Giant Anthem Advanced Pro 29 1 – Review
Giant Anthem Advenced Pro 29 1 – De Giant Anthem is voor dit modeljaar geheel gewijzigd. Met zijn vernieuwde geometrie en state-of-the-art techniek is de fiets helemaal klaar voor de moderne crosscountryparcoursen. We voelden de Giant daarom eens stevig aan de tand tijdens onze test. Niet alleen in Nederland, maar ook tijdens een meerdaagse mountainbikewedstrijd in de Zwitserse Alpen.
Het olympische mountainbikeparcours in Tokio liet, mede dankzij onze Mathieu, zien tot welk niveau de crosscountry trails door de jaren heen zijn geëvolueerd. De afdalingen zijn snel en technisch en er liggen forse sprongen en rockgardens. Omhoog is het, net als vroeger, ramsteil en wordt er keihard gereden om een gaatje met de tegenstanders te kunnen slaan. De focus ligt bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie XC-mountainbikes dus niet meer alleen op de klimkwaliteiten, maar ook op de downhill-stuureigenschappen en snelheid. Om die reden gebruiken veel merken geometrie-elementen van hun trail-en enduromountainbikes en zijn balhoofdhoeken luier, sturen breder en veerwegen groter geworden. Sterker nog, de balhoofdhoek van 67,5 graden op deze Giant Anthem Advanced Pro 29 1, vond je dik vijf jaar geleden alleen terug op zwaar geschut als de Specialized Enduro.
Het nieuwe frame
Met de nieuwe Giant Anthem Advanced Pro 29 1 sluit Giant aan bij deze trend. De slacke balhoofdhoek wordt versterkt door de toegenomen veerweg van 110 millimeter. Dat is ook nog eens een Fox 34, dus met deze combinatie heb je in technische afdalingen net wat meer reserve en het zorgt ervoor dat de Anthemop veel soorten terrein uit de voeten kan. Het stuur van 760 millimeter zorgt er, in combinatie met een stuurpen van 7 centimeter, voor dat de fiets direct aanvoelt, terwijl je ook een echte XC-houding kunt aannemen. De zitbuis is meer rechtop geplaatst, zodat de trappositie efficiënter is. Deze geometrische aanpassingen zijn gebundeld in een frame dat 250 gram lichter en zeven procent stijver is dan zijn voorganger, en daarmee beschikt de nieuwe Anthem over één van de lichtste full-suspension frames momenteel verkrijgbaar
Een andere grote efficiëntieslag is gemaakt met het veersysteem. Giant heeft namelijk afscheid genomen van haar vertrouwde Maestro-veersysteem en heeft voor de Giant Anthem Advanced Pro 29 1 een geheel nieuw systeem ontwikkeld, genaamd Flexpoint Pro. Dit eenvoudiger “single pivot” ontwerp zorgt, in combinatie met een carbon linkage die wat flex heeft, voor een lager gewicht en een betere demping. Deze constructie werkt op de duurdere modellen bovendien geweldig samen met het Fox Live Valve-systeem.
Fox Live Valve
Live Valve zou je kunnen zien als het antwoord van Fox op Specializeds bekende Brain-systeem. Het systeem van Fox is echter volledig elektronisch en veel geavanceerder en hoewel de demper en de vork in principe gangbare Fox-exemplaren zijn, kan je het Live-systeem niet op iedere fiets monteren. De Anthem is dan ook uitgerust met speciale montagepunten, kabelgeleiding en een interne acceleratiemeter die het systeem van input voorziet. De acceleratie-input wordt gecombineerd met informatie van de sensoren op de voorvork en de demper en stelt op basis hiervan de vering bij. Met een app kan je kiezen uit vijf verschillende settings, die ook nog eens per stuk zijn te finetunen. Hoewel het door de enorme keuzemogelijkheden even zoeken is naar de afstellingen die het beste bij je passen, zijn de verschillen goed voelbaar en voegt het systeem merkbaar wat toe aan de eigenschappen van de Giant. Eenmaal ingesteld pas je de vering voorafgaand aan iedere rit met één simpele handeling aan op wat je te wachten staat, mits je niet vergeet de (prominent geplaatste) accu op te laden. Mocht je er na zo’n zestien tot twintig uur achterkomen dat de batterij leeg is, blijft de schade overigens beperkt: het systeem schakelt dan naar de “Open Mode” waardoor je nog steeds kunt genieten van de sublieme vering, zij het zonder de elektronische functies.
De Line-up
Vanzelfsprekend zijn niet alle modellen uitgerust met het prijzige Live Valve-systeem. De Giant Anthem Advanced Pro 29 1 die wij testten is met 7.649 euro de “voordeligste” optie. Live Valve wordt bij deze versie gemonteerd op de Performance Elite-lijn van Fox. Ook de andere hardware is voor dit bedrag (uiteraard) dik in orde: naast het lichte en stijve carbon frame, is de Pro 1 ook uitgerust met de nieuwe carbon Giant XCR 1-wielset met 30 millimeter brede velgen, een carbon stuur uit Giants eigen componentenlijn en een volledige Shimano XT-groep. Als je na dit lijstje nog iets te wensen over hebt, monteert Giant op de versie van 12.999 euro een set DT-Swiss 1200-wielen, een SRAM XX1-drivetrain en XTR-remmen. Goedkopere opties zijn er gelukkig ook, mits je bereid bent af te zien van Fox Live Valve: de Anthem Pro 2 wisselt voor 5.349 euro van eigenaar en beschik ten opzichte van de Pro 1 over een meer gangbare Fox Performance-vering zonder Live Valve en iets zwaardere carbon wielen en afmontage. Het instapmodel van de line-up beschikt eveneens over de (goedkopere) set carbon wielen, maar de lagere prijs van 4.599 euro is mogelijk dankzij montage van een Shimano Deore-groep en een mix van Fox en RockShox-vering.
De Rijervaring
We testten de Giant Anthem Advanced Pro 29 1 op zeer uiteenlopende parcoursen in Nederland, maar in de Alpen reden we hem in zijn natuurlijke habitat. Daar ranselden we hem namelijk drie dagen lang af op het veeleisende parcours van de Engadin Bike Giro. In voorbereiding daarop hebben we hem bovendien getest tijdens een downcountry-avontuur, waarbij we hem zelfs door het bikepark van Sankt Moritz hebben gejaagd.
De conclusie daarvan is eigenlijk al weggegeven in de titel, want de Anthem is echt een extreem rappe bike. Door zijn lange wielbasis en relatief lange stuurpen is de fiets erg stabiel en hij blijkt vooral gericht op snelheid. Het hoge bottom-bracket zorgt er bovendien voor dat je voor je gevoel altijd door kunt trappen. Niet alleen handig in de bochten, maar ook bij technische klimmetjes met grote stenen zoals we die in Zwitserland veel tegenkwamen. Fox Live Valve versterkt die drang naar snelheid. Met de meeste XC-fullies kan je sowieso zittend doorstampen op hobbelige paden, maar dankzij Live Valve kan je zelfs gas blijven geven over grotere bumps: de vering hardt namelijk meteen uit nadat hij de klap heeft opgevangen, waardoor je zelf niet actief de rebound hoeft op te vangen. Daarbij merk je geen vertraging en past de vering zich perfect aan aan de ondergrond. Zowel de prestaties omhoog als omlaag verbeteren hierdoor merkbaar.
Hoewel de Anthem dankzij deze combinatie van kwaliteiten misschien wel de ultieme XC- annex marathonfiets is, word je er als rijder die geen toptijd wil neerzetten ook enigszins lui van. De Giant Anthem Advanced Pro 29 1 nodigt ondanks zijn slacke balhoofdhoek en “downhill-proof” geometrie niet echt uit tot een speelse rijstijl. Hoewel hij verrassend goed overweg kan met het bikepark, zit je meer “op” de fiets dan tussen de wielen, wat bij het springen van dubbels resulteert in een nogal “nose-heavy” gevoel en bijbehorende samengeknepen billen. Overigens reden wij met 1,89 meter een maat XL, terwijl een L ook had gepast. Een kleiner frame had waarschijnlijk geresulteerd in een iets speelser karakter.
Gedurende de race kwamen nog andere aandachtspunten naar boven. Zo is de Anthem uitgerust met slechts één bidonhouder. Niet ideaal voor een fiets die uitblinkt in het afleggen van grote afstanden. Bij de Engadin Bike Giro werd gelukkig voldoende drinken uitgedeeld, maar als je zelfvoorzienend bent en grote afstanden rijdt zit er niks anders op dan een Camelbak te dragen. Een ander punt van aandacht is het feit dat Fox Live Valve alléén is in te stellen via een app. Rij je, zoals tijdens een marathon in de Alpen, lange afstanden in uiteenlopend terrein, dan is het onmogelijk om je demperinstellingen fietsend te wijzigen. Je moet dus voorafgaand aan de race zien te bepalen wat voor terrein je te wachten staat. Hoewel we een workaround vonden door het systeem in standje “firm” te zetten tijdens de lange beklimmingen, en het systeem in de afdaling volledig uitschakelden met een druk op knop, zou een schakelbediening op het stuur wenselijk zijn. Tot slot, het Live Valve-systeem weet niet altijd even goed raad met de combinatie van remkuilen en een geblokkeerd achterwiel. De vering lockt dan namelijk volledig, en dat is precies wat je niet wil in zo’n situatie. Dit werd overigens ook veroorzaakt door de wel héél snelle Rekon Race achter, die op steile afdalingen in de Alpen weinig tractie biedt. Gedurende ons Alpen-avontuur zijn we dan ook overgestapt naar een combinatie van een normale Rekon en een Forekaster, waarmee de Giant nog capabeler werd.
Dus?
Hoewel er zeker wat op- en aanmerkingen op de nieuwe Anthem van toepassing zijn, is het één van de snelste en capabelste XC-machines verkrijgbaar. Het Fox Live Valve-systeem is echt een sublieme toevoeging en ondanks de genoemde nadelen zouden we de fiets altijd met deze optie bestellen: het voegt echt waarde (en een enorme bak snelheid!) toe aan het toch al geweldige nieuwe Anthem-platform. Zowel op het vlakke als tijdens het betere klimwerk is de fiets qua snelheid onverslaanbaar; we kwamen zelfs thuis met een aantal top tien Strava-tijden op lange klimsegmenten in de Alpen. Ook naar beneden biedt de fiets dankzij zijn geometrie en stabiliteit veel snelheid en vertrouwen, en dat is voor een XC- annex marathonracer uiteraard belangrijker dan een speels karakter. De Anthem bespaart je zowel in de klim als in de afdaling kostbare energie en minuten, dus ben je op zoek naar één van de beste XC-racers die op dit moment te krijgen is, dan is de Giant Anthem Advanced Pro 29 1 een serieus goede optie. Met de Anthem Advanced Pro 1 heb je voor een krappe 8.000 euro een absolute topfiets die fors duurdere concurrenten qua snelheid overtreft. En die, zo bleek deze zomer, zelfs goed genoeg is om Amerikaans XC-kampioen te worden!
Specificaties Giant Anthem Advanced Pro 29 1
Model: Giant Anthem Advanced Pro 29 1
Frame: Giant Advanced-Grade Composite, 100 mm FlexPoint Pro
Vering voor/achter: Fox 34 Float SC Performance Elite Live Valve / Fox Performance Elite Live Valve
Versnellingssysteem: XT M8100 1x 12
Remmen: Shimano Deore XT BR-M8100, 180 mm (voor), 160 mm (achter)
Wielen: Giant XCR 1 29 Carbon WheelSystem (Boost)
Stuur/Stuurpen: Giant Contact SL
Zadelpen: Giant Contact Switch dropper met 125-150 mm travel
Banden: Maxxis Recon Race 29×2.4
Maten: S, M, L, XL
Gewicht: 11,2 kg
Prijs: € 7.649,-
Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram