Het belang van bikefitting

Bikefitting, is dat niet iets wat je doet als je een racefiets koopt? Waarbij je zodanig lang in dezelfde houding zit, dat elke millimeter op je fiets van belang is voor optimale prestaties? Dat heb je met het dynamische mountainbiken toch niet nodig? Up/Down onderging een bikefitting speciaal voor mountainbiken om te testen wat het nu exact voor en met je kan doen.

Het belang van bikefitting

We ondergingen de test bij het Specialized hoofdkwartier in het oosten van het land, waar we werden opgewacht door Peter Kraaijevanger, onze fitter voor de dag. We gaan aan de slag met een Retül meting, de uitgebreide variant van de bekendere Body Geometry Fit meting. Retül is een van origine Amerikaans bedrijf dat in 2007 werd opgericht door de mannen Simms en Carver. Carver werkte daarvoor weer bij het Boulder Center for Sports Medicine, waar hij een grote rol speelde bij het oprichten van Specialized’s Body Geometry Fit. Maar met een omweg heeft Specialized Retül in 2012 overgenomen en biedt nu dus beide diensten aan. Het grote verschil zit ‘m in de elektronica, waar de Body Geometry Fit een uitgebreide meting van je lichaam en bewegingsapparaat is, voegt Retül daar nog een extra analyse aan toe waarbij al je data elektronisch verzameld wordt en samen met de Body Geometry Fit analyse krijg je zo een nog gedetailleerder resultaat.

We starten in de speciaal geprepareerde Retül ruimte. Een fysiobank, diverse computerschermen, bankjes en technisch uitziende apparaten bepalen de sfeer, met als hoofdrolspeler de Müve, de testfiets waarop het afstellen straks plaats gaat vinden.

We starten met het doornemen van een flinke vragenlijst. Hoe vaak rijd ik, hoe hard gemiddeld en op welk terrein? Wat is mijn rijstijl, heb ik een achtergrond qua blessures en spelen er momenteel zaken die ik zou willen veranderen? Peter neemt hier echt de tijd voor en geeft aan dat hoewel de bedoeling is dat we vandaag flink wat gaan meten door het gebruik van allerlei technieken, het persoonlijke niet moet worden overgeslagen. Nadat we de lijst hebben afgerond mag ik plaatsnemen op een kruk, voorzien van meetapparuur welke mijn zitbotbreedte opmeet. Op basis hiervan kan ik op een iPad een keuze maken uit drie passende zadels. Nu is dit een beetje smokkelen aangezien ik al rijd op het vreemd uitziende Power Saddle van Specialized. Mijn test bevestigt wel dat mijn 143 cm brede zadel ook het juiste is. Terwijl ik op het krukje zit, meet de plaat onder mijn voeten of ik holle of juist doorgezakte voeten heb. Ik val net in de holle categorie. Peter haalt vervolgens de zolen uit mijn schoenen en voorziet deze van extra ondersteunende zolen, wat mogelijk mijn klachten van slapende tenen zou kunnen verhelpen.

Hierna is het tijd voor een fysieke meting van mijn bewegingsapparaat. Ook hier neemt Peter flink de tijd en (h)erkent veel van de kleine klachten die ik heb doordat hij overal mijn maximale beweging meet. Door middel van deze tests heeft hij straks een beter beeld van de gebieden waar hij zich op moet focussen, maar ook zorgt dit voor een betere vertaling naar de cijfertjes die straks uit de machines komen rollen. Doordat we mijn lichaam van top tot teen doorlopen, loopt de lijst met pijntjes en klachten wel flink op, ik wist niet eens dat ik van zoveel dingen last had. Hierna is dan eindelijk het moment gekomen dat ik plaats mag nemen op de Müve testbike, de futuristische testfiets waarop Peter mijn ideale houding gaat opzoeken. Peter heeft mij aan een zijde helemaal bedraad met sensoren, welke door de computer worden opgevangen. Het motion capture systeem ken je wellicht al van speelfilms, hetzelfde principe wordt hier toegepast om mijn bewegingen te vangen. Het snoer verbindt sensoren op mijn draaipunten, schouders, heupen, knieën, enkels, voeten etc. De sensoren, kleine capsulevormige oogjes, worden opgevangen door een speciaal opgestelde camera. Als ik begin te trappen zie je realtime hoe ik beweeg en worden de waardes doorgevoerd op het computerscherm. Deze waardes zijn zwart, zin zwart, een aantal geel en een aantal groen. Groen is goed, geel kan beter. Terwijl ik trap, stelt Peter de bike zodanig bij tot alle waardes in het groen staan.

Het toffe aan deze Müve is dat deze tijdens het fietsen in te stellen is, waardoor je echt goed voelt wat een millimeter meer of minder precies doet. Heel anders dan wanneer je moet afstappen, iets moet afstellen en weer opstappen, dan nog aanvoelen wat de verschillen zijn is een stuk lastiger. Ik trap rustig rond.

Opvallend is dat sommige aanpassingen tegenstrijdig voelen. Wanneer ik aangeef erg veel druk op mijn handen te voelen, maakt Peter de zadel tot stuurlengte langer, terwijl ik zou verwachten dat je met een houding die meer rechtop zit juist minder druk zou ervaren. Maar het werkt, met elke draai van Peter voel ik meer ontspanning in mijn lijf en handen. We gaan hiermee door tot ik een mooi evenwicht heb gevonden. Ook glijd ik steeds van het zadel, ondanks dat de software aangeeft dat ik goed zit. Mijn flink holle rug heeft hier hoogstwaarschijnlijk mee te maken. Peter stelt de hoek minimaal bij tot ik een balans op het zadel voel die ik nog niet kende. Ondanks dat het er vreemd uitziet, de punt van het zadel staat iets omhoog, voelt dit voor mij perfect in balans. Peter geeft ook aan dat dit de reden is dat er altijd een fitter noodzakelijk blijft, naast alle computerapparatuur. Mensen blijven mensen tenslotte en software kan nog niet heel goed rekening houden met een gevoel.

Eenmaal bedraad stap ik op begin ik met trappen. Peter heeft de Müve al ingesteld op de standaard aangeraden instellingen op basis van mijn persoonsgegevens. De Retül software bekijkt nu door middel van mijn bewegingen waar de ideale balans moet liggen.

Al fietsende stelt Peter alle afstanden bij, waarmee ik uiteindelijk op ‘groen’ kom staan in de software. Echter, voelt niet alles even groen aan. Bijvoorbeeld, de volgens Retül ideale hoek van mijn zadel voelt niet heel prettig aan en ik heb het idee dat ik van mijn zadel afglijdt. Peter geeft aan dat mijn van nature holle rug hiermee te maken kan hebben en stelt millimeter voor millimeter mijn zadelhoek bij, tot ik voel dat ik echt perfect in balans ben. De Retül meet mijn lichaam op acht verschillende bewegingspunten en krijgt zo een helder beeld. Ook schoenplaatjes worden nog een klein tikkie verplaatst tot ik uiteindelijk het idee heb helemaal goed op de fiets te zitten. Ik trap nog even rustig uit terwijl Peter mijn rapport opmaakt en alle cijfers overneemt.

Uiteindelijk ga ik naar huis met een universeel testrapport, waarmee ik mijn bikes thuis kan afstellen op de waardes waarvan ik nu weet dat ze goed passen. Het was tof om te zien wat er allemaal mogelijk is en welke klachten met een millimeter aanpassing te verhelpen zijn. Daarnaast krijg je ook goed inzicht in je eigen lichaam en weet je hoe je niet alleen huidige klachten kan tegengaan, maar ook toekomstige klachten kan voorkomen. Een Retül meting kun je doen bij een geselecteerd aantal Specialized dealers en hoewel de meetmethode vanuit Sepcialized afkomstig is, zijn je meetgegevens op elke andere bike te vertalen.

Een overzicht van fitters vind je op retul.com

 

Dit artikel komt uit Up/Down #3 van 2018 .  Op de hoogte blijven van al het mountainbike nieuws? Abonneer je dan snel op Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram!

 van