05-01-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Airush Lithium V11 – Review

Versie 11 alweer van de Lithium, dé alrounder van Airush. Kitedesigner Mark Pattison heeft met hoofddesigner Clinton Filen vooral aan de shape van de wingtips en struts. Waartoe heeft dat geleid? Wij zijn de Airush Lithium V11 gaan testen voor je!

Op de kant 

De Airush Lithium V11 is een zogenaamd Delta Hybride-design, waarbij de voorkant puntig is en de zijkanten scherp weglopen. Het is vergelijkbaar met de delta-vlieger. Een van de opvallendste items aan de Airush Lithium V11 is de Load Frame V4 met Webtech. Dit lichtgewicht web loopt over de hele kite en absorbeert en verdeelt de krachten. De draden van het web bestaan uit modulus polyethylene-draden waarbij elke draad tot veertig kilo belast kan worden. Door gebruik van dit web kan er minder (zwaar) dacron gebruikt worden wat weer gewicht scheelt. Het hoofddoek is het beproefde Technoforce D2 van Teijin versterkt met 2 x 2-draden. Het doek heeft een dubbele coating zodat het beschermd is tegen UV-stralen en zo lang mogelijk als nieuw blijft.

De Airush Lithium V11 maakt gebruik van een Boston-ventiel zodat je hem snel kunt oppompen en laten leeglopen. Deze steekt wel uit maar wordt beschermd met een neopreen kapje. Let er op dat er geen zand of vuiligheid bij komt. Dat is funest voor je bladder. Op de struts bij de leading edge zitten grote bumpers zodat de kite bestand is tegen crashes. Op plekken waar de leading edge kan schuren zitten kelvar verstevigingen. De buisjes bij de ventielen van de struts zijn extra breed zodat er snel veel lucht in-en uitkan. Met name leeglopen gaat erg snel en je hoeft vrijwel niet de laatste lucht eruit te drukken. Je kunt na het ventiel opendraaien bijna meteen beginnen met oprollen. 

Airush Lithium V11 - Review

Bardruk en directheid instellen

De bardruk en directheid van de Airush Lithium V11 kun je instellen door middel van drie bevestigingspunten van de achterlijnen op de wingtip. Deze V3.2 bridle is 10 procent korter dan z’n voorganger wat minder vertraging oplevert in z’n draai-eigenschappen. De zes katrollen zijn gemaakt van sterk en duurzaam Zytel en zijn ontworpen om de lijnen van de bridle zo min mogelijk te slijten. De Litium heeft geen latjes in de trailing edge of wingtips.  

Ook de tas is trouwens het noemen waard. Naast dat ie lekker ruim is en mooi afgewerkt is die namelijk gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Beter voor het milieu dus.  

Airush Lithium V11 - Review

Op het water 

Bij de Airush Lithium V11 kun je de bardruk instellen naar jouw wensen. Dat hebben meer kites maar de Lithium heeft een grote instelrange. Je kunt de bardruk instellen door twee verschillende aanknooppunten van de bridle op de leading edge en door drie verschillende aanknooppunten van de achter(stuur)lijnen op de wingtip. Verder is het vooral een veelzijdige kite die overal prima in meedraait. Zonder specifieke specialisaties waar het in uitblinkt, maar ook zonder grote minpunten. Springen gaat makkelijk, je hebt niet heel veel techniek nodig. De hoogte en controle in de lucht is zeker goed. Goede lowend en stabiel in z’n highend. En de Airush Lithium V11 heeft een gopede depower, je kunt de druk te allen tijde vrijwel geheel lozen. 

Airush Lithium V11 - Review

Golfrijden gaat lekker, maar let er wel op dat er wel beetje spanning op de lijnen blijft staan anders drift ie niet helemaal lekker mee en vliegt daarheen in welke richting hij staat. Met andere woorden als ie naar beneden gericht staat gaat ie daarheen. Dat komt door z’n Delta-vorm. Sturen met weinig spanning op de lijnen gaat gewoon wat lastiger. Daardoor is deze kite ook niet heel geschikt voor het foilen. Hoogtelopen gaat prima, door de katrollen in de bridle zoekt ie vanzelf een goede hoek op. Kiteloops leren gaat makkelijk. Hij maakt kleine goed te controleren loops met niet al teveel trekkracht zodat je niet keihard horizontaal gaat.  

Verkrijgbare kleuren van de Airush Lithium V11 zijn red/teal en navy/mint. 

Eigenschappen van de Airush Lithium V11:

Airush Lithium V11 - Review

Maten, bereik en prijs van de Airush Lithium V11:

Airush Lithium V11 - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Airush gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Airush Lithium V11‘ komt uit Access #4 van 2019. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van