uit te slaan. Wij van 6|Surf dachten daarom dat dit misschien wel de ideale gelegenheid is om Engeland aan te kaarten als perfecte Europese bestemming voor een surftrip dit jaar.

newquay1

Bijna de gehele kust van England heeft toegang tot solide swell, van Atlantische swell aan de zuidwestelijke zeide van Engeland tot Noordzee swell aan de oostkust. De Noordzee swell, zoals wij weten, is iets minder constant. Het surfmekka van Engeland is dus voornamelijk te vinden in het zuidwesten bij Cornwall en Newquay in het bijzonder. Vanuit Newquay heb je toegang tot verschillende stranden waar goed gesurft kan worden. Newquay telt 19.000 inwoners maar in het hoogseizoen kan het aantal mensen stijgen tot 100.000. Naast de goede surf staat het plaatsje bekend om haar bruisend uitgaansleven.

Fistral Bay

De meest bekende spot in Newquay en waarschijnlijk in heel Engeland is Fistral Bay. De baai beschikt over drie verschillende spots Little Fistral, North Fistral en South Fistral. Op de noordelijke Kaap genaamd Towan Head bevindt zich de big-wave spot The Cribber. De golven breken hier slechts een paar keer per jaar en het loopt hier alleen als de swell echt groot is. The Cribber geld als de big-wave spot in Engeland.

Kamron Matthews (15 jaar) bestormd de Cribber. (c) Neil Hope
Kamron Matthews (15 jaar) bestormd de Cribber. (c) Neil Hope
Little Fistral

Little Fistral is een snelle holle beachbreak. Vaak crowded en veel lokale en Engelse top surfers surfen hier. met opkomend tij kunnen de rotsen een gevaar vormen. Door de drukte en het hoge niveau van surfers in het water kan een sessie op Little Fistral misschien niet helemaal zo perfect zijn als de golven.

https://vimeo.com/35423125

North Fistral

Veel surf events worden op North Fistral gehouden zoals de WQS en tal van andere nationale en lokale surfevenementen. North Fistral heeft voornamelijk righthanders en golven breken hier consistent. Deze spot wordt over algemeen iets hoger dan zijn zuidelijke naamgenoot. De golf is nog goed te surfen als de condities overhead zijn. Net zoals Little Fistral is deze spot erg crowded. Het strand voor North Fistral heeft tal van voorzieningen en een eigen surfcentrum. Het parkeren bij het strand kan een kriem zijn en het betaald parkeren is erg duur.

South Fistral

South Fistral is iets kleiner dan North en breekt voornamelijk naar links. De Spot biedt wel meer beschutting dan de andere Fistrals.

https://vimeo.com/110696755

Naast Fistral Bay zijn er een tiental andere spots in de buurt van Newquay zoals Crantock in het zuiden en de spots bij Newquay Bay en Watergate Beach in het noorden. In het hele gebied van Cornwell zijn er tal van spots te vinden. De meeste spots zijn goed te bereiken en het land zelf is toegankelijk met de auto zolang je aan de juiste kant van de weg blijft en de slingerende landweggetjes voor lief neemt. De beste surf is te vinden in de periode van september tot april. In de zomer is de swell kleiner en minder constant. In Engeland is surfen booming. Met 250.000 active surfers kan het dus behoorlijk druk worden in het water, zeker de bekende spots zijn vaak crowded.

 van