04-06-2015 - Kitesurfen, Nieuws

De eerste productie hydrofoil is gesignaleerd

Onder de custom foilbouwers werd er al een poosje geëxperimenteerd en gepionierd. De foils lenen zich uitstekend voor lichte wind en wordt door velen als de toekomst voor kiteracen gezien. Afgelopen jaar vond er bij de grote merken achter gesloten deuren een ware design battle plaats. Ieder kitemerk wil de eerste zijn die een hydrofoil op grotere schaal kan produceren, waarmee het foilen toegankelijk wordt voor een groter publiek. Vorige week was het dan zo ver, de eerste kleine productie hydrofoils kwamen het land binnen en Bram Hoogendijk – foiler vanaf het eerste uur –  had de eer om de nieuwe F-One foil als eerste te mogen varen.

Bij brandingsportvereniging Jumpteam verzamelde zich een klein groepje foil- en race fanaten. Naast importeur Rolf Kozian waren namelijk ook racer Reinoud Stoel en foiler Thierry Schmitter naar Scheveningen gekomen om deze eerste productiefoil te bekijken.

IMG_8365

IMG_8367 IMG_8369

Aandachtig wordt de vorm en constructie van de foil bestudeerd.

 

IMG_8374IMG_8370

Deze foil is voorzien van een freeride vleugel, de shape van de vleugel moet het foilen gemakkelijker en daarmee toegankelijker maken. Gevorderde foilers kunnen de freeride vleugel verwisselen, bijvoorbeeld voor de (nog te verschijnen) race vleugel.

 

IMG_8379

Deze F-one foil kun je varen op het conversible Mitu surfboard, daarmee is het een strapless kitesurfboard en foilboard in een.

 

IMG_8389

Vandaag monteren de heren de hydrofoil op het specifieke foilboard. De shape van dit board moet er voor zorgen dat het board gemakkelijk planeert en niet te snel -pijnlijk- hapt.

 

IMG_8400

Bram Hoogendijk mag het board voor het eerst te water laten.

 

IMG_8436

Voor extra controle vaart hij een foilboard graag met straps.

 

IMG_8425

Samen met kitevriend Thierry Schmitter zijn ze vaak met slechts twee man op het water. Thierry foilt ook en laat zien dat je met de juiste instelling en doorzettingsvermogen alles kunt leren.

 

IMG_8463Samen cruizen ze in enkele minuten honderd meter upwind, terwijl er slechts een knoop of 10 staat.

 

IMG_8594

Mocht je benieuwd zijn naar prijzen, de foil een keer uit willen proberen of andere vragen hebben, neem dan contact op met Rolf Kozian via info@fone.nl.

 van