13-12-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Big Wave Kitesurfen

Golfrijden is een populaire discipline binnen het kitesurfen. Op het wedstrijdtoneel zien we dit terug in de tour die zich richt op strapless kitesurfen en golfrijden. Maar hoewel hoger en groter niet altijd beter is, gaan sommige hardcore waveriders op zoek naar een heftigere uitdaging: monstergolven.

We zien niet vaak kitesurfers in XXL golfomstandigheden. En dat terwijl een kite juist een uitstekende manier is om toegang te krijgen tot golven die zo groot zijn dat je ze anders misschien niet eens zou kunnen surfen. Naast de moed en skills die nodig zijn om in dergelijke golven te surfen, is een van de belangrijkste redenen waarom er weinig gebeurt op big wave Kite-gebied dat verschillende elementen moeten samenkomen om het mogelijk te maken. Je hebt niet alleen een grote swell nodig, maar ook een rif dat die swell kan verwerken. En als een rif al werkt, moet de swell ook uit de juiste richting komen om de golven surfbaar te maken. En last but not least is de juiste wind cruciaal. De wind moet de juiste kracht en richting hebben. Er zijn daarom niet veel plaatsen in de wereld waar je hoge golven kunt kitesurfen.

Alles moet kloppen

Welke ingrediënten zoeken we precies? En welke niet? Allereerst gaan onshore wind en grote golven niet goed samen. Op een gegeven moment is de voorwaartse kracht van de golf sterker dan de snelheid die de kiter uit de wind haalt, waardoor de kite kan stilvallen of uit de lucht kan vallen. Een flinke spoeling is dan het gevolg. Idealiter wil je side-offshore omstandigheden, omdat je dan echt je kite kunt ‘parkeren’ en de golf kunt surfen terwijl je kite voldoende druk behoudt om in de lucht te blijven. In deze omstandigheden is de voorkant van de golf schoner en mooier om te surfen dan bij een offshore richting.

In hoge golven speelt windturbulentie vaak ook een rol. De turbulentie die van een golf komt, kan ervoor zorgen dat je kite vreemde dingen doet, zoals klapperen of uit de lucht vallen. In echt grote golven van boven de acht meter kun je daarom de lengte van je lijnen wat vergroten om de opwaartse luchtstroom en storende turbulentie die wordt veroorzaakt door de golf te vermijden. Korte lijnen zijn in ieder geval een no-go.

Big Wave

De exit-strategie: zorg ervoor dat je kite in de lucht blijft

Als er goede big wave-omstandigheden zijn, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Een ding is zeker: een gebrek aan vertrouwen vergroot de kans op falen en pijn lijden. Als je ervoor gaat, moet je er ook echt voor gaan. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je kite crasht in de golven. Bedenk van tevoren goed wat je dan kunt doen. Word je meegevoerd in een kanaal of tegen de rotsen? Weet waar je aan begint. Over het algemeen geldt: ‘Kitesurf niet in golven waarin je niet wilt zwemmen.’ Met de kite kunnen we golven kitesurfen die misschien groter zijn dan die waarin we normaal surfen, maar je hebt nog steeds de vaardigheden nodig om te overleven als de golf je te pakken krijgt. Zwemmen is hierbij van essentieel belang: goed voor je cardio. Je zult het nodig hebben als je in de problemen komt.

Hoe bouw je verder vertrouwen op? Het begint allemaal met je op je gemak voelen in hogere branding en weten wat je kunt verwachten als je valt. Als je in de branding dobbert, is het minst praktische wat je kunt doen je concentreren op de golf die op je afkomt. Houd die golf met een schuin oog in de gaten, maar focus je vooral op de kite. Het staren naar een enorme golf die op je afkomt, verhoogt alleen maar de adrenaline en dat doet afbreuk aan het belangrijkste: je kite in de lucht houden. Alleen met een ‘droge’ kite kun je jezelf uit een benarde situatie redden.

De Jetski bij Jaws.

Naast fysieke uithoudingsvermogen is mentale kracht om kalm te blijven in een enorme branding net zo belangrijk. Ademhalingstechnieken zijn daarbij voor de hand liggend. Dit heeft te maken met je gemoedstoestand en zal cruciaal zijn als je valt. Adem inhouden, je hartslag vertragen, de geest kalmeren. Ook enkele kracht- en flexibiliteitsoefeningen op het land zijn belangrijk, omdat ze je zullen helpen ontspannen en kalm te blijven in die kritieke omstandigheden. Je kunt in een behoorlijke wasmachine terechtkomen, dus als je flexibel genoeg bent door de golven door elkaar te schudden, verklein je de kans op blessures. Tot slot wordt er door big wave-riders ook veel gewerkt aan explosieve kracht. Pull-ups, push-ups, dips, squats om er maar een paar te noemen. Dit wordt vaak over het hoofd gezien bij het kitesurfen, maar hoe meer kracht je hebt, des te meer mogelijkheden je hebt.

De big wave-scene

Er zijn ongetwijfeld veel riders die we nog nooit hebben gehoord en die op afgelegen spots varen. Gelukkig zijn er drie welbekende spots en riders die aandacht verdienen in de big wave-scene.

Jaws

‘Jaws, volle snelheid, dat is alles wat ik wil doen!’ aldus Jesse Richman. Deze golf op Hawaï zien we vaak terugkomen in de media. In de vorige editie van Access zagen we ook Patri McLaughin zijn trucs doen. Jaws is een van de beste grote golven voor big wave kitesurfen, vooral omdat hier vaak goede omstandigheden zijn. Na talloze podiumplaatsen in verschillende kite-disciplines, waaronder de laatste Red Bull King of the Air, heeft Jesse Richman zich toegelegd op big wave kitesurfen, met name op Jaws: ‘In 2011 waagde ik de sprong en ging ik voor het eerst kitesurfen op Jaws. Iets wat velen al voor mij hadden gedaan, maar ik wilde het anders doen. Radicaler, meer in de pocket van de golf. Dat kost tijd, toewijding en extreem doorzettingsvermogen. Ik grijp absoluut elke kans aan die ik kan krijgen om daar te zijn. Het maakt me niet uit of de golven gigantisch of wat kleiner zijn. Zelfs de kleine dagen bij Jaws zijn groot. Als Jaws golven heeft, wil ik daar elke seconde zijn die ik kan. Ik wil de golf van binnen en van buiten leren kennen.

Big Wave

Nazaré
Nazaré staat al lang bekend als een echte big wave surfspot. Dankzij de unieke Nazaré Canyon ontstaan daar een paar keer per jaar reusachtige golven. Op 8 november 2017 verbrak de Portugees Nuno ‘Stru’ Figueiredo het record voor de hoogste golf met kitesurfen, een golf van 19 meter hoog. Later begaf ook Jesse Richman zich naar Nazaré en scoorde enkele van de beste big wave kitesurfomstandigheden in 2019. Nazaré heeft potentieel, maar de wind lijkt er erg onvoorspelbaar te zijn. Jesse: ‘De golven van Nazaré zijn snel en hobbelig, plus de wind is nooit helemaal in de goede richting, wat het erg moeilijk maakt om te surfen. Het is een complete chaos, ik heb nog nooit zulke waanzinnige golven gezien.’

Cloudbreak
Dan is er Cloudbreak op Fiji, ook een zeer bekende surfspot. Een echte golfmachine die heel consistent breekt. De golven breken hier bijna perfect, maar het wordt niet zo vaak gigantisch groot. Na de windstille ochtenden komt in de middag vaak de zuidoostelijke passaatwind op die het mogelijk maakt om de golf te kitesurfen. Het blijft een uitdagende taak vanwege de zijwindhoek in combinatie met de golf zelf die rond het rif buigt. We zien hier riders zoals Keahi d’Aboitiz barrels pakken, maar dé big wave-specialist hier is Ben Wilson. Hij is een van de grondleggers van kitesurfen in de golven. Ben over het kiten van XXL golven bij Cloudbreak: ‘Er zijn veel goede momenten dat het niet zo groot is, maar heel af en toe komt er een speciale dag voorbij. Op de dag van de foto wist ik dat het goed kon worden, dus schakelde ik het hele team in: helikopters, filmmakers, fotografen. Er gaat veel logistieke voorbereiding zitten om het vast te leggen. Ik ken het rif inmiddels goed en weet waar de echt grote sets zich opstapelen. Toen de golf van de dag binnenrolde, wist ik dat hij groter was dan alles wat ik had gezien. Ik zat op de juiste plek en alles was perfect. Wat ik niet had verwacht, was hoeveel water de golf met zich mee terugtrok in deze omstandigheden. Het is een van die momenten die echt moeilijk te beschrijven zijn – het water leek gewoon onder me vandaan te blijven komen.’

Eén ding is zeker: zelfs al rijden we misschien niet op deze XXL golven, we kunnen nooit genoeg krijgen van deze beelden.


Dit artikel “Big Wave Kitesurfen” komt uit Access #3 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van