16-11-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Fotoshoot in Brazilië met Stig Hoefnagel

We leven in een wereld waar je je telefoon maar hoeft te openen en de meest bijzondere foto’s zo binnen handbereik hebt. Instagram en Facebook staan er helemaal vol mee, maar waarom heeft die ene cover of mooie foto in een magazine dan zoveel waarde voor mij als kiter? Een cover blijft iets speciaals.

Het schieten van een mooie foto zit hem vaak niet in de meest moeilijke trick landen maar heeft alles te maken met de creativiteit van de fotograaf en kiter. Begin augustus reisde ik af naar het mooie Brazilië om hier deel te nemen aan de derde stop van de Big Air Kite League. Dit vond plaats in Tatajuba een klein vissersdorpje zes uur ten noorden van Fortaleza. Het waait hier vaak erg hard en de omstandigheden waren daarom dan ook ideaal voor een big air-competitie. Na al het trainen en de wedstrijd die helaas voor mij eindigde in de kwartfinales was het tijd om wat meer van Brazilië te zien dan het alleen het vliegveld en de competitie-area.

Ik reisde verder door naar het noorden naar Bara Grande, een vissersdorp wat door de jaren heen uitgegroeid is tot een kiteparadijs. Zo’n vijf minuten downwind liggen de mangroves. De wind waait precies zo dat je een heel groot gedeelte van deze mangroves mooi kunt bevaren. Dit geeft een magische gewaarwording want je kite ineens in een bos van laag groeiende struiken en bomen die omringd zijn met water. Af en toe is het wel even opletten, want je wilt niet vast komen te zitten of de mangroves beschadigen. Na een aantal sessies weet je een beetje hoe, wat en waar. Je kunt niet overal varen.

Al snel kwamen er creatieve gedachtes in mij op: mogelijkheden voor foto’s en toffe video’s, stukken waar ik overheen kon springen enzovoorts. Het maken van de video’s was vrij eenvoudig aangezien ik dit volledig zelf in de hand had. Het maken van foto’s werd al wat lastiger aangezien je niet van jezelf een actie-shot kunt maken. Het idee om mooie foto’s te maken is leuk, maar vooral als die ook een mooie bestemming zouden krijgen. Instagram en Facebook voelen niet genoeg voor foto’s waar hard voor gewerkt is. Die verdienen meer dan dat.

Per toeval kreeg ik een aantal dagen later een mailtje van Access met de vraag of ik nog mooie foto had voor op de cover van hun nieuwe magazine. Het antwoord was ‘nee’, maar wel had ik alle ingrediënten om die foto te gaan maken. Zo was de videograaf Michal Jagniatkowski van het event in Tatajuba ook afgereisd naar Bara Grande. Ik belde hem gelijk en vertelde hem alles over de cover en of hij dit met mij wilde doen. Hij was niet zo zeker of dit wel ging lukken, omdat hij niet vaak foto’s schiet en er dus niet zo heel veel ervaring mee heeft. Maar… hij vond het ook een leuke uitdaging en was er wel voor in. Zo’n kans krijg je natuurlijk niet elke dag.

De mangroven zijn erg mooi en bijzonder om in te kiten. Dit bracht een goot voordeel met zich mee maar ook een nadeel. En dat is dat er zo ongelofelijk veel verschillende locaties waren om foto’s te schieten dat we bijna niet meer wisten waar we moesten beginnen. Het duurde gelukkig niet lang of we hadden al een heel stel foto’s die stuk voor stuk uniek waren en erg mooi zouden passen op de cover. Toch bleef er bij ons beide het idee hangen waarvan we dachten: ‘Als we dit toch eens goed op de foto kunnen krijgen.’ Het enige probleem was dat Michael moest zwemmen om die foto’s te maken. Nu is dit op zich niet zo’n probleem alleen wel als je een onwijs dure camera in je hand moet houden.

Uiteindelijk, na een spannend stukje zwemmen en zich door heel wat takken en mangroves te hebben moeten worstelen, was hij er dan. Erg prettig foto’s maken was het niet dus we moesten snel zijn. We hadden het zo uitgedacht dat het licht op dat moment van de dag perfect zou zijn, net zoals het getijen de wind. Na ongeveer 5 min was het mooi geweest en zwom hij terug met de hoop dat de foto die wij beide in gedachte hadden gelukt was.

Voor een coverfoto ga je vaak net even een stapje verder en dit geeft de foto veel waarde. Zeker voor de kiter en fotograaf. Om deze foto dan terug te zien op de cover van een magazine is iets magisch. Al het harde werk en de moeite om die ene foto te maken is nu vast te houden als papieren boek en elke keer als je het magazine ziet liggen brengt het je weer even terug naar dat moment.


Dit artikel ‘’ De covershoot” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van