26-10-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

Maak van je commute een mooie tocht

Fietsforensen is een ambitie die velen koesteren, maar die vaak stukloopt op praktische problemen. Hoe zorg je dat je commute een leuke rit wordt, dat je vervolgens wel representatief op je werk zit of dat al die uren op de fiets in je trainingsschema passen? Op deze en andere vragen heeft Thomas Ettema in Wielrenblad #3 een antwoord proberen te vinden.

Het jaar 2020 is voor ons fietsers niet geworden wat we ervan hadden verwacht. Dit jaar geen Gran Fondo’s of zelfs georganiseerde groepsritten, geen voorjaarsklassiekers en geen Tour de France in juli. Al is wielrennen, of sport in het algemeen, niet het meest belangrijke in de meeste van onze levens, soms voelt het anders. Maar gelukkig is fietsen meer dan alleen de mooiste sport die er bestaat. De fiets is, wat mij betreft, namelijk ook het meest milieuvriendelijke en slimme vervoersmiddel dat de mens tot nu toe heeft uitgevonden. Natuurlijk is het mooi om tegen anderen te racen, of om in het weekend een mooi rondje te rijden. Maar minstens zo mooi is het om je racefiets of gravelbike iedere dag te gebruiken, om op een schone en gezondere manier van A naar B te komen. Want naast alle negatieve gevolgen die COVID-19 tot nu toe op ons leven heeft gehad mist toch niemand die dagelijkse file?

Van woning naar werk

Indien je regelmatig naar je werk wil gaan fietsen is een degelijke voorbereiding natuurlijk essentieel. Een klein vooronderzoek bepaalt al snel de (on)mogelijkheden van de onderneming. Woon je honderd kilometer van je werk, dan wordt het een vrij uitgebreid avontuur om dagelijks op de fiets te springen. Al zou het best mogelijk zijn om ‘s ochtends met de auto heen te reizen en ‘s middags de fiets naar huis te pakken, om de volgende dag het hele circus weer in omgekeerde volgorde af te werken. Geregeld op de fiets springen om naar je werk te gaan betekent een fijne balans vinden tussen afstand, beschikbare tijd en conditie. Is de afstand groter, dan zal het in het begin misschien lastig zijn om dagelijks de gehele exercitie uit te voeren. Begin daarom met een dag in de week in te plannen, of gewoon met een enkele dag om het een keer te proberen.

Maar hoe plan je de ideale route richting je werkplek? Waar Google Maps je vrij gemakkelijk, en met de auto meestal foutloos, kan laten zien wat de kortste route van A naar B is, kan je er met de fiets vanuit gaan dat de kortste route meestal niet de snelste is. Met een fiets-specifieke app als Komoot is het gemakkelijk plannen met de zekerheid dat de route ook echt goed te fietsen is. Afhankelijk van de gebruikte fiets zou je ervoor kunnen kiezen om gravelwegen op te nemen in je route. Naast het feit dat dit meestal mooie en rustige paden zijn, zal ook het aantal stoplichten een stuk lager zijn. In mijn ervaring kan je beter een paar kilometer extra rijden dan dat je minutenlang staat af te koelen bij dat ene drukke kruispunt.

Na een paar woon-werkritjes wordt het tijd om de route verder te optimaliseren. Inmiddels weet je de gevaarlijke, te drukke of gewoon mindere mooie segmenten van je route. Door op die punten je route enigszins aan te passen kom je er al snel achter dat er meerdere wegen naar ‘Rome’ leiden. Door middel van de app, of gewoon een kaart, kan je het overzicht behouden, wat onderweg een stuk moeilijker is. En via Komoot kan je direct zien dat die alternatieve routekeuze vaak maar een paar minuten extra kost. 

Avontuur

Als je eenmaal de ideale weg van A naar B hebt gevonden is het tijd voor een beetje extra avontuur. Waar je dagelijkse commute vroeger verspilde tijd was, heb je nu ineens de mogelijkheid om twee keer per dag offline te zijn, te genieten van je fiets en de omgeving en alle stress van de dag even te laten bezinken. Zodra deze mindset zijn intrede heeft gedaan veranderen je verplichtingen in mogelijkheden. Wat als je ‘s ochtends met dat mooie licht nou eens een half uurtje eerder opstaat? Of stel, je laat de vrijmibo voor een keer voor wat het is en pakt een omweg van twee uurtjes om je weekend echt goed te beginnen? Ook hier is Komoot weer uiterst behulpzaam: het feit dat je in de app je fitheid kan instellen en direct de verwachte reistijd van iedere omweg kan zien, zorgt ervoor dat je meteen weet of dat extra lusje in je drukke dagelijkse schema past. Zo kan je gemakkelijk iets meer avontuur in je werkdagen stoppen, terwijl je toch op tijd op kantoor zit of de uitgestelde aankomsttijd nauwkeurig met het thuisfront kan communiceren. 

Thuiswerken

Veel mensen werken nog steeds thuis, iets wat voorlopig de nieuwe werkelijkheid zal blijven. De dagen dat je naar kantoor ‘mag’ vormen daarmee een uitgelezen kans om wel die fiets te pakken. Bijkomend voordeel van veel alternatieve routes naar je werk rijden is dat je je woonomgeving beter en beter leert kennen, kennis die je vervolgens weer kan gebruiken bij andere ritjes. Ook op de dagen dat je wel thuis moet werken ontstaan vervolgens mogelijkheden om er eventjes op uit te gaan. En voor je het weet zit je werkelijk iedere dag op de fiets, altijd weer op andere mooie paadjes.

Nog geen lid van Komoot? Opgeven is heel eenvoudig:

  1. Klik hier om naar de pagina van Komoot te gaan.
  2.  Maak een account aan en volg de stappen in beeld of log in met je gegevens
  3.  In beeld zie je een balk waar je de code WIELRENBLAD2020 in kunt vullen
  4. BONUS: Als je de code ingevuld hebt kun je één regiobundel gratis downloaden

Meer weten over routebouwen? Check ons artikel uit Wielrenblad #1 van dit jaar.

Tekst door Thomas Ettema
Beeld door Gijs Ferkranus


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van