17-09-2013 - Surfen, Nieuws

Van Binnenuit: Paradijs aan de overkant

Na de zomer door Europa gereisd te hebben voor de WQS -met wisselend succes- was ik begin september weer ‘s lekker thuis. Er was zowaar een beetje noordwest swell voorspeld , een paar winderige dagen vergezeld van deining. Met een beetje mazzel zou er nog een echt cleane dag bij zitten. Altijd fijn, thuis goede golven voor de deur.

Tekst: Yannick de Jager, Beeld: Koen Meershoek/www.jagershots.tv

Overkant 1

De eerste dag stond er inderdaad een onshore windje met wat swell. Na een speelse sessie ontving ik een bericht van teamgenoot Oli Adams: ‘’It looks like it’s going to be on!’’ Oli is een prosurfer uit Nieuw Zeeland die nu al een tijd in de UK woont. De laatste jaren zoekt hij naar nieuwe spots en houdt hij de forecast voor alle verschillende kusten van het Verenigd Koninkrijk in de gaten. Hij heeft al aardig wat nieuwe spots ontdekt en weet precies wanneer een aantal van de betere spots werken. Oli had me al vaker beelden laten zien van bizarre linkse pointbreaks in de Noordzee. Spots van wereldklasse die zeker tot de beste golven van Europa gerekend kunnen worden. Voor het storiesfromheretothere.com filmproject zou hij me op de hoogte houden om samen een trip in de UK te maken en dat te filmen.

Een uur later was de call dan ook gemaakt. In plaats van het Noordzee swelletje hier uit te surfen vertrokken we diezelfde avond nog naar Manchester City. Oli pikte ons op van het vliegveld en we reden nog een aantal uur tot vlakbij de spot. Oli en zijn filmer Alex Piper sliepen in de auto, fotograaf Koen Meershoek en ik gooiden een koepeltentje uit bovenaan een cliff in een vochtig grasveld. Een boardbag en een paar boardsocks moesten ons de nodige nachtrust verlenen om de volgende dag epische Noordzee riffen te berijden. Na een korte nachtrust en een snel ontbijt was het tijd om de golven te checken. Hoewel het relatief dichtbij is, was het behoorlijk koud. De wind was snijdend en een stuk harder dan we hadden verwacht. Toen we eenmaal de verschillende riffen zagen, waren we echter stoked. Wat een potentie. Perfecte Indo-achtige riffen aan de overkant van onze Hollandse kustlijn! Het water is vreemd genoeg bijna twee keer zo koud, maar de golven zijn gelukkig ook 200 keer zo goed. De set-ups zagen er ongelofelijk uit en Oli vertelde dat het hier zeer hoog en hol kan breken. De swell was nu echter niet heel groot, maar de periode wel en ook de offshore zat er goed in, de lijnen die zich afwikkelden logen er niet om. Het zou zo maar eens het Noordzee broertje van Desert Point (Lombok, Indonesië) kunnen zijn.

Overkant 2

Overkant 3

 

Terwijl we naar beneden liepen trok de wind aan, het was nu side-offshore en dat hadden we niet helemaal verwacht. Over het rif lopend verwonderde ik me over de perfectie en vorm van deze platte riffen en de manier hoe ze in het water liggen. Helaas kende de spot een hele kleine take-off spot en waren alle locals van de oostkust present, het was moeilijk om de bommen te scoren. Na een drie uur lange sessie hielden we het voor gezien. Ik kreeg het bovendien best fris in mijn 5/4 met schoentjes, en dat terwijl ik thuis nog in mijn 3/2 surf. Ondanks de kou overheerste de blijdschap, wat een golven. De volgende dag dropte de swell flink (het blijft de Noordzee) en na een tweede check besloten we dan ook om een andere swell na te jagen in het noorden van Schotland.

Een paar verkeersopstoppingen en tien uur rijden later, kwamen we aan in Thurso. Onderweg bedacht ik me dat de UK eigenlijk zwaar ondergewaardeerd is, zowel qua landschap als qua golven. Het is zo divers en mooi. De riffen behoren tot de beste van de wereld. Ik ben sowieso fan van Schotland sinds ik daar vorig jaar voor het eerst was voor de Coldwater Classic. Schotland is op een uur vliegen en een paar uur rijden een koud water paradijs met een oeroud, krachtig landschap en riffen van Indonesische kwaliteit. Je scoort er altijd wel eigenlijk, zowel qua energie als qua golven. Overigens is de hele oostkust van het Verenigd Koninkrijk een perfecte set-up. Je moet alleen weten waar je moet zijn, op het juiste moment en met de juiste voorspelling. Op het moment van schrijven wachten we op een voorspelling voor een aantal verborgen Britse eilanden. Een plek waar magnetische lijnen lopen, verlaten Vikingdorpen staan en nog onontdekte spots zijn. Ik ben benieuwd.

Overkant 5

Surfen in Nederland heeft absoluut zijn charme, maar mijn Noordzee horizon is verbreed. De volgende keer dat er hier cleane deining staat, of een mooie voorspelling opkomt, dwaal ik in gedachten toch even af naar de overkant. Misschien bij de volgende goede voorspelling toch weer een vliegticket of ferry tochtje boeken..?

 van