11-12-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

F-One Shadow 2022 – Board Review

De F-One Shadow 2022 is de opvolger van de legendarische Signature. Een board met een klassieke surfboard-shape waarmee je de hoogste en snelste golven kon bedwingen, maar in mindere mate geschikt was voor de lagere en langzamere Noordzee golven. De F-One Shadow 2022 heeft ook een wat meer klassieke surfboard-shape maar hoe doet-ie het op onze slobgolven?

De F-One Shadow 2022 heeft wat wijzigingen in shape en outline ondergaan en heeft iets meer volume gekregen. De bouwwijze is nog steeds de HD Foam Flex Composite-constructie. Dit door F-One ontwikkelde foam composite geeft een optimale flex en duurzaamheid aan het board. En zorgt voor een comfortabele en gecontroleerde rit over het water omdat het board niet nerveus is in heftige chop maar oneffenheden netje opvangt. Dit wordt versterkt door de heel shock absorbers die onder de frontpad zitten. Op deze plekken is het board vijf millimeter uitgefreesd en daar is een extra eva-pad geplaatst. Deze shock absorbers zijn niet alleen lekker comfortabel maar vangen harde klappen goed op. Da’s niet alleen lekker voor je enkels en knieën maar ook voor de duurzaamheid van de F-One Shadow 2022.

Maar de uitgewogen flex is niet alleen fijn voor de bovengenoemde zaken, ook tijdens de golfrit voel je dit. Een stijf board is heel direct, maar kan wat nerveus zijn op de golf en dat moet je wel kunnen handelen. Zeker in de vaak choppy Noordzee condities. De F-One Shadow 2022 met HD-flex is veel vergevingsgezinder en stuurt daardoor veel makkelijker in. En dat zonder te veel in te boeten aan directheid. De bottomturn gaat erg soepel en met veel controle door de ronde tail en dunne rails. Daardoor kun je met hoge snelheden de bocht door carven. Dat wil de F-One Shadow 2022 ook het liefst. Korte bottomturns kunnen ook prima maar bij lange snelle bottomturns ligt zijn voorkeur.

De smalle dunne pintail met scherpe rails en stijve Flow M Carbon-vinnen met geven meer dan genoeg grip. Overigens hebben de Flow-vinnen een carbon voorkant en een achterkant van glasfiber voor de nodige flex. Doordat de Shadow bij de voorste voet iets breder is hou je ook makkelijk snelheid zodat je full speed tegen de lip van de golf kunt aan knallen. Omdat het board zoveel grip heeft is het wat lastig om de vinnen te laten uitbreken om te sliden, maar de topturn kun je kort of lang maken met heel veel spray. Om vervolgens makkelijk weer op snelheid te komen voor de volgende bochtencombinatie. Hierbij is de exacte positie waar je staat op het board niet heel belangrijk. Zo rijg je makkelijk bottom- en topturns aan elkaar en dat op zowel hoge, snelle golven als lage, langzame golven. Hierdoor is de F-One Shadow 2022 een stuk allrounder dan z’n voorganger de Signature.

Na een lange rit vaar je eenvoudig hoogte om weer terug te komen naar je startplek. Zet hiervoor je voorste voet op de bobbel die op de pad zit. Hierdoor sta je op een goede plek en heb je nog iets meer grip om beter hoogte te lopen. Deze bobbel is ook fijn bij het springen van strapless freestyle tricks, al zijn de Magnet en Mitu uit de F-One line-up hier beter in. Toch kun je met de F-One Shadow 2022 best een sprongetje wagen. Je kunt er ook twee straps op zetten waardoor je nog makkelijker kunt springen maar let op, ondanks de heel shock absorbers blijft een surfboard kwetsbaarder dan een twintip. Het beste is om de straps alleen te gebruiken voor het golfrijden mocht je nog meer controle willen. Al met al een fijn, breed inzetbaar, allround carvy surfboard.   

Het board komt in twee maten 5’4 en 5’6. Vergeleken met bijvoorbeeld de Mitu vaar je de Shadow vaak wat kleiner. De 5’4 is beste voor de lichtere riders tot +/- 80kg; de 5’6 voor riders boven 80 kg.

Op het water

Cijfer 0 – 5

Planeren: langzaam snel 3

Eindsnelheid: laag hoog 4

Hoogtelopen: matig goed 3

Controle: weinig veel 4

Stabiliteit: weinig veel 4

Flex: flexibel stijf 2

Bottom turn kort  3

Bottom turn lang 5

Top turn kort 3

Top turn lang 5

Hoge golven 4

Lage golven 4

Grip: weinig veel 5

Pop: weinig veel 3

Aerial tricks: moeilijk makkelijk 3

Grip pad(s): weinig veel 4

Windbereik: klein groot 4

5’4” x 18.1” x 2.1” x 20,1 liter x 3 kg

5’6” x 18.5” x 2.1” x 21,4 liter x 3,1 kg

Prijs: € 1.169,-

kijk voor meer informatie op: F-one.world.com


Dit Review “F-One Shadow 2022” komt uit Access #2 van 2022. Kijk voor meer board-reviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van