UP/DOWN Mountainbike Magazine #1 2024 is verkrijgbaar!

UP/DOWN #1 2024 is uit! Deze moddervette uitgave van UP/DOWN is verkrijgbaar en hier te bestellen in de Soul Webshop! We blikken terug op onze avonturen die we deze koude en natte wintermaanden hebben beleefd en kijken alvast vooruit naar een voorjaar met droge trails en routes!

Ontdek in onze nieuwste editie hoe we het avontuur opzoeken in het enduro-paradijs van Nauders! Daarnaast zijn we afgereisd naar Turkije voor een mountainbiketocht door het besneeuwde Cappadocië. We rijden de beste trainingsroutes met technische features op Nederlandse bodem tot uitdagende en ijzige trails over de grens.

Ook nemen we je mee naar dé ideale plek voor een Industry Ride met Velosolutions Benelux , de bouwers van de gaafste pumptracks ter wereld. Tot slot duiken we dieper in de techniek achter het remmen, dankzij gesprekken met de grootste remfabrikanten in de fietsindustrie. Plus, een diepgaande blik van Scott Lumen, dé Nederlandse e-bike.

Natuurlijk kunnen we onze andere vaste rubrieken niet ontbreken! We hebben weer talloze spannende trips, routes, techniektips, gave gear, evenementen, nieuwtjes, reviews en inspirerende interviews voor jullie verzameld. Bekijk hier alvast een voorproefje van de inhoud en highlights, om alvast in de juiste stemming te komen voor het nieuwe magazine! Veel leesplezier!

Grenzen opzoeken in enduro-paradijs


Net wanneer we dachten alle gebieden in de Oostenrijkse Alpen wel een klein beetje gezien te hebben, leren we Nauders kennen. Al jaren terug werden we gewezen op dit gebied met een aantal liften en toffe trails, echter is het er simpelweg nooit van gekomen om het gebied te bezoeken. Tot nu.

Trainingstrails


Mountainbiken in Nederland heeft de afgelopen tien jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waar mountainbikers voorheen vooral boswielrenners waren die de racefiets niet vies wilden maken in de winter, heeft het trail-segment een steeds grotere schare fans. Dat heeft zijn weerslag op veel routes, want inmiddels vind je – naar voorbeeld van de Utrechtse Heuvelrug – op veel plekken routes die uitsluitend bestaan uit prachtige singletracks. Enkele daarvan vormen zelfs een behoorlijk goede voorbereiding op een buitenlands mountainbike-avontuur doordat ze mooie sprongen, technische afdalingen en technische trail-features bevatten. Lees waar je ze zoal kunt vinden!

Icy Trails and Fairy Tales


Onverwachts belandden we tijdens een mountainbiketrip in Turkije in een sneeuwstorm. De getransformeerde landschappen waren zo fascinerend dat ons avontuur veranderde in een geïmproviseerde fotoshoot. Van ijzige rillingen tot korte mouwen, deze buitengewone tocht kende alle extremen en maakte wederom duidelijk wat ons zo aantrekt in het mountainbiken: de onvoorspelbaarheid van wat er op je pad komt. Dompel je met ons onder in een fotoverhaal in een besneeuwd Turkije.

Pompen aan de Waal


Als je mountainbiken in combinatie met Nijmegen hoort denk je al snel aan de prachtige routes rond Groesbeek of aan Bikepark Mook. Sinds kort ligt er echter ook een geweldige pumptrack op het NYMA-terrein die het mountainbike-gevoel naar de stad haalt. De ideale plek voor een Industry Ride met de bouwers ervan: Velosolutions Benelux.

Remmen kan altijd nog


Fietsen draait om snelheid en kracht. Het is echter minstens zo belangrijk om deze snelheid ook weer te kunnen kwijtraken, zeker op de mountainbike. Dat lijkt simpel, want hoe harder je kunt remmen hoe beter, toch? Zo simpel ligt het echter niet, leerden wij dankzij gesprekken me de grootste remfabrikanten uit de fietsindustrie.

De Nederlandse e-bike?


Een jaar na zijn release is de Scott Lumen nog steeds een uniek verhaal. Een downcountry-e-bike die qua gewicht in de buurt komt van analoge trailbikes. Een fiets die heeft laten zien dat er nog best twee à drie kilo van de SL-categorie af geschaafd kon worden. Maar ook een fiets die de ideale ‘quiver-of-one’ kan zijn voor de Nederlandse fietser. Eentje die straalt op je lokale parcours, maar waarmee je ook prima twee keer per jaar de grens over kan voor wat trails in het buitenland. We voelden dit exemplaar aan de tand, beantwoordden een aantal vragen en daar kregen we ook een paar nieuwe vragen voor terug.

Inhoud

 • 6. Voorwoord Sneeuw
 • 8. Up/Dates
 • 16. Travel – Nauders
 • 28. Getest – Scott Lumen 900
 • 34. Getest – Classified
 • 38. Industry Ride – Velosolutions
 • 48. Techniek – Remmen
 • 62. Training – Trails
 • 66. Up/Grades
 • 74. Travel – Turkije
 • 82. Downtime

De nieuwe Up/Down #1 2024 is verkrijgbaar in de SOULWEBSHOP!

Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van