09-11-2020 - Kitesurfen, Tips & Tricks

How to: Handswitch

Om veel spray te genereren zie je dat goede (golf)surfers hun hele lijf indraaien en daarna pas het board laten volgen. Bij kitesurfers gaat het helaas vaak andersom. Tenzij… ze de hand switch doen.

Voor kitesurfers is het aanvankelijk lastig om keiharde topturns te maken. Waarom? Doordat er spanning op de kitelijnen staat kan je je jezelf ‘wegduwen’. Dat voelt alsof je op deze manier meer power kan creëren. Veel kitesurfers zetten de golfrit daarom in door hun boardje te sturen, daarna volgen de heupen en uiteindelijk de schouders. In het begin voelt dit waarschijnlijk het meest comfortabel. Echt soepel en krachtig wordt de topturn daar helaas niet van. Echter, zodra je de beweging in gaat zetten vanuit je schouders en je hier comfortabel in wordt, kan je op deze manier veel meer kracht kwijt in de golf. De hand switch is daarbij onmisbaar! Aangezien je je schouders zoveel mogelijk bewegingsvrijheid wilt geven om in en uit te draaien.

Hoe begin je hiermee?

Stel, je ziet de golf van de dag. Je volgt de golf van buiten op zee, waar het eigenlijk nog maar deining is, totdat je merkt dat de golf langzaam rechtop begint te staan en de juiste vorm aanneemt om bijna te gaan breken. Op dit moment stuiter je van bovenaan de golf verder naar beneden zodat je meer snelheid maakt (en zoals heel vaak is snelheid de sleutel tot succes). Op het moment dat je je bottom-turn inzet, wil je liefst zo verticaal mogelijk weer de golf op varen bij het meest kritieke gedeelte van de golf. Dat is waar de golf bijna gaat breken.

Tijdens je bottomturn laat je je achterste hand los van de bar. Hierdoor is het mogelijk om je schouders verder naar links in te draaien, waardoor je automatisch ook verticaler de golf op kunt.

LET OP:

Probeer eerst je hoofd en schouders in te draaien en vanuit hier je beweging in te zetten. Op het moment dat je je top-turn in wilt gaan inzetten, draai je eerst je hoofd, en kijk je in de richting waar je naartoe wilt, hierna volgen de schouders automatisch.

Bovenaan de golf, tijdens de top-turn en het draaien van je hoofd en schouders, kun je de hand switch inzetten. Je doet dit omdat je nu juist je schouders helemaal naar rechts wilt draaien (richting het strand). Je pakt je bar met je achterste hand over en laat de bar met je voorste hand los. Op deze manier creëer je ruimte voor je schouders en bovenlijf om helemaal door te draaien. Je zult verbaasd staan hoeveel spray en power je topturns nu genereren.

Tekst: Roderick Pijls


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer/reviews en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van