12-02-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Expeditie Mont Ventoux 2014

Een goed doel koppelen aan een persoonlijke sportieve uitdaging, dat is Expeditie Mont Ventoux (EMV). Deze expeditie is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door DESTIL BV met als doel zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de stichting Orange Babies.

22 juni 2014 ga ik de uitdaging aan om tijdens ‘Expeditie Mont Ventoux 2014’ (EMV14) de legendarische Mont Ventoux op één dag drie maal te beklimmen via Route des Cèdres; dé onverharde mountainbikeroute van Mont Ventoux. Uiteindelijk mag ik mijzelf dan  “Grandonneur” noemen.

De Berg

De veelbesproken Mont Ventoux (1.912m hoog) wordt ook wel ‘de kale berg’ genoemd omdat er vanaf ca. 6 kilometer onder de top geen enkele begroeiing meer is. De berg spreekt tot de verbeelding van menig wielrenner en keert ook regelmatig terug in het etappeschema van de Tour de France. De Mont Ventoux is vanuit drie dorpen te beklimmen: Sault, Malaucène en Bedoin.

De voorbereiding

Over een kleine week begin ik met trainen om de Mont Ventoux drie maal te beklimmen op de mountainbike via het onverharde pad. Voor de benodigde basisconditie staat de halve marathon van Venlo (30 Maart) op de agenda en de voorbereidingen hiervoor verlopen goed. Daarnaast begin ik met een wekelijks tochtje op de mtb of racefiets om het gevoel en de kracht weer lekker in de benen te krijgen. Om het gevoel van écht bergop fietsen weer te ervaren, wijk ik regelmatig uit naar de Ardennen of Zuid Limburg. Een beklimming van de Ventoux is namelijk telkens 21km bergop fietsen en stijgingspercentages van 10% is eerder regel dan uitzondering. Waar train je nou zoiets?

Het wordt niet makkelijk; Tijdens EMV13 heb ik het onverharde pad ook één maal bereden. Toen wilde ik een moeilijke periode uit mijn leven afsluiten. Vanuit Sault, Bedoin en Malaucène (allen verharde wegen) en tussendoor dus nog het onverharde pad vanuit Bedoin heb ik de berg 4x beklommen; ruim 5.700 hoogtemeters en 84 km klimmen. Tel daarbij de afdalingen en heen- en terugreis naar start/finish. Totaal een kleine 200 km op één dag. Nóóit gedacht dat ik dat werkelijk zou kunnen.

Naast voorbereiding is doorzettingsvermogen een belangrijk punt. Een half jaar voor EMV13 was mijn relatie stukgelopen en ik had net voor EMV13 Ellen leren kennen. Ellen kon niet mee, maar ze had in een korte tijd wel mijn hart veroverd. Op een basis van een goede voorbereiding en gesteund door  familie, mede Galériens, vrijwilligers van DESTIL, uitstekende sfeer en de liefde in mijn hart, trapte ik mijzelf 4 maal naar de top! Een moment waar ik bijna dagelijks nog aan terugdenk.

Dit jaar gaat Ellen wel mee. Mijn verhaal heeft haar zo nieuwsgierig gemaakt, dat ze de uitdaging ook aan wilt gaan.

Organisatie EMV

Vanuit de organisatie van EMV14 worden diverse informatieavonden en trainingen georganiseerd waar ik alle info krijg om me goed voor te bereiden op de nieuwe uitdaging. Tevens maak je ook kennis met de overige deelnemers. Tussentijds ontvang ik regelmatig trainingstips, info over de Expeditie en natuurlijk nieuws vanuit Orange Babies. De sfeer tijdens het lange weekend is familiair; Niemand is alleen. Samen zijn we één. Fietsen doe je zelf, maar dit gaat een stuk makkelijker als het peloton gezellig is. DESTIL neemt de gehele organisatie uit handen. Het enige wat wij moeten doen is trappen en zorgen dat je je doel bereikt voor Orange Babies! 

Orange Babies

Naast het trainen voor mijn persoonlijke sportieve doel ga ik dus strijden voor Orange Babies. Door mij te laten sponsoren door familie, vrienden en kennissen zamel ik geld in en wordt de stichting in mijn omgeving onder de aandacht gebracht. Sponsoren gaat heel makkelijk via i-deal, op de website.

EMV14MV3

Wil jij ook de uitdaging aan gaan om tijdens EMV14 te strijden voor Orange Babies? Er zijn verschillende uitdagingen die je aan kunt gaan, zoals  bijvoorbeeld het één, twee of drie keer beklimmen van de berg per fiets, of hardlopend, of via de mountainbikeroute. Kijk voor meer informatie, sponsoring en inschrijving op de website van Expeditie Mont Ventoux. Vorig jaar hebben we met 100 deelnemers, iets meer dan €100.000 opgehaald voor Orange Babies. Een bedrag waar wij met z’n allen erg van onder de indruk waren. Dit moet een vervolg krijgen. Schrijf je in en doe mee!

Tekst & Beeld: Tom Gorissen

 

 

 van