06-04-2011 - Surfen, Nieuws

Van je hobby je beroep maken

Het aantal surfcamps en –scholen groeit nog altijd gestaag. Dat schept niet alleen mogelijkheden voor beginners, ook voor geoefende surfers biedt dit kansen. Al die beginners hebben tenslotte behoefte aan gedegen instructeurs. In lang vervlogen tijden kon iedereen met een beetje surfervaring zichzelf tot instructeur bombarderen. Inmiddels is dat wel anders. De sport is aanzienlijk geprofessionaliseerd. Wie tegenwoordig het vak van surfinstructeur wil uitoefenen, dient eerst een diploma te halen.


Tot enkele jaren geleden was de enige manier om een dergelijk diploma te bemachtigen een trip naar het buitenland. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om dit gewoon in Nederland te doen. Ripstar organiseert in mei 2011 weer de jaarlijkse Surf Instructor Course in Wijk aan Zee. De cursus, die in het Engels gegeven wordt, is officieel erkend door de International Surf Association (ISA). Wie slaagt, kan natuurlijk solliciteren voor een job als surfinstructeur bij Ripstar, maar met je ISA erkende diploma kun je overal ter wereld aan de slag.

Wie aan de cursus wil deelnemen, moet uiteraard een beetje kunnen surfen en dient fit te zijn. Twee jaar surfervaring is dan ook een vereiste en ook je conditie wordt getest. Zo moet je in staat zijn 400 meter binnen negen en een halve minuut te zwemmen en een beachrun van tweehonderd meter binnen een minuut af te leggen. De Surf Instructor Course van Ripstar wordt gegeven in samenwerking met de British Surÿ ng Association (BSA). Aangezien een voorwaarde voor deelname aan de BSA Instructor Course het bezit is van een zogenaamde Surfcoach Life Saving Award (SLSA), combineert Ripstar beide onderdelen. Zo word je in slechts een week tijd klaargestoomd voor je nieuwe carrière.

SLSA Surf Coach Lifesaver Award
Dit gedeelte duurt vijf dagen. Tijdens de eerste vier dagen word je getraind in verschillende vormen van eerste hulp, evacuatietechnieken en reanimeren. Tijdens de vijfde dag moet je het geleerde in de praktijk brengen tijdens een examen dat wordt afgenomen door Engelse SLSA-examinatoren.

BSA Level 1 Surf Instructor
Na het succesvol doorlopen van het Lifesaver-deel is het tijd voor het feitelijke lesgeven. Dit gedeelte bestaat uit drie dagen theorie en praktijk. In dit deel van de opleiding gaat men verder in op het lesgeven aan beginners, lesgeefmethodieken, methodische vaardigheden en veiligheidsvoorwaarden waar je mee te maken hebt tijdens het lesgeven op het strand en in zee. Wie slaagt voor beide onderdelen is goed op weg officieel erkend instructeur te worden. De laatste twee hordes moet je echter op eigen verantwoordelijkheid nemen. Zo moet je dertig uur stage/werkervaring opdoen, en daar verslag van doen in een BSA-logboek, en een filmpje overleggen waarop je beginnersles geeft . Als ook dit beoordeeld en goed bevonden is, ontvang je een diploma en lerarenpasje. Gefeliciteerd, je kunt aan de slag!

Kijk voor meer informatie over de Suf Instructor Course en vacatures op: www.ripstar.nl

 van