20-11-2017 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Taste snowboardtest 2017 – K2

Begonnen als skimerk, maar groeide uit tot een onmisbare naam in de snowboardwereld. K2 ontwikkelt al sinds 1988 shapes, cores en technologieën om de rijders te geven waar ze om vragen. K2 was zelfs deels verantwoordelijk voor de toetreding van de rocker in de markt. Tal van pro-rijders, artists en legendes zij de revue gepasseerd en hebben K2 het karakter gegeven waar we nu nog steeds van houden: solide, vernieuwend, kwalitatief, technisch. Dit alles met soul.

Alles bij K2 staat in het teken van #WEAREALLENJOYERS, omdat niets minder waar is. Het doel was om boards te maken die voor iedereen toegankelijk zijn en die doelstelling is anno 2018 ruim bereikt. Natuurlijk zijn high level lines en tricks gaaf, maar je vrienden achterna chasen door het bos is dat ook. Jij kiest je eigen weg op de berg en al is het linksom of rechtsom, jij weet hoe je een ‘enjoyer’ moet zijn.

Whales – ‘WE ARE ALL ENJOYERS’

K2 snowboarding werd in 1987 geboren in de U.S Pacific Northwest, Oregon. In die tijd werd druk gezocht naar een identiteit voor de nieuwe rebelse sport, maar in Oregon wisten ze wel van aanpakken. Het ging tenslotte slechts om een belangrijke mindset: de bergen in met je vrienden en er zoveel mogelijk van genieten. Ofwel, ENJOY.

Op het gebied van shapes staat K2 vaak in de spotlights. Er hangt een nieuwsgierige, creatieve en altijd gemotiveerde vibe rondom het merk K2 en dat zien we ook dit jaar weer terug in de exotische shapes die ze voor ons bedachten. Het nieuwe ontwerp is de Volume Shift, een woord dat betrekking heeft op de oppervlakte van het board. Door dat volume aan te passen en te verplaatsen naar onder je voeten, reageert het op een vernieuwde manier op de verschillende sneeuwcondities. Het wijdere en kortere design behoudt de float en stabiliteit van een traditionele shape en zorgt ervoor dat je veel makkelijker kan sturen, controleren en manoeuvreren. Een board met Volume Shift voelt surfy, soepel en carvy.

Maar K2 vond dat er dit jaar ook een special edition ontworpen moest worden, en wel om hun dertigste verjaardag te vieren. Dat doen ze met een nieuwe release van de iconische freestyle klassieker Whales. Met het pro model van de Noorse Daniel Franck maakte hij zelf in de nineties nogal een style statement en dat is anno 2018 niet veel anders. De retro plank nieuwe stijl is een geboren freestyle ruler op jumps, rails en side hits.

TECH TALK //
TWEEKEND OLLIE BAR
TWIN CAMBER BASELINE
TRUE TWIN OUTLINE
CENTERED STANCE

Cool bean – ‘BECAUSE MAINSTREAM IS BORING’

Je ziet het meteen aan de shape, de Cool Bean is voor het speciale bochtenwerk ontworpen. De mini-tail voelt misschien wat raar in het begin, maar went al na een afdaling. Dankzij de korte radius en de enorm lange neus, hoef je hem namelijk nauwelijks op zijn staart te trappen in de diepe sneeuw, slush of op de piste. Kan wel, zeker doen ook, want het is een snowsurfplank met verborgen all-mountain kwaliteiten. We waren volledig in control en de plank is hartstikke stabiel. Hoewel we behoorlijk aan het zweten waren om er mee rond te jibben, carven en jumpen, blijkt deze K2 toch wel gaaf als je de mainstream zat bent. Leuke, pittige powder slayer waarmee je nog best wel even je techniek kan bijschaven.

Zelfs voor de dames is de Cool Bean beschikbaar, de Mini Bean, in een lengte van 138. Zoals gezegd: het is hard werken en je hebt er wel wat ervaring voor nodig, maar de Cool Bean is een keeper.

Simple pleasures – ‘THE REASON YOU STARTED SNOWBOARDING’

Daar waar de Cool Bean een fantastisch board is voor ‘erbij’, is de Simple Pleasures de plank waar je het hele seizoen op wil rijden. En eigenlijk kan iedereen dit board rijden, van lichtgevorderde tot expert. Je moet alleen al een bocht kunnen, de rest van de uitdaging kan iedereen op zijn eigen niveau invullen. De shape – een directional met traditionele camber onder de voeten en een lifted nose – carvet heel, heel goed. Een diehard freestyler vindt er misschien niks aan, ook al kun je er best mee spinnen en diep landen. Hij bijt zich vast in hardpack, rijdt heel stabiel op hoge snelheden en heeft een solide – niet per se zware – kantenwissel. En vergeet de poeder niet, want deze groomer biedt veel mogelijk – heden wat betreft steile lijnen en grote poedervelden. Het is een simpel board dat weer teruggaat naar de basis (maar uiteraard in gemoderniseerde en geüpgradede variant verschijnt), waarmee je oldskool plezier kan hebben.


Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2017 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2017 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van