Airush IQR bar – Review
Grootste verandering aan de barren van Airush voor 2020 is de IQR quickrelease. Deze release is een zogenaamde ‘single handed release & reset’ waarbij je dus de quickrelease kunt trekken en weer bevestigen met één hand. Hoe werkt dat?
Intelligent Quick Release
De kern van de Airush IQR (Intelligent Quick Release) quickrelease is een roestvrij stalen buis waaraan twee depower-koorden zitten en de safety-lijn doorheen loopt. Diameter is iets groter geworden zodat de safety-lijn er soepel doorheen loopt en het in elkaar zetten makkelijker gaat. De swivel is iets groter gemaakt zodat er minder frictie is en je de voorste lijnen makkelijker kunt terugdraaien. Airush heeft er veel tijd en moeite in gestoken om dit systeem zo eenvoudig mogelijk te maken met zo min mogelijk onderdelen. De hele quickrelease is uit elkaar te halen en in elkaar te zetten met een FCS-(inbus)sleuteltje. Handig want die heb je vast ergens liggen.
Het loskoppelen (trekken) van de quickrelease gaat erg makkelijk. Vervolgens blijft het systeem open staan tot je het uiteinde van de chickenloop er weer in stopt. We hebben dit vaak gedaan en alles werkt super goed. Ze noemen het ‘single handed release & reset’. Dat ‘single hand’ klopt natuurlijk niet helemaal, want je moet de quickrelease vasthouden met een hand en met de ander de chickenloop er weer instoppen, maar je hoeft niet meer zoals vroeger met die hand het systeem open te houden. Dat is de winst. Het gaat een stuk makkelijker. Bovendien: zand en vuiligheid beïnvloeden de werking niet.
Vier verschillende chickenloops
Je kunt bij de Airush IQR bar kiezen uit vier verschillende chickenloops. Van groot (freestyle) naar gemiddeld (freestyle/ freeride) tot klein (freeride), en er is een wave-versie voor een koord-trapeze, verstevigd met stalen omhulsel. Alle loops kunnen in de freestyle (suicide-)instelling gevaren worden. Bij het eerdere systeem van Airush werkte dit niet zo goed omdat de ring soms precies zakte naar de plek waar je weer moest inhaken, maar bij de Airush IQR bar is dat probleem opgelost en blijft de ring bovenin de loop zitten. De loops zijn gemaakt van licht, sterk en duurzaam TPU. Helemaal duurzaam is dat je oudere Airush-barren kunt upgraden met de IQR.
Airush IQR Cleat-bar
Wij hebben met de Cleat-bar gevaren die je kunt poweren en depoweren met een trimmer. Werkt simpel, makkelijk en goed. Verder heeft de bar een erg dunne diameter met fijne vrij stroeve grip. De baruiteinden en floaters zijn vrij groot, maar wel lekker zacht. Lengte van de lijnen zijn instelbaar van 20 + 3 + 1 meter. De breedte van de bar is ook instelbaar tussen de 50 en 60 centimeter. Dat gaat met behulp van twee tussenstukjes die je aan weerszijden van de bar monteert. Dit geeft wat gepriegel, maar het werkt daarna goed. Alleen als je vaak je barbreedte opnieuw instellen is het vervelend. De bar wordt daadwerkelijk breder of smaller in plaats dat je de bevestigingpunten van de achterste lijnen aanpast op de bar door middel van een ‘blokje’ omdraaien zoals bij andere systemen.
Na het oprollen van de lijnen kun je die vastzetten met elastieken. Deze trekken zich helaas niet terug in de bar zodat ze tijdens het varen en oprollen van de lijnen rondwapperen. De leash-release is opnieuw ontworpen zodat je die makkelijker los trekt en in elkaar te zet.
prijs: € 599,-
Voor meer informatie over deze bar kun je naar de website van Airush gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.
Deze review van de ‘ Airush IQR bar ‘ komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!