Groene mode: Kledingstoffen zonder PFAS moeten de norm worden
We staan er niet vaak bij stil, maar de kleding die we dagelijks dragen kan vol zitten met schadelijke stoffen. Per- en polyfluoralkylstoffen, beter bekend als PFAS (PFC), worden vaak gebruikt in de kledingindustrie om kleding water- en vuilafstotend te maken. Maar wat weinig mensen weten, is dat deze chemicaliën niet alleen slecht zijn voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Gelukkig zijn er merken die zich inzetten voor een duurzamere toekomst, zoals VAUDE. Het outdoorkledingmerk ondersteunt het voorgestelde EU-brede verbod op PFAS, ook wel bekend als “eeuwige chemicaliën”, en roept op tot het volledig elimineren van deze gevaarlijke stoffen in alle kledingstoffen.
VAUDE ondertekende al in 2016 de strikte Greenpeace Detox Commitment, waarin het bedrijf zich ertoe verbond alle schadelijke stoffen in het productieproces te elimineren en de gehele collectie PFC-vrij te maken. Door PFC-vrije alternatieven te ontwikkelen voor water- en vuilafstotende producten, laat VAUDE zien dat het mogelijk is om functionele outdoorproducten te maken zonder schadelijke stoffen te gebruiken. VAUDE benadrukt het belang van wettelijke voorschriften om hiermee de industrie te dwingen tot het ontwikkelen van PFAS-vrije alternatieven.
Met de vrijwillige PFC-uitfasering gaat VAUDE al lang veel verder dan de wettelijke eisen. “Dat was een enorme uitdaging en we zijn dan ook met onze partners uit de chemische industrie en onze materiaalleveranciers samengekomen om intensief aan oplossingen te werken. Om de alternatieve PFC-vrije stoffen te gebruiken, moesten we complexe productieprocessen veranderen en nieuwe testmethoden ontwikkelen”, vertelt Bettina Roth, hoofd kwaliteitsmanagement.
Het is duidelijk dat de kledingindustrie en andere sectoren actie moeten ondernemen om het gebruik van gevaarlijke stoffen zoals PFAS te stoppen. Door bijdragen zoals de Pro7-documentaire “Thilo Mischke auf den Spuren tödlicher Chemikalien” groeit het bewustzijn van mensen verder. VAUDE wordt in dit rapport gepresenteerd als een best practice, die op eigen initiatief de PFAS-uitfasering aanstuurt. “Steeds meer consumenten zoeken doelbewust naar PFAS-vrije alternatieven, zo vertelt ons de vakhandel”, aldus Antje von Dewitz (CEO en tevens dochter van de oprichter van VAUDE).
Klik hier voor meer informatie!
Voor meer wielernieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van SOUL en volg ons op Facebook en Instagram!