07-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Core Nexus 2 2020 – Review

De Core Nexus 2 is de allround vlieger van Core. Een manusje van alles. Inzetbaar bij wave, freestyle, foil en freeride, verpakt in de bekende Core-afwerking met alle hightech features die we gewend zijn. Van de Core Nexus is er nu een verbeterde versie. Core heeft in tegenstelling tot andere merken geen jaarlijkse releases, maar komt alleen met een nieuwe versie als er daadwerkelijk iets verbeterd is. 

Core Nexus 2 2020 - review

Sportieve kite

De Core Nexus 2 is qua shape een mix tussen de wavekite van Core, de Section, en de kiteloopkite, de GTS. Hierdoor is een sportieve kite verkregen die snel reageert op stuurimpulsen. Snel maar intuïtief zodat-ie je niet verrast. Had de vorige versie een constante bardruk bij het sturen, de Core Nexus 2 heeft een meer exponentiële bardruk. Hierdoor voel je nog beter waar de kite zich bevindt. Dit is verder in te stellen met het zogenaamde CIT Mode (Core Intelligent Trim): de bardruk, de draaisnelheid, de positie in het windvenster, de windrange en de directheid kun je zo finetunen. En dat kan allemaal binnen enkele seconden. Even kite naar beneden, wat knoopjes aanpassen en daar ga je weer. Leuk en nuttig om daar eens mee te experimenteren.

Core Nexus 2 2020 - review

De bolling van het profiel van de Core Nexus 2 zit iets meer naar achter (zoals bij de Section) en de aspect ratio is iets lager waardoor de kite beter drift en niet snel backstallt. De kite vraagt wel om een actieve vaarstijl. Relaxt insturen en er ontspannen bijhangen is niet z’n ding. Maar omdat de Nexus verder wel makkelijk vaart is het ook een prima kite voor beginners.

Bredere wingtips

De Core Nexus 2 heeft iets bredere wingtips dan z’n voorganger. Ook is de dikte van de leading edge en de overgang van de leading edge naar het doek bij de wingtips aangepast. Hierdoor stuurt de kite sneller en is de water-relaunch verbetert. Ook het achterwaarts starten gaat nu makkelijker. In de wingtips zit een hard latje om de stabiliteit van de tips te waarborgen. In de trailing edge zitten vier zachte latjes om het flapperen tegen te gaan. De leading edge is gemaakt van Exotex-dacron. Exclusief voor Core. Dit type dacron heeft vrijwel geen rek omdat de verstevigings-draden in een radiaal patroon om de leading edge liggen. Daarnaast hebben ze een verstevigende en beschermende coating. Hierdoor kunnen de tubes van de kite harder worden opgepompt en in een kleinere diameter gebruikt worden zonder in te boeten aan vormvastheid en stevigheid. Hierdoor wordt ook de aerodynamica verbeterd.

Core Nexus 2 2020 - review

Struts van Exotex Light

Nieuw bij de Core Nexus 2 is dat de struts gemaakt zijn van Exotex Light. Deze zijn zo’n tien procent lichter dan de Exotex struts die er bij het vorige model op zaten. Ze hebben ze lichter gekregen door gebruik van een opnieuw ontworpen radiaal patroon van verstevigingsdraden en gebruik van een nieuwe coating. Gevolg is een lichtere kite die met name beter drift en geen duikgedrag vertoont als er geen trekkracht op de lijnen staat. De Core Nexus 2 is perfect in balans. Ook het windbereik is vergroot, met name in het onderste bereik vaar je beter met een lichtere kite.

Uitmuntende reactiesnelheid en controle

Qua springen is het niet zo’n mega hoogvlieger als de XR maar de reactiesnelheid en controle zijn uitmuntend. Hierdoor is het maken van kiteloops een lust. Kleine of grote loops, het maakt de Core Nexus 2 niet uit. Over het algemeen vaart de Nexus 2 levendiger en uitdagender dan z’n voorganger. Het hoofddoek is van Coretex. Een triple ripstop met ‘3 x 3’-draden. Ook weer exclusief voor Core. Hierbij lopen drie verstevigingsdraden door het doek. Deze draden hebben drie verschillende soorten coating. Hierdoor is volgens de fabrikant het doek sterker, scheurbestendiger, duurzamer, stijver en beter bestand tegen uv-straling.

In de bridle zitten vier katrollen en twee ringen. Het ventiel is de Speed Valve 2. Wederom exclusief voor Core. Hierbij kun je de standaard 20mm-bajonet-aansluiting van je pomp gebruiken (in plaats van een adapter) om een zo groot mogelijke opening te creëren zodat je de kite in no time oppompt. Voor het leeglopen pak je een kunststof clipje die in een neopreen vakje zit op de strut en die stop je vervolgens in het gat van het ventiel. Het hele systeem ligt mooi vlak op de LE en steekt slechts enkele millimeters uit. De Grintex-stukken op de leading edge beschermen de kite tegen schuren.

Eigenschappen Core Nexus 2:

Core Nexus 2 2020 - review

Maten en prijzen Core Nexus 2:

Core Nexus 2 2020 - review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Core gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Core Nexus 2‘ komt uit Access #2 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van