05-04-2018 - Snowboarden, Nieuws, Leesvoer

Infostory: Two Faces

Wat gebeurt er als je een Nederlandse snowboardgids in een onbekend gebied op pad stuurt met een local? Stephan Verheij verkende samen met local Sébastien Jam de faces van Verbier. Wij waren benieuwd hoe een snowboardgids een dag met een local ervaart. En wat een local kiest om aan een newbie te laten zien. Een dag in Verbier met deze combinatie, geeft het gebied twee verschillende gezichten.

Input Sébastien Jam, Stephan Verheij  // Beeld Mirte van Dijk

De kant van Sébastien Jam

Het dorp is onderdeel van Les 4 Vallées, een van de grootste wintersportgebieden ter wereld. Normaal gesproken worden gebieden hiervoor beoordeeld op het aantal kilometers piste, maar in dit geval ligt de kracht van het gebied daarbuiten. De backcountry is namelijk oneindig.

Verbier voor newbies

Er bestaat een grote kans dat een beginnende freerider meer progressie zal boeken dan hij verwacht. Het hele dorp ademt freeriden, het is onmogelijk dit virus te ontlopen. Voor de meer gevorderde rijder zijn er veel mogelijkheden die makkelijk toegankelijk zijn, zodat je stap voor stap je niveau op kan bouwen en moeilijkere, meer technische lijnen kan gaan rijden. Verbier heeft vele skiroutes, niet geprepareerd, maar wel gecontroleerd op lawinegevaar, die duidelijk op de pistekaart en in het gebied staan aangegeven. Les 4 Vallées zijn zelfs uitsluitend via skiroutes met elkaar verbonden.

two faces

In drukke periodes ontlopen veel mensen deze skiroutes, omdat ze snel in moguls veranderen. Rijders zoeken dan het terrein naast de skiroutes op. Let er op dat je in deze drukke periodes niet blindelings de sporen volgt, ze brengen je soms op gevaarlijke stukken met cliffdrops of rotsen. Als je meer wil weten over de omgeving, kun je in Verbier best een biertje drinken met de locals en ze uithoren over de mogelijkheden die voor jou interessant zijn.

Sébastien meets Stephan

We begonnen met een classic run op Les Attelas, de berg van waaruit je het dal van Verbier in kijkt. De toegang is makkelijk te bereiken via een lift. In plaats van de piste op te draaien, steek je de kam over. Een rij diverse couloirs ligt dan aan je voeten, de een wat technischer dan de ander. Allemaal eindigen ze, na ongeveer 900 hoogtemeters, in een groot poederveld, die dicht bij de pistes ligt. Tijdens een poederdag kun je deze run in hoog tempo meerdere keren doen vanwege de snelle toegang tot en vanaf de lift. Het is een van de eerst geopende runs in de ochtend en vanaf hier vind je ook tal van kommetjes gevuld met poeder, die allemaal centraal in het gebied uitkomen.

Daarna nam ik Stephan mee naar le Mont Gelé, het symbool van Verbier. Er loopt één gondel omhoog en nul pistes naar beneden, alle mensen die hierboven staan zijn hier dan ook speciaal voor de offpiste runs. Met een kleine hike bereik je meerdere afdalingen waar altijd onverpoorde stukken te vinden zijn. Er lopen ook makkelijkere varianten aan deze kant, zolang je goed tussen de rotsen door kan kijken om je afdaling te bepalen. Als je op zoek bent naar een wat minder ingewikkelde afdaling, die je toch wat adrenaline kan bezorgen, ga je naar le Mont Fort.

Two faces snowboard

Een local zal misschien zeggen dat juist deze berg het symbool van Verbier is. Officieel behoort deze berg tot de eerste aaneenschakeling met Siviez, buiten het terrein van Verbier. Het is een van de meest bezochte ‘attracties’ vanwege de lange run met een hoogteverschil van 1600 meter die langs het bevroren meer van Cleuson Dam loopt. Wees niet bang bij de drop in, de route is goed te doen voor minder ervaren freeriders.

De kant van Stephan Verheij

Het was voor mij de eerste keer in Verbier. Het gebied is natuurlijk legendarisch. Eind jaren negentig zag ik elk jaar al de beelden van de Verbier Xtreme voorbij komen. Ik verwachtte extreem terrein aan te treffen, maar dat dit terrein wel makkelijk bereikbaar zou zijn. Ook dacht ik vooraf dat overal alleen serieuze freeriders op af zouden komen om deze extreme lijnen te kunnen rijden. Verbier is tenslotte een van dé beste freeride spots van de Alpen.

De indruk van een newbie Verbier

Biedt ontzettend veel mogelijkheden op freeridegebied voor de hele serieuze freerider, zoals couloirs, cliffjumps en wat langere touren. De steile lijnen zijn over het algemeen makkelijk bereikbaar en vanuit de lift zie je meteen de mooiste couloirs voorbij komen. In eerste instantie lijken er alleen maar freeride pro’s met een gloednieuwe uitrusting rond te lopen, maar dat blijkt reuze mee te vallen. Het zijn vaak de minder opvallende locals die de heftige lijnen rijden. Als gids op ontdekkingstocht in een nieuw gebied vind ik de gebiedjes rondom Verbier interessanter. In deze kleine familiegebiedjes zullen ook een paar dagen na de laatste sneeuwval nog onverspoorde hellingen te vinden zijn. Daar heb je wat meer ruimte om je groepen niet te moeilijke en toch onverspoorde afdalingen aan te bieden.

Snowboard taste 12

Stephan meets Sébastien

Met Sébastien heb ik een aantal hele mooie runs gereden, maar die zijn niet voor iedereen weggelegd. Met een groep hele goede boarders had ik sommige lijnen wel gereden, maar niet iedereen is op zoek naar de steilste, technische runs. Er zijn wel mogelijkheden voor de minder ervaren rijders, maar als je niet hele seizoenen op je plank staat dan ben je eerder op zoek naar grote open poedervelden. En daar moet je in Verbier wel snel bij zijn. Er ligt heel veel moois in de backcountry van Verbier. Het is een echte hotspot.


Dit artikel is afkomstig uit Snowboard magazine Taste Jaargang 14 nummer 1, Deze kun je nabestellen in de webshop. Maar natuurlijk kun je het best abonnee worden, zodat je niks meer hoeft te missen. Digitale uitgaven zijn ook altijd verkrijgbaar in onze Soul Kiosk App.

 

 van