14-04-2014 - Windsurfen, Nieuws

Zonnige start NK Windsurfen 2014

Op twaalf en dertien april vond op de Grevelingendam bij het Zeeuwse Bruinisse de start plaats van het Fruit to Go NK Windsurf 2014. Vooraf was weinig wind voorspelt, maar uiteindelijk bleek dat enorm mee te vallen. De goede wind in combinatie met voor de tijd van het jaar een aangename temperatuur zorgde voor een geslaagde opening van het seizoen voor de beste windsurfers van Nederland.

Op de Grevelingendam werd gevaren in de discipline Formula Windsurfing, een discipline die de meeste gelijkenis vertoond met het varen op de Olympisch wedstrijdbaan. Deelnemers varen, voor de kenners een driehoeksbaan met een kruisrak. Dit maakt dat niet alleen een goede snelheid en behendigheid bij het gijpen en overstag gaan belangrijk is. Het maken van goede tactische keuzes is cruciaal: Waar komt de wind vandaan, waar zitten de windgaten en hoe profiteer je maximaal van de voorrangsregels.

Aan de start stond uiteraard regerend Nederlands Kampioen Dennis Littel en ook nummer twee Teade de Jong was present. Europees-en wereldkampioen en oud-olympisch windsurfer Casper Bouman moest vanwege verblijf in het buitenland verstek laten gaan.

Op zaterdag kwam Teade de Jong verrassend sterk uit de startblokken door de eerste race te winnen, daarmee Dennis Littel direct op scherp zettend. Ingmar Daldorf wist in de tweede race van het gevecht tussen De Jong en Littel te profiteren door te winnen. Littel pareerde daarna door de derde wedstrijd te winnen. Na vijf wedstrijden op de eerste dag stonden zo De Jong en Littel aan kop, met Daldorf kort daarachter.

De tweede wedstrijddag op zondag startte ook al weer met goed weer en een mooie wind. De Jong was goed uitgeslapen en eiste de eerste wedstrijd met overtuigende voorsprong voor zich op. Littel schrok daarvan wakker en pakte de tweede wedstrijd.

Uiteindelijk wist Dennis de laatste wedstrijd te winnen en daarmee ook het weekend naar zich toe te trekken. Teade de Jong werd tweede, maar kon natuurlijk terugkijken op een uitermate geslaagde openingswedstrijd. Ingmar Daldorf werd derde.

De tweede wedstrijd in de serie van vijf voor het Fruit to Go NK Windsurfen is zeven tot en met negen juni tijdens de Delta Lloyd North Sea Regatta in Scheveningen.

 van