16-01-2024 - Snowboarden, Leesvoer, Skiën, Leesvoer

Zillertal: Het eerste spoor!

De ochtendzon die over de rand van de bergkam kruipt, een lege piste onder je, het geluid van ski’s die zich vastbijten in een maagdelijk ribbeltjesprofiel: wie vroeg genoeg opstaat om met de eerste gondel de Ahorn op te gaan, beleeft gegarandeerd onvergetelijke momenten.

Je hebt van die magische, nauwelijks te bevatten momenten. Momenten die zich met name in de bergen kunnen voordoen. Althans, als je een beetje moeite ervoor wilt doen. Zoals Johannes en Leonie, die al om kwart voor acht ’s ochtends uit de gondel van de Mayrhofner Ahornbahn stappen. Direct kippenvel. Niet van de kou, maar vanwege de prachtige witte wereld hier. Vergeten is die irritante wekker. Vergeten is ook de vreemde ervaring om het halfduister op skischoenen door het dorp te lopen. Want nu staan ze op de berg. Geen wolkje te bekennen. Rondom koesteren de toppen van de bergen zich voorzichtig in de eerste zonnestralen van de dag.

Om half acht is de gondel vertrokken. Het aanbod heet MorgenSport, Duits voor ochtendsport. Toen Johannes en Leonie instapten, hadden ze eigenlijk geen idee hoe indrukwekkend de bergwereld er zo vroeg uit zou zien. Maar nu denken ze er niet eens aan in hun ski’s te stappen, zo betoverd zijn ze. In plaats daarvan lopen ze door krakende sneeuw. Voorzichtig, om de stilte niet te verstoren. Gehypnotiseerd door de schoonheid. Naast hen staat een jong stel uit Duitsland, en zij fluistert tegen hem: “Echt… alleen deze sfeer al maakt onze hele vakantie de moeite waard.” Het Zillertaler ochtendgloren maakt indruk. Johannes en Leonie kijken elkaar aan. Ze ervaren hetzelfde; de sfeer hier boven doet wat met je. Maar dan stappen ze toch in hun ski’s en halen ze, voordat ze zachtjes afzetten, nog eenmaal diep adem. Nog steeds zonder enig idee hoe perfect de afdaling gaat worden, dat de droom van elke skiër hier en nu werkelijkheid wordt.

“Wow, wat kicken dit!”, roept Johannes. De eerste bochten maken ze bewust niet te snel. Om het gevoel te hebben van elke seconde te genieten. De piste is grandioos geprepareerd, een eindeloos tapijt van door de pistebully achtergelaten ribbels. Nog geen spoor te zien. Geen hobbel, geen sneeuwhoop, geen ijsplaat. Alleen maar dit maagdelijke sneeuwtapijt, dat door z’n voortreffelijke structuur de zekerheid geeft dat je niks fout kunt doen. Alsof ze de beste skiërs ter wereld zijn. Dat zijn ze natuurlijk niet. Maar waarschijnlijk wel de meest gelukkige.

Kijken en genieten Leonie geniet van het karakteristieke geluid dat ski’s alleen maar maken op koude, vers geprepareerde pistes. Johannes maakt zijn eigen geluid; hij begint zachtjes te zingen. Dat doet hij vaker als hij in de flow komt. Ze stoppen vaker dan ze normaal zouden doen. Om het lekkere gevoel maximaal te laten indalen. Paar bochten snijden, even stilstaan, samen nagenieten – telkens weer. Ze gebruiken de hele breedte van de piste. Geen probleem, ze hebben ’m helemaal voor zichzelf. “Wow!”, roept Leonie voor de zoveelste keer uit. En Johannes knikt alleen maar. Zo gaat dat als een skiër geen woorden meer heeft.

Maar dan zijn de hoogtemeters toch echt op. Beneden stappen ze de gondel in en gaan ze weer omhoog. En nog een keer. Totdat de trek overwint; tijd voor een bergontbijt. Inmiddels schijnt de zon in het hele gebied en zijn ook de andere liften in bedrijf. In een van de gezellige hutten eten Johannes en Leonie eieren met spek. En een bak yoghurt. En een dikke plak cake. Tsja, van afdalingen die gepaard gaan met zóveel emoties krijg je honger…

ZILLERTAL 5 TIPS VOOR VROEGE VOGELS

Als je voor zonsopgang uit bed komt, kun je het Zillertal eerder meemaken dan alle anderen. Bij het eerste licht van de dag een afdaling maken, de natuur zien ontwaken tijdens het wandelen of ochtendlucht inademen tijdens het langlaufen – en een heerlijk ontbijt na afloop mag natuurlijk niet ontbreken. In het Zillertal zijn er meerdere mogelijkheden voor een vroege start van je vakantiedag!

Hochzillertal-Kaltenbach

Het skigebied Hochzillertal-Kaltenbach gaat elke dag al om 7.30 uur open. Zo kun je nog voor alle anderen je bochten maken op de perfect geprepareerde pistes en genieten van de spectaculaire zonsopgang. Daarna kun je in een van de berghutten nagenieten. Tip: de VIP-gondel.

Mayrhofen-Hippach

De belangrijkste maaltijd van de dag is des te aangenamer na een ochtend pisteplezier op de Ahorn. Hier horen een gezellig zonneterras en een prachtig uitzicht op de bergen van het Zillertal bij. Dit alles en nog veel meer vind je in de Ahornhütte. Aanmelding voor het ontbijt verplicht!

Fügen-Kaltenbach

Ook Hochfügen biedt vanaf half februari de optimale start van de dag met al om 7:20 uur een exclusieve rit met de kabelbaan. Elke woensdag, bij een aanmelding van vier tot maximaal acht personen, is de ruim drie kilometer lange afdaling helemaal van jou. Daarna ontbijt in de Holzalm – lekker!

Zell-Gerlos

De Zillertal Arena begint in maart al vroeg: elke donderdag en zondag gaan de Karspitzbahn in Zell, de Isskogelbahn in Gerlos en de Dorfbahn in Königsleiten al om 6:55 uur open. Maak je eerste sporen in de sneeuw en pak daarna een ontbijtje mee in een van de berghutten.

Tux-Finkenberg

Brunchen in de gondellift en vervolgens direct de piste op. Klassiek of Beiers, de tafel is rijkelijk gedekt, de stoelen verwarmd en het uitzicht next level. Er worden zoveel rondjes gemaakt als nodig zijn voor een lekker ontbijt. Vooraf aanmelden.

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Soul Magazine #2 2023 (Winter 23/24), losse uitgaven van Soul Magazine kun je hier bestellen in de Soul Webshop. Voor meer informatie over Zillertal kun je terecht op de website van het skigebied.

 van