25-03-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Battle Mountain: Graeme Obree’s story

Een nieuwe film over de eigenzinnige Graeme Obree wordt later deze maand voor het publiekelijk oog bekend gemaakt. Battle Mountain – Graeme Obree’s story, richt zich op voorbereidingen die de voormalig Werelduurrecord houder voor het World Human Speed Championships ondernam, op zijn zelf ontwikkelde en gebouwde fiets ‘Beastie’.

Origineel betiteld ‘The Outsider’, was de documentaire mede mogelijk gemaakt door David Street, die door middel van crowdfunding de benodigde centen bij elkaar wist te krijgen. Twee jaar lang achtervolgde David Obree op de voet tijdens zijn poging om het human-powered vehicle speed record te verbreken bij Battle Mountain, Nevada.

De film vertelt het verhaal van Obree’s progressie die al relativerend vertelt over de enorme uitdaging die voor hem ligt om het gewenste resultaat te bereiken. Verder zie je de vijftigjarige Schot op de hometrainer hard trainen en zie je het ontstaan van ‘Beastie’, die hij zelf in zijn keuken in elkaar zette.

Tijdens de film wordt een mooi verhaal verteld over een man die zijn passie achtervolgd. Graeme heeft het tijdens zijn jeugd alles behalve makkelijk gehad, maar heeft keer op keer doorgezet, zelfs na enkele zelfmoordpogingen. Daarom is het dan ook prachtig om te zien dat een vader van twee kinderen weer de energie en moed op kan brengen, om zijn oude record te verbeteren.

 van