23-09-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Hulpmotor in het peloton?

Opschudding in de wielerwereld na afloop van de zevende etappe van de Ronde van Spanje. Ryder Hesjedal werd als tweede renner in verband gebracht met het rijden op een fiets met hulpmotor. Eerder was er al sprake dat de Zwitserse koning van de tijdrit, Fabian Cancellara, gebruik gemaakt zou hebben van soortgelijke trapondersteuning.

Volgens de Franse sportkrant l’Equipe is het opvallend dat het wiel van de Canadees bleef ronddraaien na een valpartij in de zevende etappe van de Vuelte a Espana. De Garmin renner zat mee in een ontsnapping, totdat hij in een bocht ten val kwam. De Canadees zou desondanks nog wel als tweede eindigen in de etappe. Bekijk onderstaande video voor beelden van de val en oordeel vooral zelf.

[youtube id=”hIlmtQKLMUg”]

Team manager Jonathan Vaughters van Garmin reageerde cynisch op de beschuldigingen via Twitter: ”Vergezocht”, schrijft hij. ”Ingenieur die gepromoveerd is op het vakgebied elektrotechniek en/of raket aandrijving. Strikt vertrouwelijk werk. Moet vloeiend Canadees spreken”.

Wielerfans probeerden de beschuldigingen vervolgens ook op verschillende manieren te ontkrachtten. In de volgende video probeert men bijvoorbeeld te bewijzen dat dergelijke verdachte situaties ook zonder hulpmotor plaats kunnen vinden.

[youtube id=”PJUt_XPKiDk”]

 van