09-01-2019 - Wielrenblad, Nieuws, Leesvoer

Isaac Vitron Disc 2019 test

Isaac Vitron Disc 2019 test

De eind 2017 geïntroduceerde Isaac Vitron is een midrange carbon Endurance Racer welke sinds kort leverbaar is in deze disc-versie. Dit is eigenlijk een geheel nieuwe fiets, want de ombouw naar schijfremmen vereist een totale herziening van het frame. Hoe is de Vitron de transformatie doorgekomen?

Zodra een testfiets uit de doos komt, zet ik hem vaak even neer om hem van een afstandje in me op te nemen en wat verwachtingen te kweken. Aangezien het concept ‘racefiets’ tegenwoordig een spectrum beslaat dat reikt van nose down UCI World Tour-materiaal tot gravelbikes waarop je praktisch rechtop zit, kunnen die verwachtingen alle kanten op gaan. Wetende dat er nog geen gravelbike in het assortiment van Isaac zit, vroeg ik me in eerste instantie dan ook even af of Isaac de gelegenheid had aangegrepen om de Isaac Vitron Disc 2019 extra tire clearance en daarmee gravel-vaardigheid te geven. De zitpositie zou er door de lange balhoofdbuis in elk geval geschikt voor zijn. Bij nadere inspectie blijkt echter dat er geen ruimte is om banden van 30+ millimeter breed te monteren. Ook de balhoofdbuishoek van 72,5 graden suggereert dat de fiets prima de bocht om gaat, in plaats van het liefst rechtdoor te willen ploegen. Nog steeds een ‘Endurance racer’ dus, is de conclusie.

Isaac Vitron Disc Test 2

De Isaac Vitron Disc 2019 zit in het gamma van Isaac tussen de duurdere Boson en de aluminium instapper Graviton in. Qua zitpositie vertoont hij dan ook de nodige gelijkenis met de Graviton: uiterst comfortabel. Verder zien we een mechanische Shimano 105-groep met hydraulische schijfremmen: die past perfect bij het soort fiets en de werking ervan is boven elke twijfel verheven. Dat geldt ook voor het uiterlijk: dat doet vermoeden dat we met een veel duurdere fiets te maken hebben. In de van Isaac bekende zwart/ wit combinatie is het een verdraaid mooie fiets om te zien. Tijdens de fotografie kreeg ik van een passerende toerist te horen: ‘That’s a gorgeous bike you’ve got there, is it yours?’ Hoezo midrange fiets? Het zijn overigens niet alleen de kleuren die dat doen. Het frame uit Isaac’s UNUM 24-carbon laat goed zien dat Isaac ooit is begonnen als producent van carbon vorken en andere componenten: de vormen en de kabelgeleiding zijn elegant uitgevoerd. Het geschroefde bottom bracket en de traditionele zadelpenstrop zijn wellicht wat ouderwets, maar tegelijk nog steeds de meest probleemloze oplossingen, niks mis mee dus. Die 1290 gram is – in zijn prijsklasse – prima voor een disc-frame met steekassen voor en achter. Tot slot: stuur, zadel- en stuurpen zijn uit aluminium en komen net als het zadel en stuurlint uit eigen huis.

Isaac Vitron Disc Test 4

‘THAT’S A GORGEOUS BIKE YOU’VE GOT THERE, IS IT YOURS?’

Tijd om te kijken hoe het rijdt, tijd voor de test. Op de trap naar beneden valt meteen op waar de fiets niet in uitblinkt: het gewicht. Op de weegschaal komt hij in maat 56 (zonder pedalen, met bidonhouders en de gemonteerde DT Swiss P1800-wielset) op 8,996 oftewel 9 kilo, waarbij er natuurlijk de nodige winst is te behalen in de afmontage. Eenmaal onderweg blijkt dat niet alleen de zitpositie uiterst comfortabel is, maar ook het frame zelf. Ondanks de afwezigheid van zichtbare technische snufjes die voor extra comfort zouden moeten zorgen (zoals Endurance Racers vaak hebben) dempt het frame trillingen effectief. Om invloed van de banden zoveel mogelijk uit te sluiten heb ik ze op ruim 8 bar gezet, en ook het aluminium stuur en dito zadelpen zullen weinig comfort toevoegen. Ook het zadel is eerder hard dan zacht te noemen – iets wat ik zelf wel prettig vindt. Desondanks zoeft de Isaac Vitron Disc 2019 soepel over de klinkers, waarbij met name de mooie balans tussen voor en achter opvalt. Sommige Endurance frames hebben door allerlei trucs een boel vering rondom de zitbuis, terwijl het stuur uit je handen trilt, zeker bij disc-vorken. De full carbon Vitron-voorvork daarentegen is mooi in balans met de rest van het frame, chapeau dus. Dat wil niet zeggen dat het frame ‘zacht’ is; de krachtoverdracht voelt prima en we hadden ook niet anders verwacht. Echt snappy voelt de fiets in deze configuratie niet, daar is het gewicht net te hoog voor, maar de fiets blijkt een perfect wapen voor het rijden van hoge gemiddelden. Dat komt niet in de laatste plaats door het comfort. Het rijgedrag is even wennen: de fiets stuurt zoals je van een racer mag verwachten, maar de ontspannen zitpositie maakt dat de voorkant soms wat nerveuzer is dan verwacht. Zelfs deze halfhoge DT-velgen kunnen bij sterke zijwind al zorgen dat je moet opletten. Snelle richtingsveranderingen gaan hem dan ook prima af: de fiets voelt wendbaar aan.

Isaac Vitron Disc Test 5

De Isaac Vitron Disc 2019 is met Shimano Tiagra en RS170-wielen leverbaar vanaf 1.999 euro. Daarvoor krijg je een volwaardige disc-racer (minus de noodzaak jezelf in de bijbehorende houding te moeten vouwen) met comfortabele rijeigenschappen. De fiets is à la carte op te bouwen met groepen van Shimano, SRAM of Campagnolo. Groot pluspunt: het hoogwaardige frame en het premium uiterlijk. Je kunt de onderdelen eindeloos upgraden zonder uitgekeken te raken op het frame of een te diepe zithouding. Vitron for life?

Specificaties:

 • frame Isaac UNUM 24 Carbon
 • voorvork Isaac full carbon
 • shifters Shimano 105 R7000
 • remmen Shimano 105 R7000
 • stuur Isaac Sport
 • stuurpen Isaac Sport
 • zadel Isaac Sport
 • zadelpen Isaac Sport
 • wielen Isaac Sport 27,2mm
 • banden Vredestein Fiammante 700x25C
 • crankset Shimano 105 R7000 34-50t
 • voorderailleur Shimano 105 R7000
 • achterderailleur Shimano 105 R7000
 • cassette Shimano 105 R7000 11-30t
 • gewicht 9.0 kg (exclusief pedalen)
 • info isaac-cycle.com
 • prijs € 2.299,-

Isaac Vitron Disc Test 1

Meer lezen? 

De volledige test of review van de Isaac Vitron Disc 2019 lees je ook in Wielrenblad #5 2018. Word abonnee van Wielrenblad zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat je Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Isaac Vitron Disc 2019 kun je ook terecht op de website van Isaac.

Isaac Vitron Disc Test 6

 van