22-03-2018 - Mountainbiken, Nieuws

De betere mountainbikeroutes in eigen land

Een van de leukste manieren om Nederland te verkennen is door routes in andere provincies te rijden. Maar er zit nogal wat verschil tussen de meer dan 150 (ja, echt!) routes die ons kikkerlandje rijk is. Hoe scheid je het kaf van het koren? Dan vraag je iemand die er een heleboel daarvan heeft gereden – en er zelfs een boekje en een app over heeft gemaakt – Ard Krikke, redacteur bij Salt en zeer fanatiek fietser.

Top 3 – LEKKERE VERGEZICHTEN

1. Epen (25 kilometer)
2. Amerongen (15 kilometer)
3. Heerlen (73 kilometer, verdeeld over vier lussen)

Parkeerterrein aan de Bergweg (tussen Amerongen en Overberg) of pannenkoekenhuis Het Berghuis in Amerongen. Als ik heel eerlijk ben, laat Heerlen de rest van de Nederlandse rondjes verbleken tot suffe schelpenpaadjes in een aangeharkt stadspark. Niet het stof, maar de afstand en de hoogteverschillen laten je hier gegarandeerd naar adem happen. Startplaats: Sport & Leisure Park in Heerlen.

Dichter bij de hemel dan in Epen kun je volgens mij als bikende laaglander niet komen. Evenwicht tartende klimmetjes, moddervette afdalingen en spectaculaire vergezichten over golvende heuvels, ze laten zelfs Petrus harder vloeken dan een bouwvakker op maandagochtend. Startplaats: onder andere Boscafé ’t Hijgend Hert (Vijlen) en Hotel Herberg de Smitse (Epen). Toen brutale gletsjertongen zich tijdens de voorlaatste ijstijd terugtrokken, lieten ze een paradijsje voor mountainbikers achter in Amerongen.

Zo steekt de 69 meter hoge Amerongse Berg met kop en schouders boven het groene bladerdek uit. Met zo’n 185 hoogtemeters stempel je hier je Airmiles-kaart onverwacht nog aardig vol. Startplaats: parkeerterrein aan de Bergweg (tussen Amerongen en Overberg) of pannenkoekenhuis Het Berghuis in Amerongen. Als ik heel eerlijk ben, laat Heerlen de rest van de Nederlandse rondjes verbleken tot suffe schelpenpaadjes in een aangeharkt stadspark. Niet het stof, maar de afstand en de hoogteverschillen laten je hier gegarandeerd naar adem happen. Startplaats: Sport & Leisure Park in Heerlen.

MTB trials nederland

Top 3 – SMERIGE KUITENBIJTENS

1. Schoorl (15 km)
2. Bergschenhoek (7 km)
3. Westerschouwen (8 km)

Schoorl is de BN’er onder de routes. Terecht? Ik vind van wel! In tegenstelling tot Geer en Goor heeft deze topper juist wél aardig wat in zijn mars. De singletrack holt als een opgejaagde zandhagedis kriskras door de Noord-Hollandse duinen. Ontelbare klimmetjes vullen je benen binnen no-time met bijtend melkzuur. Als toetje doet de man met de hamer zijn stinkende best om je van de Schoorlse Nok (48 meter) te meppen.

Startplaats: onder andere Manege Poelenburgh (Schoorl) en Het Witte Huis (Aagtdorp). Langgerekte gitaarsolo’s, psychedelische teksten, onverwachte tempowisselingen. De verrassend pittige trails over een oude vuilnisstort doen me altijd denken aan een stampende rockopera. Hoe vaak je er ook naar luistert, Bergschenhoek gaat nooit echt vervelen. Vermoeiend is het wel. Startplaats: Outdoor Valley (Bergschenhoek). Vergeet Zeeuws – ‘Ons Zeeuwen bin zuunig’ – Meisje. Een overdaad aan scherpe bochten, puike zandklimmen en leuke trappetjes, maakt wat mij betreft korte metten met dit oeroude gezegde. Startplaats: parkeerterrein aan de A. Van de Weydeweg (Burgh-Haamstede).

Schoorl mountainbike routes

Top 3 – DAMPENDE PANNENKOEKENTENTEN

1. Lage Vuursche (11 km)
2. Dorst (9 km)
3. Hattem (28 km, twee lussen)

De kans dat je in Lage Vuursche Willem en Maxima tegen het lijf loopt is groter dan dat je een pannenkoekenhuis over het hoofd ziet. Dit neemt niet weg dat je je hier ook zonder koolhydraatbommen vol kunt vreten. De watertandende lus door Bea’s achtertuin snoert zelfs de grootste veelvraat de mond. Startplaats: Koffiehuis in de recreatiekuil naast Kasteel Drakenstein (Lage Vuursche). Met stip mijn persoonlijke top 10 binnengekomen. Dankzij de flowtrail die als een ontspoorde rollercoaster door de Brabantse bossen golft, schreeuw je het al na de eerste kombocht uit van plezier. Fasten your seatbelts!

Startplaats: Pannekoeckenhuys De Hannebroeck (Boswachterij Dorst). De bossen van Hattem bekeerden mij halverwege de jaren negentig tot het dikke-noppenbanden-geloof. Mijn wekelijkse boetedoening bestond uit urenlange zwerftochten over glooiende tracks die als kerkpaden door eindeloze boomrijen liepen. Verwacht tijdens deze bedevaartstocht dan ook geen technische trails, wel een verduiveld mooi landschap. Na afloop van de hoogmis is het goed toeven in een van de pannenkoekententen. Startplaats: onder andere carpoolplaats A50, afslag Hattem.

MTB routes Nederland

Top 3 – POTENTIËLE TOPPERS

1. Zeewolde (25 km)
2. Texel (8 km)
3. Nieuw Amsterdam (25 km)

Onbekend maakt onbemind. Dat gaat zeker op voor Zeewolde. Wist je dat het loofwoud (Horsterwold) sneller groeit dan een Pokon slurpend bamboebos? Wist je dat het in deze Flevolandse jungle krioelt van de reeën en herten? En wist je dat de polderbewoners een verdomd lekker rondje uit de kleigrond hebben gestampt? Echt waar. Startplaats: Restaurant de Jutter (Erkemederstrand). Het kleine broertje van Schoorl is al jarenlang een van mijn favoriete parkoersjes. Laat je niet misleiden door het vlakke polderland op het moment dat je van de Texelse boot rolt.

De in de duinen verscholen trail laat zelfs Zuid-Limburgse bikers spontaan in jodelen uitbarsten. Hier biken is alsof je surft op eindeloze golven van zand. Startplaats: parkeerplaats Het Turfveld (Westerslag). Ooit was Nieuw Amsterdam de plek waar zwoegende turfstekers zich krom werkten voor een handjevol Amsterdamse beleggers. Ruim een eeuw later kun je hier als mountainbiker opnieuw naar het bruine goud delven, dit keer in de vorm van een verrassend leuk mtb-rondje dat als een dolle rondom de Rietplas kronkelt. Startplaats: Parc Sandur (Emmen).


Dit artikel is afkomstig uit het UP/DOWN mountainbike magazine #4 2014. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende trails vijf keer per jaar op de deurmat krijgen? Koop dan de laatste editie in de Soul Webshop of word dan voor het gemak abonnee . Wil je liever het het magazine online lezen? Geen probleem! Download dan het magazine online via onze Soul Kiosk App.

 

 

 van