Banden Recyclen met Schwalbe

Recyclen heeft de toekomst. Het is, in het geval van Schwalbe, een manier om minder nieuwe grondstoffen aan te wenden voor banden, en tegelijkertijd wordt de CO2-uitstoot verminderd. Het gebeurt al met binnenbanden, maar door de opkomst van tubeless zal de binnenband steeds minder vaak worden gebruikt. Zaak dus om ook buitenbanden te gaan recyclen, dachten ze bij Schwalbe.

En dat gebeurt door middel van pyrolyse. Nadat de band eerst door de shredder is gehaald en gescheiden is in rubbergranulaat, textielvezels en staal, wordt het rubbergranulaat in een pyrolyse-oven zonder zuurstof tot 700 graden verhit. Daarbij komen olie en gas vrij, en het product dat overblijft heet pyrolysecokes. Dit wordt vervolgens verwerkt tot rCB; recycled Carbon Black.

En dat is dan weer de grondstof voor nieuwe Schwalbe-banden, waarmee de cirkel rond is. De olie die vrijkomt bij de verbranding gebruikt BASF voor de productie van onder andere katoenvezels, en het gas wordt gebruikt om het proces te voorzien van stroom.

Maar waar lever je die banden dan in? Dat kan bij een van vierhonderd zaken in Nederland die meedoen aan het recycle programma. Op dit moment kan je er alleen nog binnen-banden kwijt, maar vanaf volgend jaar ook buitenbanden. De aangesloten dealers zullen in de dealerlocator zichtbaar worden.

Of lees meer op de website van Schwalbe > Klik hier <


Dit artikel “Banden Recyclen” komt uit Electrified #3 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer electrified nieuws en reviews, leesvoer en de andere magazines op Ebike magazine. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified magazine en volg ons op Facebook en Instagram.

 van