26-09-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Mark Beaumont fietst in 79 dagen de wereld rond

Nóg een dag eerder dan verwacht is avonturier Mark Beaumont gisteravond op zijn KOGA-fiets in Parijs gefinisht. Hiermee zet hij het wereldrecord ‘in 79 dagen de wereld rond fietsen’ op zijn naam en verbreekt hij het vorige record met maar liefst 44 dagen.

De 34-jarige Schot werd in het centrum van Parijs als een ware held onthaald na zijn waanzinnige tocht van meer dan 29.000 kilometer door 16 landen. Beaumont begon zijn fietstocht op 2 juli in Parijs, waarna hij door onder andere Nederland, Rusland en China naar Canada en de USA is gefietst. Afgelopen woensdag begon hij aan zijn laatste stage van Lissabon naar Parijs.

Om de rit binnen de recordkaders af te leggen, moest Beaumont zich houden aan een strak schema van 386 kilometer per dag, die hij in vier fietssessies van vier uur heeft afgelegd. Omdat de wereldreis zowel fysiek als mentaal erg zwaar is, werd hij tijdens zijn rit goed in de gaten gehouden door zijn team dat uit een monteur, voedingsdeskundige, fysiotherapeut en manager bestaat.

Beaumont heeft zijn wereldreis afgelegd op een speciaal ontworpen fiets van Nederlandse makelij. Bij het design van de KOGA-fiets is niets aan het toeval overgelaten. Volgens Pieter Jan Rijpstra van het Heerenveense KOGA was alleen het beste, lichtste en stijfste materiaal goed genoeg om de extreme recordpoging te laten slagen. “Maar de fietser moet uiteindelijk het werk verrichten. Wij willen hem dan ook feliciteren met deze buitengewone prestatie!”

Het is niet de eerste keer dat Beaumont een wereldrecord op zijn naam heeft gezet. Vorige week nog brak hij volgens het Guinness Book of Records een nieuw record: de meest gefietste ‘miles’ in een maand. Hij heeft er maar liefst 7.031 gefietst, omgerekend 11.315 kilometers per maand. Ook heeft de Schot in 2008 al eens in 194 dagen de wereld rondgefietst, waarmee hij toen een wereldrecord behaalde.


Vind meer over de wereldreis op de site van Mark Beaumont.

 van