25-05-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Aaron Hadlow & zijn wapenuitrusting

Sinds Aaron Hadlow in 2014 bij North Kiteboarding werd ingelijfd, houdt hij zich intensief bezig met de ontwikkeling van kitesurfmateriaal. Zo heeft de vijfvoudig wereldkampioen een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe Vegas-kite. Ook pusht hij de ontwikkeling van accessoires zoals zijn eigen trapeze, de Team Series Aaron Hadlow.

Aaron Hadlow & zijn wapenuitrusting 3

Tekst & beeld Alex Reese

01. Board TS Hadlow ‘Mijn Hadlow-board is de afgelopen jaren ontwikkeld en zit tussen the Gambler en TS in. Het heeft een grind base die goed is voor het rijden van rails , maar ook een stijve carbon-constructie die supergoede pop geeft voor explosieve tricks. Net als de Vegas moet mijn board werken in de disciplines waar ik het meest van houd: duurzaam genoeg om rails te rijden en genoeg grip en comfort om big airs te lanceren en gepowerede freestyletricks te landen als de wind hard is. Ik heb mijn board ontworpen om aan al die wensen te tegemoet te komen. Voor 2017 hebben een iets stijvere middensectie tussen de boots om reverse flex te voorkomen, en een meer solide platform voor zachtere en betere, controleerbare landingen. Net zoals eerder heeft het board nog wel een scherpe dubbele concaaf: dat houdt de snelheid er goed in en geeft me nog meer controle bij de landingen. Voor 2017 hebben we ook channels bij de hiel- en teenkant aan toegevoegd voor optimale grip. De channels in de tips zorgt ervoor dat ik kleine 3.5 millimeter-vinnen kan varen en nog steeds genoeg grip en pop heb in choppy condities.

Reserveboard TS Hadlow ‘Ik neem altijd een reserveboard naar elk evenement mee voor het geval die andere kapot gaat. Zo kan ik meteen het water op met precies hetzelfde board. Aan een ander board moet je natuurlijk toch weer even wennen.’

02. Twee tailprotectors Wake ‘Die gebruik ik alleen om tijd te winnen als ik korte trips maak. Dan hoef ik de vinnen niet van mijn board te halen. Het voorkomt ook dat mijn boardbag gaten heeft als ik ze niet gebruik. Bij echt lange reizen haal ik de vinnen er vaak gewoon af om meer ruimte te creëren.’

Alle Vegas-kites 2017 ‘De nieuwe 2017-Vegas is heel speciaal voor me. Ik werk graag samen met Ralf Grösel om de Vegas elk jaar toch weer te verbeteren. Mijn favoriete disciplines zijn freestyle, rails en big air en de Vegas is de perfect kite voor al die disciplines. Elke maat is net iets anders ontworpen om zoveel hetzelfde vliegergevoel te houden. Het verschil met de voorgangers is dat het 2017-model iets meer drive heeft, waarmee ik bedoel dat de kite voorwaarts blijft gaan in het windvenster, met minder druk op de lijnen. De kite valt daardoor niet terug na een landing. Op deze manier kun je weer op volle snelheid doorvaren. Ook voor rails is die constante drive heel fijn. Deze eigenschappen hebben we verkregen door een verandering van het profiel. We hebben de Vegas ook een iets subtielere C-shape gegeven door een segment in the leading edge toe te voegen. Hierdoor is de kite ook stijver. Een stijvere kite maakt vlagerige en sterke wind een stuk beter hanteerbaar. Ik gebruik al mijn kites met dezelfde setting. Weinig depower en snel sturen met een wakestyle-bar in de Hadlow set-up (‘6 line LE support’).’

Aaron Hadlow & zijn wapenuitrusting 8

03. Vegas 7m ‘Ik gebruik de 7m in freestyle-competities als het echt heel hard waait. Ik gebruik nooit een 6m, omdat ik die echt te snel vind. Voor big airs gebruik ik trouwens niet kleiner dan de 8m.’

04. Vegas 8m ’Ik probeer zo lang mogelijk met de 8m te varen als ik freestyle. De voorspelbare snelheid van de kite is makkelijker voor handle passes en uithaken, maar als ik te overpowered ben ga ik naar de 7m. De 8m is mijn favoriete big air-kite. Met de wakestyle-bar en Hadlow set-up kun je er perfect mee kiteloopen en ik heb er mijn hoogste spongen mee gemaakt. Maar het moet wel echt heel hard waaien als ik hem gebruik.’

05. Vegas 9m ‘De 9m werkt goed voor alles. Ik vind het een hele fijne freestyle-kite. Het is snel en heeft veel pop, maar nog steeds heel hanteerbaar voor gepowerede tricks. Ik gebruik de kite ook voor big air. Hij loopt goed en die extra vierkante meter maakt al het verschil wanneer de wind niet te waanzinnig is. De 8m en 9m zijn de enige kites die ik oppomp als ik meedoe aan the King of the Air.’

06. Vegas 11m ‘De grotere maten gebruik ik alleen voor wakestyle en trucs. De 11m is mijn favoriete kite voor als ik nieuwe moves onder de knie probeer te krijgen. Hij heeft een perfecte snelheid, is heel voorspelbaar en heeft een goede pop.’

07. Vegas 13m ‘Tegenwoordig moet je heel gepowered varen om hoge dubbele handlepasses te doen. Daarvoor moet je echt hoog gaan en dan heb je een grote maat kite nodig. Veel pro’s varen een 13m wanneer de gemiddelde kiter nog net comfortabel vaart met een 11m.’

08. Vegas 14.5m ‘Het is heel belangrijk dat een grote kite goed vaart. Soms moeten we tijdens competities toch varen in lichtweer. De 14.5m houdt goede power en is uiteraard heel stabiel. Deze kite heeft minder power vergeleken met de Juice 15m bijvoorbeeld, maar de Vegas is voor mij een beter compromis tussen freestyle en pop.’

09. ION Strike overknee 4/3 LS ‘Ik houd van de traditionele back zip om snel in mijn pak te komen. Ik gebruik de 4/3 heel vaak en gebruik de overknee omdat ik het belangrijk vindt dat de knieën warm blijven. Bovendien is het veel comfortabeler als ik de kniebrace draag.’

10. ION Strike zipless 4/3mm ‘Ik houd van de zipless Strike omdat het simpel is en lekker zit. Hij is heel stretchy en daarom perfect voor freestyle-trucs. Ik kan me er heel vrij in bewegen.’

11. ION Neo Cruise Jacket ‘Ik neem deze altijd mee naar wedstrijden, aangezien je tussen de heats door snel afkoelt als de zon niet schijnt. En er is vaak niet genoeg tijd om van wetsuit te wisselen. Het is essentieel om warm te blijven als je wilt presteren. De Neo houdt me perfect warm en droog.’

Aaron Hadlow & zijn wapenuitrusting 4

12. ION Team Series Aaron Hadlow harness ‘Voor mij is het belangrijk om met heel veel power te kunnen dealen. Voor een heat tijdens the King of the Air, moet de trapeze heel comfortabel zijn vooral in het gebied bij de ribben. Bij deze nieuwe trapeze hebben we een carbon plaat in de achterkant geplaatst om de trapeze zowel lichter als steviger te maken. Perfect!!’

Aaron Hadlow & zijn wapenuitrusting 7

13. ION Handlepass leash 2.0 Comp ‘Als je uitgehaakte tricks leert, grijp je aanvankelijk vaak naast de bar. Het is uiteraard essentieel om een sterke, veilige leash te hebben. De 2.0 Comp heeft voor mij de perfecte lengte wanneer ik dubbele handlepasses doe.’

14. Drie wakestyle-bars ‘Ik neem altijd drie wakestyle-barren mee naar de competitie omdat de omstandigheden altijd veranderen. Als de wind goed is voor een 11m dan zet ik altijd ook een 13m en 9m klaar voor het geval de wind tijdens een heat verandert. De wakestyle-bar is perfect voor de Vegas: hij is dun in het midden en heeft een rubberen coating op de depower-lijn. Hij is ook lekker kort voor de handlepasses waardoor de kite niet te snel stuurt als je er met een handje aan hangt.’

15. ION Gearbag Tec Kite Wake ‘Wanneer ik op pad ga, wil ik al mijn spul in één handige travelbag kunnen stoppen. En de tas moet natuurlijk ook duurzaam en praktisch zijn. De ION travelbags zijn perfect! Check die wielen.’

16. CTi knee brace ‘Ik word gesponsord door CTi, die maakt custom kniebraces. Ik heb er altijd een om mijn rechterknie zitten als ik vaar aangezien ik een paar jaar geleden een nare blessure had. Soms doe ik er ook een om mijn linkerknie, bijvoorbeeld als ik trucs aan het oefenen ben in lastige of ruige condities. Puur om een nieuwe blessure te voorkomen. Ik gebruik ze ook tijdens the King of the Air zodat ik maximaal los kan gaan.’

17. De pomp ‘Toen deze pomp voor het eerst het levenslicht zag, was ik superblij. In combinatie met het North-ventiel-systeem heb ik mijn kites in no time opgepompt. En gezien het feit dat ik mijn kites heel hard wil hebben, is de pomp echt een essentieel stuk gereedschap.’

18. The new North Kiteboarding binding, 2017 ‘De nieuwe boots zijn een enorme vooruitgang. We hebben een comfortabele liner en we hebben hard gewerkt om de boots heel comfortabel en ergonomisch te maken. De laces zijn duurzamer en we hebben een velcro strap toegevoegd die extra steun geeft. Je hebt trouwens de optie om de laces te verwijderen en alleen de strap te gebruiken, en vice versa. Voorheen werd de boot aan de achterkant nogal zacht en dat is een probleem met kiteboarden aangezien je juist steun wilt om keihard te kunne edgen. Voor 2017 hebben we een rubberen patch (TPU) in de ‘crease area’ waardoor de boot min of meer gedwongen wordt om bij de TPU te buigen. Op die manier blijft de boot veel langer goed.’

Aaron Hadlow & zijn wapenuitrusting 5

19. De PIQ ‘The PIQ is een handige tool om hoogte, hang time, g-kracht en rotaties vast te stellen. Ik gebruik hem alleen op hele winderige dagen, als ik echt hoog ga en kiteloops doe. Het is een uniek ding omdat het je meteen na de landing kan laten zien hoe hoog je gegaan bent. Na de sessies kun je de informatie downloaden die de sessie analyseert. Je kunt met je vrienden strijden om de hoogste positie op het leaderboard en checken in hoeverre jij verschilt van de pro’s.’

Aaron Hadlow & zijn wapenuitrusting 6

20. Aaron Hadlow boardshort ‘Ik ben apetrots op mijn eigen Aaron Hadlow boardshort.’

Dit artikel is afkomstig uit de Access #1 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van