06-05-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

De Shimano XT8100 – Review

We hebben er een aantal jaar op moeten wachten, maar Shimano is weer helemaal in de race met hun 1×12 speed-groepen SLX, XT en XTR. Hoewel de XTgroep te boek staat als een goedkopere variant op de top XTR-set, is deze vaak net zo goed, met minder kinderziektes en tegen een veel scherpere prijs. Wij monteerden de nieuwe groepset en remmen en reden er een aantal weken op rond.

De XT 8100 lijkt maar weinig op de voorgaande XT-set, het betreft een compleet nieuwe ketting en cassette die met zijn speciale groeven een dertig procent snellere schakeltijd belooft. Om tien tandjes op het kleinste tandwiel te laten passen, rust de Shimano XT8100 cassette nu op een Micro Spline naaf. De maximale range van de cassette ligt met een maximaal tandwiel van 51 tandjes op 510 procent, waarbij Shimano iets andere stapjes aanhoudt dan bijvoorbeeld Sram en naarmate de tandwielen groter worden, ook grotere stappen neemt. Aan de voorkant loopt de ketting over een kettingblad met Dynamic Chain Engagement Plus, Shimano’s eigen narrow-wide concept, wat ervoor moet zorgen dat de ketting op zijn plek blijft, ook op een stuiterafdaling. Het voorblad zit middels een direct-mount vast aan de aluminium Hollowtech II cranks, deze maken al jaren de dienst uit bij Shimano. Voor de liefhebbers van carbon een teleurstelling,
aangezien deze enkel in aluminium verkrijgbaar zijn. De Rapidfire Plus-shifter kent een twintig procent snellere release, heeft een mooi ergonomisch ontwerp en bovendien: je kan met een klik direct twee tandwielen tegelijk op- en afschakelen. De derailleur is extra stevig
gemaakt, alle vitale delen zijn goed verpakt in een stevige cage met een donkere stealth-look.

Shimano XT 8100 Groepset

De Shimano XT8100 groepset

Wanneer we op pad gaan met de groepset gemonteerd voelt dit als thuiskomen. Shimano werkt volgens het principe set and forget, wanneer we na een klein rondje rijden de Shimano XT8100 derailleur met een halve klik goed hebben afgesteld, is verder afstellen onnodig. De boel blijft gewoon werken. En hoe! De zeer prettig aanvoelende shifter geeft een duidelijke klik en een voelbare feedback tijdens het schakelen. De cassette geleidt de ketting razendsnel en accuraat naar de gewenste tandwielen. Schakelen kan zowel met wijsvinger als duim en doordat de stroke hetzelfde is, voelen beide manieren van schakelen hetzelfde aan. Het geheel levert een klein feestje op, schakelen gaat directer dan ooit tevoren en de cassette draait muisstil, ondanks de modder, bladeren en rommel op de trails.

De Shimano XT8100 remset

Niet alleen de Shimano drivetrain, ook de Shimano remmen zijn vernieuwd in de nieuwste XT-lijn. Er is keuze uit remsets van twee of vier piston, deze zijn amper veranderd. Meer verandering is er te vinden op het stuur bij de hendels. Een vernieuwde constructie zorgt bij de Shimano XT8100 voor meer stijfheid (dus minder speling) tijdens het remmen. Nu moeten we eerlijk zeggen dat dit voor ons niet eerder een issue was. De hendel zelf is ook wat aangepast en laat zich middels een wieltje in reach instellen. Het remmen werkt nog steeds volgens Shimano’s Servowave-systeem, waardoor de remblokken bij de eerste aanraking van de remhendels direct contact zoeken met de schijven om vervolgens toe te nemen in remkracht wanneer je harder knijpt. Dit gevoel is het grootste verschil tussen Shimano en Sram qua remmen en is iets waar je van moet houden. Wij zijn wel gecharmeerd van de heldere feedback die de remmen geven, er bestaat geen twijfel dat de Shimano XT8100 remmen je helpen vaart te minderen. Ook gedurende langere afdalingen neemt de reach weliswaar iets toe, maar blijft de remkracht ongewijzigd direct en krachtig.

Was je, of ben je fan van het Shimano-schakel-en-remwerk, dan is deze XT-set een waanzinnig goed geprijsde optie om 1×12 te rijden. Het snelle en directe schakelgedrag brengt plezier in het bos echt een level omhoog.

Prijs: v.a. € 949,-

shimano.com


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook eInstagram!

 van