09-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

How to hand drag

Haha yes! Dit is misschien wel de makkelijkste/leukste/stijlvolste verhouding van alle tricks! De hand drag door het water is namelijk super makkelijk te leren en ziet er super nice uit! Bij de hand drag doe je eigenlijk een heel laag sprongetje, waarbij je je hand door het water laat slepen. Klinkt al bijna makkelijk toch?!

Stap 1 – De aanloop

Voor de aanloop naar de hand drag vaar je op een rustige snelheid om te beginnen in een upwind angle. Opzoek naar een lekker vlak stukje, hoeft niet helemaal vlak te zijn, maar gewoon niet met een dikke golf onderweg. We blijven namelijk laag en daar hebben we weinig voor nodig

Houd je kite al lekker hoog, tegen 1 uur en een comfortabele snelheid. Mocht je later al goed gaan kan je de snelheid iets verhogen om de hand drag langer te kunnen maken.

Houd je voorste hand in het midden vast met depower lijn tussen je wijs- en middelvinger. Zo kan je de bar goed met 1 hand aantrekken, en stuur je een heel klein beetje vanzelf. Je voorste hand weer meer naar de buitenkant om lekker te kunnen insturen bij de afzet.

Stap 2 – De afzet

Voor de hand drag blijven we lekker laag, daarom is de afzet heel rustig en hoef je met je board bijna niets te doen. Stuur je kite rustig van iets lager dan 1 uur omhoog naar 12 uur, maar zeker niet daar voorbij! We willen namelijk vooruit blijven gaan. Leun heel ver op je achterste been. Eigenlijk zo ver dat als je kite bijna bij 12 uur is, je achterover leunt/valt. Stuur met je bar van je af de kite richting 12 uur. Merk je dat je wat lift krijgt? Dat is het moment voor de drag. Leun hard achterover en trek heel rustig en geleidelijk je bar aan. Als je dit te hard doet word je namelijk al te ver de lucht in getrokken.

Leun dus hard achterover, bar rustig aan trekken en zwaai je benen meer naar boven.

Stap 3 – De hand drag

Eenmaal net het board los van het water, en je achterste arm los van de bar. Kijk naar de richting die je op gaat. Als je focus ligt op je hand door het water ga je namelijk draaien en uit balans.

Laat je achterste hand los, strek je lichaam uit en span goed je buikspieren aan! Strek je benen netjes in de lengte van je lichaam, en nu kan je met je achterste hand zoeken naar het water (Maar blijf kijken waar je heen gaat!). Blijf deze positie vast houden tot je merkt dat je lift en snelheid afneemt. Dan is het namelijk tijd voor de landing.

Stap 4 – De landing

Doordat we lekker laag blijven is ook de landing redelijk makkelijk. Alleen het aanvoelen wanneer je gaat landen is gewoon blijven proberen. Val je stil en heb je geen tijd om je board onder je te krijgen? Dan ben je te lang door gegaan. Probeer dit rustig aan te voelen en op te bouwen. 

Richting de landing til je je achterste hand weer uit het water en richting de bar. Trek met je voorste hand je bar rustig steeds verder aan. Zo krijg je wat meer lift om je board weer onder je te krijgen en stuur je automatisch je kite weer naar voren om snelheid te krijgen.

Tegen het einde van de drag spot je de landing. Blijf daar naar kijken, leun weer voorover en vaar zachtjes weg in de richting die je gaat.

TIPS

 – Bouw het echt rustig op en probeer echt ‘’feeling’’ te krijgen voor de trick

 – Je eerste pogingen zullen misschien een klein tikje op het water zijn. Geen stres! Je kan het steeds wat uitbreiden en langer maken

 – Strek je rechterbeen helemaal en trek je linkerbeen iets in. Dat ziet er gewoon cool uit 😉

Deze how to over ‘’hand drag” komt uit Access #2 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van