Audi Nines de unieke freestyle show

Audi Nines scoort hoog op het gebied van creativiteit en teamspirit, het gaat niet om winnen. Ieder jaar werkt een professioneel team aan de meest unieke, grenzeloze, freestyle features voor skiërs, snowboarders en mountainbikers. Ingrediënten voor een spectaculaire show waarin de rijders tot het uiterste gaan.

Audi Nines

Het begon allemaal in 2008 onder de naam Nine Knights, toen de Duitse freeskiër Nico Zacek acht andere skiërs uitnodigde voor een exclusieve freestyle sessie op de Nebelhorn in Oberstdorf, Duitsland. Het evenement is sindsdien uitgegroeid tot een iconische happening. De ‘Knights’ bleven de eerste drie edities op de Nebelhorn, terwijl de features langzaam in omvang en complexiteit toenamen. Die evolutie vroeg uiteindelijk om een nieuwe locatie waar de bouwers meer de ruimte hadden. De laatste editie in Oberstdorf was er nog een voor de boeken. Het werd afgesloten met een van de meest bizarre tricks: de historische naked frontflip (overshooted) van Teddy Berr over een afstand van vijftig meter.

Innovatie

Nieuwe ontwikkelingen lieten niet lang op zich wachten. In 2011 debuteerde negen atleten tijdens een nieuw event: de Nine Queens, waar vrouwelijke skiers vrij spel kregen. Het vond plaats in het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis, Oostenrijk. Het evenement was meteen een groot succes en werd een vast onderdeel van het programma in de daaropvolgende jaren. In 2011 werd ook het eerste mountainbike event gelanceerd. De negen Knights op mountainbikes zorgden voor indrukwekkende tricks op de Wildkogel in Oostenrijk. Hoewel dit event slechts een try-out was, werd direct duidelijk dat een vervolg niet uit kon blijven. De Nine Knights MTB, tegenwoordig Audi Nines, werd vaste prik.

Audi Nines

Tijdens het winterseizoen, verhuisden de Nine Knights naar Livigno, Italië. Het afgelegen bergstadje met een groeiende freestyle-scene werd de daaropvolgende vier jaar gastheer van de ridders en de hoofdlocatie van de meest geavanceerde set-ups voor het event. Het kasteel dat in 2012 voor de mannen was ontworpen en uitgehakt had een big air jump over een quarterpipe die verbonden was met de halfpipe. Dit specifieke event en de drie jaar die daarop volgden staan bekend als de meest innovatieve in de historie van het event. Elk jaar groeide de aandacht voor de set-up, nam de creativiteit onder de deelnemers toe en genoot het publiek van de meest spectaculaire tricks.

Vanwege een gebrek aan sneeuw in Serfaus-Fiss-Ladis, voegden in 2014 de Queens zich bij de Kings in Livigno voor een double up contest. Het was de eerste keer dat mannen en vrouwen bijeenkwamen tijdens een Nine event en deze editie wordt dan ook niet voor niets gekenmerkt als de meest memorabele. De set-up features waren rondom een halfpipe gebouwd, omringd door enorme big air kickers en een haast ongeloofwaardig grote transfer precies in het midden van de halfpipe. En hoewel er vele highlights waren, stal Jesper Tjäder de show op de ochtend van de finale. Tegen alle verwachtingen in reed hij aan op de enorme transfer. Geen enkele skiër had de intentie om de feature te rijden. Jesper Tjäder was niet alleen de enige die de sprong überhaupt waagde, hij deed het ook nog eens in stijl met een double backflip. Na Teddy Berr’s frontflip in 2008, staat de stunt van Jesper met stipt op nummer twee in de lijst van meest bizarre tricks en jumps.

Audi Nines

Crossover

De editie van 2014 werd om nog een andere reden de meest memorabele: voor het eerst namen snowboarders deel aan het event. Niemand wist zeker hoe deze mix zou uitpakken, maar zodra Seppe Smits en Sebbe de Buck, twee Belgische rijders, tijdens hun eerste sessie dubbels op de grootste feature begonnen te landen, werd snel duidelijk dat de skiërs zich zouden moeten haasten om bij te blijven. Snowboarders hebben sindsdien bij elk Nines-evenement naast de skiërs gereden – een opmerkelijke prestatie tussen twee sporten die nog steeds grotendeels verdeeld zijn.

In 2015 en 2016 vonden er een aantal veranderingen plaats. De Queens gingen terug naar Serfaus-Fiss-Ladis waar ze hun eigen set-up kregen en de Kings bleven in Livigno maar met weliswaar een totaal ander format. In plaats van één grote unit, werden de features dat jaar verdeeld over vier kleinere units, ofwel een mini-superpark. In 2016 vond de laatste editie van de Queens plaats. De Kings verhuisde, enigszins onverwachts, van Livigno naar Watles, eveneens in Italië. Watles werd het decor voor een achttien meter hoge hip, double sided, waar ze vele records mee braken. Twee jaar lang was de hip, of een creatieve variant ervan, een succesvol concept voor alle rijders die deelnamen. In 2017 stonden zelfs alle skiërs en snowboarders, zowel mannen als vrouwen, boven aan dezelfde drop-in, een event dat de boeken in ging als de Nine Royals.

Audi Nines

Het mountainbike event werd in 2016 voor het eerste gehouden op de Reschenpass, eveneens in Italië. Bijzondere performances vormden de highlights van die editie, zoals die van Clemens Kaudela die het wereldrecord op de quarter pipe met een downhill fiets vestigde. Het feit dat ook in 2017 nieuwe records gebroken werden, Emil Johansson die in één uur tijd maar liefst zes nooit eerder gelande tricks landde bijvoorbeeld, was de beste motivatie voor de organisatie om het event naar een nieuw level te tillen.

Audi Nines

Audi

Na een succesvol decennium, veranderde het script in 2018 volledig. Audi werd de hoofdsponsor en het event onderging een rebranding. Het thema Kings en Queens werd afgesloten en het event ging verder onder de naam Audi Nines. Het event kreeg een nieuw gastresort in Oostenrijk, Sölden. In 2019 keerden De Nines naar Sölden en werd een extra partnerresort toegevoegd in het nabijgelegen Obergürgl. Voor het eerst vond het evenement op verschillende locaties tegelijkertijd plaats. De set-up werd gebaseerd op twee grote lawinebarrières met enorme big airhits en onconventionele transfers. Het zorgde ervoor dat alle rijders hun grenzen verlegden en de vele tricks zorgden voor een spectaculaire show en nieuwe records.

Audi Nines is zonder twijfel het meest indrukwekkende freestyle event in de ski- en snowboardwereld. Atleten uiten hun respect voor de sport door deel te nemen met grootste toewijding en zichzelf van hun creatiefste kant te laten zien. De features zijn uniek, geavanceerd, en elke editie kijken de deelnemers en fans al maanden uit naar het verrassende design van de set-up. En het allermooiste van de overall spirit tijdens de Audi Nines is dat er geen enkel competitiegevoel heerst. Het zijn individuen uit hetzelfde team die bovenaan de berg staan en hun enorme doorzettingsvermogen is wat hen met elkaar verbindt. Samen verleggen ze hun grenzen en schrijven ze geschiedenis binnen de sport.

Audi Nines

Uniek

In het steeds veranderende concept van de Audi Nines is één ding onveranderlijk: het creëren van een uiterst uniek event. Er liggen dan ook weer grootse plannen voor de komende seizoenen. Stay tuned!

Voor meer informatie, video’s en foto’s bekijk de website van Audi Nines. Klik hier voor de website.


Dit artikel komt uit Soul Magazine #3 2021. Dit magazine is nog los te bestellen in onze webshop, klik hier voor de webshop. Voor meer snowboard nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!

 van