Jump transition: How 2

Kan je inmiddels heen en weer varen en een beetje springen? Eén plus één is twee. Je bent meer dan klaar voor de jump transition waar je bij in de lucht van koers wisselt. Niemand minder dan Steven Akkersdijk legt je uit hoe je dat stijlvol voor elkaar krijgt.

De jump transition is een vorm van keren die je kunt uitproberen nadat je geleerd hebt hoe je moet springen. Het is echter ook een sprong die je kunt perfectioneren. De truc is natuurlijk om hem smooth en stijlvol te doen. Bij de eerste pogingen zal je vaak hard landen en een hoop hoogte verliezen om weer snelheid op te bouwen. Met de juiste afsprong is het echter mogelijk om op dezelfde plek te landen waar je uit het water kwam en met snelheid door te varen.
Hoe doe je een sprong transitie? (naar links)
In theorie is de sprong transitie vrij makkelijk alleen de timing van het geheel is lastig.

  • Kom aanvaren op een aan de windse koers met je kite op 45 graden.
  • Stuur je kite langzaam richting 12 uur
  • Start met aankanten naar de wind zodra je kite 11:30 passeert.
  • Op het moment dat je kite bij 12 uur aankomt wil je dat je board recht naar de wind toewijst.
  • Trek de bar aan en parkeer de kite op 12:30 voor een kleine sprong.
  • Net voordat je land stuur je de kite hard naar rechts zodat hij het windvenster in vliegt.
  • Land lichtelijk downwind met je board en hou jezelf klein zodat je niet voorover word getrokken door de power van de kite.
  • Vaar verder in de andere richting

Voor de jump transition is het niet belangrijk dat je met veel snelheid het water uit word geschoten zoals bij een normale sprong. Het is veel belangrijker dat je goed aankant naar de wind en al je zijwaartse snelheid omzet in snelheid naar de wind toe. Op die manier zal je recht omhoog getrokken worden en bij een goede uitvoering zal je op dezelfde plek landen waar je het water verliet. Om de jump transition nog makkelijker te maken geef ik je de drie meest voorkomende valkuilen:

Stuur de kite langzaam naar 12 uur. Je wilt dat de kite langs de rand van het windvenster richting 12 uur vliegt. Als je de kite echter te hard stuurt zal hij door het windvenster heen gaan en te veel kracht opbouwen wat de afzet heel erg lastig maakt. Daarom is het belangrijk dat je de kite langzaam naar 12 stuurt zodat hij je omhoog trekt bij de afzet in plaats van naar voren.

Kant aan tot je board recht naar de wind wijst. Omdat je van richting wil wisselen is het erg belangrijk dat je alle zijwaartse snelheid omzet richting de wind. Dit betekent dat je 90 graden moet draaien vanaf een halve windse koers zodat je board recht naar de wind wijst als je de bar aantrekt en uit het water komt.

Parkeer je kite net voorbij 12. Om te zorgen dat je met power wegvaart moet de kite op de goede plek staan gedurende de sprong. Je wilt je kite dus parkeren als hij net 12 uur is gepasseerd op 11:30 of 12:30. Als je kite te ver aan de zijkant van het windvenster staat kom je harder neer op de landing en kan je hem niet meer de power zone insturen om weg te varen. Je wilt niet wegzinken vandaar dat je op tijd snelheid moet krijgen.

jump transition

Dit artikel “Jump transition: How 2” komt uit Access #2 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van