03-04-2023 - Skiën, Nieuws

HELLY HANSEN GAAT SAMENWERKING AAN MET NEDERLANDS PARALYMPISCH SKITEAM

Het Nederlandse Paralympische Skiteam, dat sinds dit jaar wordt gesponsord door Helly Hansen, geeft ons meer inzicht in hoe hun dagelijkse leven eruitziet en hoe zij in leven blijven en zich levendig voelen in extreme condities in de bergen. We vroegen naar de vrijheid, geluksmomenten, maar ook gevaren die deze sport met zich meebrengt. Een gesprek met de bondscoach van het Nederlands Paralympisch skiteam Falco Teitsma.

Wat is je grootste prestatie geweest?
De grootste prestatie is mijn gouden medaille in 2018. Maar in 2019 won ik alle 5 gouden medailles op de wereldkampioenschappen in Kranjska Gora en Sella Nevea. Dat gevoel was ongelooflijk. Als je zo hard traint en het resultaat bevestigt alle uren die je erin hebt gestoken, is dat een geweldig gevoel.

Waarom koos je voor een carrière in de bergen?
Ik leerde skiën toen ik heel jong was, 7 jaar om precies te zijn. Toen ik in 2010 werd gescout in een indoorhal om mee te doen aan enkele trainingen, ben ik daar nooit meer mee gestopt. Ik stopte met mijn rolstoelbasketbalcarrière om me volledig op het skiën te richten. De bergen hebben iets magisch, dat voelt als thuiskomen. Best vreemd voor iemand die geboren is in het platste land ter wereld! Omgaan met de elementen is iets waar ik echt van geniet. Ik kom uit een familie van zeilers, dus ik denk dat het in onze
genen zit.

Hoe zou je je relatie met de bergen beschrijven?
De bergen hebben me zoveel mooie ervaringen gegeven en ik heb veel leuke mensen ontmoet. Het is een plek waar men plezier heeft en probeert de beste versie van zichzelf naar boven te halen. Dat geldt ook voor mij. De bergen hebben me gevormd tot de man die ik nu ben. En daar ben ik blij mee.

Wat aan het skiën en de bergen geeft jou het ultieme gevoel dat je leeft?
De snelheid is soms immens, ook wel zenuwslopend. Angsten en obstakels overwinnen en beter worden geeft een dopamine boost die zeer verslavend is. Soms heb je souplesse.

Kun je een typische trainingsdag met je team beschrijven en hoe je je voorbereidt?
Een uur voordat we vertrekken, gaat mijn wekker. Ik douche, trek mijn kleren aan en ga ontbijten. Dan vertrekken we naar de gondel. De meesten van ons houden van routine en hebben een vaste eigen plek in het busje. Eenmaal bij de skilift halen we al onze spullen uit de bus, een enorme hoeveelheid uitrusting! Vervolgens gaan de skiërs in hun emmers zitten en vertrekken de coaches alvast om de hekken op de trainingspiste te plaatsen. Als we klaar zijn om te gaan, controleert onze tech de ski’s dubbel, onze fysio komt naar de start van de training voor noodgevallen en de atleten gaan voor een warmup run. Daarna gaan we het trainingsparcours inspecteren, dat we vervolgens analyseren, waarna we beginnen we aan onze trainingsruns. We trainen gemiddeld 3 uur per dag, maar de conditie van de piste kan onze trainingstijd beïnvloeden, zowel op een goede als slechte manier. Zodra we terug zijn in het hotel, hebben we een trainingsprogramma in de sportschool dat we een paar keer per week volgen. Verder hebben we elke dag fysiosessies en gaan we naar de skitechnicus om de ski’s te bespreken.

Kun je een scenario onder hoge druk beschrijven en hoe je erin slaagde kalm te blijven en je taken uit te voeren?
Voor mij en veel van mijn collega’s zijn de Paralympische Spelen het belangrijkste toernooi in hun carrière. Bij mijn debuutwedstrijden in 2018 stond ik na de eerste run op de 3e plaats. Er lag zoveel druk op, aangezien ik toen wereldkampioen was bij de supercombinatie. Ondanks enorme zenuwen aan de start, wist ik wat ik moest doen om de beste run neer te zetten. Ik finishte en wist Frederic Françios en Jesper Pedersen te verslaan die op dat moment op de 2e en 1e plaats stonden. Mijn eerste gouden medaille op de Paralympics was een feit. Mijn familie was erbij en ik kon mijn blijdschap niet op. Er is niets mooier dan dit moment te kunnen delen met de mensen die me altijd gesteund hebben. Deze prijs wonnen we echt samen.

Hoe belangrijk is vertrouwen bij het werken in een team? Kun je een scenario beschrijven waarin je je teamgenoten moest vertrouwen om een taak te volbrengen of een uitdaging te overwinnen?
Ondanks dat skiën een individuele sport is, reizen en werken we het hele jaar door met het team. Met de coaches bespreken we bijvoorbeeld elke bocht van elke afdaling die verbeterd kan worden. Voor mijn wedstrijdrun wil ik de gaten, hobbels, moeilijke stukken, airtime etc. kennen, zodat ik me zo goed mogelijk kan aanpassen en niet voor verrassingen kom te staan. We maken een plan, ik visualiseer het. Er mag geen twijfel bestaan om het beste resultaat neer te zetten. We proberen te winnen door riskantere lijnen te nemen dan de concurrentie. Ik praat veel met de coaches, we bespreken samen een strategie, soms zijn we het eens en gaan we voluit in een moeilijke sectie, maar soms zegt een van ons dat het te riskant is en doen we het niet. Als er een keuze is gemaakt, houden we ons hoe dan ook aan het plan. Je moet elkaar volledig vertrouwen.

Heb je ongelukkige ervaringen gehad (persoonlijk of met andere skiërs op de berg) die vermeden hadden kunnen worden met ander gedrag, een betrouwbaar team of ander materiaal?
Een grote crash in Noorwegen waarbij ik mijn rib gekneusd en gedeeltelijk gebroken heb, was een zeer ongelukkig moment. De binding kwam los op het moment dat ik een zeer grote sprong nam. Ik landde ondersteboven en moest wekenlang herstellen. Soms gaat materiaal gewoon kapot, dat is moeilijk te accepteren. In een sport als skiën proberen we de kans op materiaalpech te minimaliseren, maar 100% veilig kan het nooit zijn. Voorzichtigheid is altijd van groot belang.


Voor meer nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Soul en volg ons op Facebook en Instagram

 van