22-04-2013 - Mountainbiken, Nieuws

drie musketiers op de fiets – salar de Uyuni

Na hun studie waren Vera, Rubie en Carlien klaar voor een echte uitdaging en besloten van Lima naar buenos Aires te reizen. Wat natuurlijk een hele leuke reis is, maar wat het écht bijzonder maakt is dat ze dit op de fiets gaan doen. Een reis van ruim 4000 km dwars door het Andes gebergte en verschillende woestijnen. Gedurende hun reis zullen zij ons regelmatig op de hoogte houden van al hun belevingen. (Deel 9)


We zijn in Uyuni, een van de plaatsen waar we al vanaf het begin van onze reis naar uitkijken. Hoe zal het zijn om over die enorme vlakte van zout op 3600 m. in het Andesgebergte van Bolivia te fietsen? Dat moet wel iets heel magisch zijn!

Uyuni zelf lijkt wel een soort woestijn stadje, waar het overdag zinderend heet en uitgestorven is. Maar s’avonds leeft het helemaal op, door de relatief grote groep toeristen die de zoutvlaktes of het national park ten zuiden ervan komt bewonderen.

In de Casa de Ciclistas in La Paz hebben we met andere fietsers uitvoerig alle mogelijkheden en moeilijkheden daarvan besproken. Het liefst willen we helemaal van Noord naar Zuid over de Salar fietsen, helemaal van Ururo naar San Juan. Maar we weten niet zeker of dat niet een iets te groot avontuur is in het midden van het regenseizoen…

Een groot deel van deze route is onverhard en er zijn bijna geen plaatsen om water te halen of eten te kopen.

Achteraf blijkt dus dat het een goed idee is geweest dat we via Sucre en Potosi zijn gefietst, want door de regen zijn grote stukken van de zoutvlakte onbegaanbaar geworden. Maar ondanks dat zijn we toch wel erg benieuwd en willen niet zomaar aan dit wereldwonder voorbij gaan, dus we besluiten om naar de Salar te gaan, maar dan zelf op de fiets! Na 30 km over een onverharde hobbelige zandweg zien we de weerspiegeling van de bergtoppen in het water dat op het zout ligt. Door de enorme hoeveelheid regen van de afgelopen tijd kunnen we er echt niet op met onze fietsen (dat zou het einde van onze stalen vrienden worden). Maar we vinden wel een prachtig plekje aan de rand om te kamperen, vanwaar we een van de mooiste zonsondergangen ooit zien.

Terug in Uyuni is het tijd om afscheid te nemen van Fast and the Furious, zij gaan terug naar huis en wij gaan door met ons avontuur. Op weg naar Argentinie. Op Tour.tk hebben we gelezen hoe het is om door het National Reserva of Andean Fauna te fietsen, ten zuiden van Uyuni. Om het helemaal te fietsen zou het zeker 10 dagen kosten, door een woestijnachtig landschap met bijna geen mogelijkheden om water en eten te vinden. Redelijk lastig dus.. Maar tegelijk horen we dat dit een van de meest indrukwekkende stukjes natuur ter wereld zou moeten zijn. Dus we gaan op zoek naar een manier om daar toch te kunnen komen. Zo vinden we een lift met Gerda, Gloria en Gertruida op het dak tot ergens midden in dit natuur reservaat waardoor er voor ons nog maar drie dagen fietsen overblijven. Drie ongelofelijk speciale dagen! We zijn diep onder de indruk van wat we zien, dat de natuur dit allemaal kan maken?! De vragen rijsen in ons op: hoe kan het toch dat mensen maar blijven proberen dit alles te domineren en organiseren? Geen van de verhalen die we over dit gebied hebben gehoord waren gelogen of overdreven. Kleuren, zand en rotsen in alle mogelijke kleuren, turquoise meren vol lichtroze flamingo’s. En we hebben nog nooit zo stil en onder zo een heldere sterrenhemel geslapen, Wauw! Maar we zijn blij dat we na drie dagen zwetend door het zand en stof te hebben gefietst, met vallen en opstaan en af en toe hele stukken duwen, de grens van Bolivia bereiken. Vanaf hier is ons een spiegelgladde asfaltweg belooft die in 43 km afdaalt tot in San Pedro de Atacama, Chile. We kunnen niet wachten! Maar er zou niks aan zijn als alles zo gaat als je verwacht… Dus, met een minimale 8bft tegenwind duwen we onszelf na een lange dag klimmen, tegen het vallen van de avond, met onze aller laatste energie en een pak biscuitjes, de grens van Chile over. Dit was weer een avontuur om nooit te vergeten. En we zijn opeens in Chile!

Besos las tres Mosqueteras

Lees hier Deel 1Deel 2Deel 3,  Deel 4,  Deel 5Deel 6Deel 7 & Deel 8

 van